O prințesă europeană celebră cu probleme de sănătate, viitoare regină, a început tratamentul de urgență

14 octombrie 2024   Royals

Soția prințului moștenitor este cunoscută cu problemele sale de sănătate majore, care s-au agravat în ultima vreme.

Cauza este una cât se poate d emoțională, căci fiul cel mare i-a dat multe bătăi de cap, mai ales în ultima vreme.

Uneori, familiile regale nu sunt scutite de situațiile neplăcute, iar povestea de la Palatul regal norvegian pare mai degrabă o telenovelă. Căci Prințul moștenitor Haakon s-a însurat cu Mette-Marit, o femeie fără sânge nobil, care avea deja un fiu. Acest fiu are probleme serioase cu legea, care în ultima vreme s-au agravat.

Marius Borg Høiby și-a agresat fizic prietena, i-a vandalizat apartamentul de pe strada Frogner din Oslo și a amenințat-o la telefon. La scurt timp după aceea, Marius Borg însuși a recunoscut într-o declarație că a comis aceste „vătămări corporale” și distrugeri de obiecte, pe care le-a pus pe seama faptului că el consumase „alcool și cocaină” imediat după ce s-a certat cu tânăra.

Nora Regelui Harald al Norvegiei suferă de o afecțiune care a ținut-o departe de îndatoririle regale și anterior. Tocmai acesta a fost și motivul speculat, când s-a scris că actualul monarh octogenar cu mari probleme de sănătate nu va abdica, după modelul danez, întrucât cuplul moștenitor mai are încă de rezolvat aceste provocări pe sănătate ale Prințesei Mette-Marit.

Problemele viitoarei regine au început deja de câțiva ani. Încă din 2018, a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară cronică, o afecțiune foarte severă, la plămâni.

Problemele sale de sănătate s-au agravat, în ultima vreme, atât de mult, încât Casa Regală norvegiană a anunțat vineri că Prințesa Mette-Marit, în vârstă de 51 de ani, începe de urgență tratamentul pentru boala sa cronică de plămâni.

„Experiența anterioară ne-a demonstrat că interferența medicamentelor foarte puternice poate afecta programul oficial al Prințesei Moștenitoare”, a anunțat Casa Regală într-un comunicat.

„Prin urmare, considerăm firesc să vă împărtășim aceste informații de data aceasta. Vă vom ține la curent cu eventualele modificări aduse programului oficial, dacă va fi necesar”.

Fibroza pulmonară este o boală cronică care afectează țesutul pulmonar și îi reduce capacitatea de oxigenare. Dificultățile de respirație, tusea și oboseala sunt cele mai vizibile semne. Din păcate, leziunile cauzate de fibroza pulmonară nu pot fi vindecate. Medicamentele și terapiile pot ajută, uneori, la încetinirea evoluției fibrozei, ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Pentru unii oameni, însă, un transplant pulmonar ar putea fi o soluție. Cert e că, în cazul de față, Prințesa Mette-Marit are nevoie de un regim de viață controlat, efort scăzut, limitarea oricărei expuneri emoționale și odihnă.

Foto: Profimedia

Mai multe