„Nu ești regele meu”! Cine e Lidia Thorpe, cea care l-a huiduit pe Charles în parlamentul australian

21 octombrie 2024   Royals

Regele Charles a fost hulit de senatoarea australiană indigenă Lidia Thorpe, care a strigat „acesta nu este pământul vostru” și „nu ești regele meu”.

Ieri, Regele Charles și Regina Camilla au vizitat Parlamentul Australiei în cadrul unei vizite de cinci zile în această țară, când Lidia Thorpe s-a apropiat cât a putut de mult de scena unde se aflau cei doi alături de prim-ministrul Anthony Albanese și alți oficiali.

Ea a strigat: „Ați comis un genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne pământul înapoi. Dați-ne ceea ce ne-ați furat: oasele noastre, craniile noastre, copiii noștri, poporul nostru. Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat, vrem un tratat, vrem un tratat cu această țară. Acesta nu este pământul vostru, acesta nu este pământul vostru. Nu sunteți regele meu, nu sunteți regele nostru”.

După aproximativ un minut, ea a fost forțată să se întoarcă în foaier, unde a putut fi auzită strigând în continuare. Majoritatea oamenilor au rămas liniștiți în timpul izbucnirii, timp în care Regele Charles purta o discuție cu prim-ministrul Anthony Albanese, iar Regina Camilla cu partenera lui, Jodie Haydon.

Cine este Lidia Thorpe?

Lidia Thorpe este un politician australian independent aborigen, reprezentând statul Victoria în calitate de senator din 2020. Până în februarie 2023, ea a fost membră a Verzilor australieni, îndeplinind funcția de lider adjunct al partidului în Senat din iunie până în octombrie 2022.

Cu toate acestea, ea a demisionat după dezacorduri cu privire la propunerea Indigenous Voice către Parlament de a crea un organism consultativ federal australian format din aborigeni și insularii din strâmtoarea Torres pentru a reprezenta mai bine comunitățile indigene.

Lidia Thorpe a condus apoi campania „Nu progresiv” înainte de referendumul din octombrie 2023, care a dus la respingerea propunerii, 60 % din oameni votând împotrivă. În 2017, ea a devenit prima femeie aborigenă aleasă în parlamentul statului Northcote, unde a servit ca membru pentru divizia Northcote în Adunarea Legislativă până în 2018.

Thorpe este cunoscută pentru criticile sale la adresa instituțiilor politice australiene, pe care le consideră izvorâte din colonialism. A trebuit să fie îndepărtată de la parada Gay and Lesbian Mardi Gras din Sydney în 2023, după ce s-a întins în fața unui car alegoric pentru a protesta împotriva prezenței poliției la eveniment. 

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe