Numai în ea are încredere! Cine e mâna dreaptă a Reginei Letizia?

1 octombrie 2024   Royals

Maria Dolores Ocaña este însărcinată să o însoțească pe soția Regelui Felipe la evenimentele oficiale, dar va coordona și agenda Infantei Sofia.

Se numește Maria Dolores Ocaña Madrid și, din luna aprilie, este responsabilă de Secretariatul Reginei Letizia. Pentru prima dată, o femeie a fost aleasă să îndeplinească o sarcină care, din 2014, de când Letizia și Felipe au urcat pe tronul Spaniei, și până în primăvară a fost îndeplinită de generalul José Zuleta. Pentru cei care nu știu, Maria Dolores Ocaña este licențiată în drept la Universitatea Complutense din Madrid. În 2003 a intrat în Corpul Avocaților Statului și, din 2020, lucrează ca șefă a Biroului Avocatului Statului la Ministerul Educației și Formării Profesionale. 

Numirea ei i se datorează Regelui Felipe al VI-lea, care la începutul acestui an a făcut uz și de articolul 65. 2 din Constituție, care prevede că monarhul „numește și eliberează în mod liber din funcție membrii civili și militari ai Casei sale”, pentru a-l înlocui pe șeful Casei Regelui și colaboratorul său cel mai direct, Jaime Alfonsin, cu Camilo Villarino, un diplomat discret în vârstă de 59 de ani care a lucrat ca șef de cabinet al lui Josep Borrell și care a nimerit chiar în mijlocul furtunii mediatice cauzate de scandalul presupusei relații dintre Letizia și fostul său cumnat - care acum nu mai intenționează să scrie acea carte despre povestea ei, dar dorește să spună întreaga poveste printr-un film și un documentar.

Mai puțin cunoscute sunt abilitățile lui Ocaña, a cărei misiune de câteva luni este „documentarea, pregătirea și efectuarea chestiunilor legate de activitățile” reginei consoarte, pe care o însoțește la diferitele sale evenimente oficiale.

În plus, Regina Letizia, despre care se spune că și-a pus toată încrederea în noua ei secretară, care i-a devenit între timp și confidentă, i-a încredințat provocarea de a coordona și agenda fiicei sale mai mici, Infanta Sofia, care tocmai a început al doilea an de liceu la UWC Atlantic College din Țara Galilor (Regatul Unit). „Întrucât cele două fiice ale cuplului regal nu au în prezent o echipă dedicată lor, agendele Principesei Leonor și Principesei Sofia sunt gestionate de echipele părinților lor”, amintea recent revista franceză „Point de Vue”. „De acum înainte, biroul Regelui Felipe al VI-lea se va ocupa exclusiv de Prințesa de Asturia (Leonor, n.r.), în timp ce biroul Reginei Letizia se va concentra asupra surorii sale mai mici. La aproape 18 ani, Sofia de Borbón y Ortiz se pregătește să facă prima sa apariție oficială pe cont propriu, primul pas către o adevărată agendă instituțională”.

Nu există nicio îndoială că, în această nouă etapă a vieții sale publice, experiența și empatia Mariei Dolores Ocaña îi vor fi de mare ajutor Infantei Sofia. Nici nu se pune la îndoială faptul că fostul secretar, generalul José Zuleta, a ridicat ștacheta foarte sus. El a fost, de exemplu, cel care a contribuit la șlefuirea atitudinii vehemente și lipsite de diplomație pe care Letizia a afișat-o la început și care i-a determinat pe unii să opineze public că o femeie atât de impulsivă nu poate fi soția unui rege. „Zuleta s-a înțeles repede cu Letizia, ceea ce nu a fost ușor pentru alți angajați ai Palatului. Afabil și înclinat să zâmbească, a acționat întotdeauna ca un tampon în momentele complicate”, a scris Mabel Galaz în cartea sa „Letizia real”, unde mai notează că asturiana obișnuia să îi asculte recomandările și că a fost singurul dintre colaboratorii ei care a îndrăznit să îi spună adevărul.

Însă înlocuirea sa cu o femeie, care înțelege altfel stările și angoasele reginei, e un mare câștig pentru Letizia. Avocata are și ea 51 de ani, este căsătorită cu un economist și este la rândul ei mamă, copiii săi fiind de o vârstă similară cu cea a prințeselor.

Pe de altă parte, se spune că Ocaña are și temperamentul ei, un mod de a fi care a ajutat-o foarte mult în anii în care a lucrat în sferele înalte ale administrației publice, unde conflictele sunt la ordinea zilei, și care s-ar putea dovedi foarte util în aceste vremuri incerte pe care le trăiește o monarhie dependentă de popularitate.

FOTO: Profimedia

Mai multe