O rochie cu ghinion! Ce nou scandal a produs rochia de mireasă a Prințesei Diana?

24 octombrie 2024   Royals

Cea mai iconică rochie de mireasă din istoria modei este disputată chiar de cuplul de couturieri care au creat-o, Elizabeth și David Emmanuel, cei doi designeri confruntându-se în legătură cu veniturile pe care încă le generează.

A fost o rochie care trebuia să marcheze intrarea în istorie a unei viitoare regine. A sfârșit prin a simboliza nefericirea unei prințese puțin pierdute în cei 130 de metri de tul și tafta și rolul care o aștepta. Totuși, rochia de mireasă a Prințesei Diana a fost rodul unei relații de dragoste între doi designeri londonezi, David și Elizabeth Emanuel. Lucrând împreună în cel mai mare secret, ei au imaginat această operă de artă, brodată cu 10.000 de perle și cu o trenă lungă de peste șapte metri care a intrat în istorie. A fost un efort comun care nu i-a adus noroc nici mamei prinților William și Harry, a căror căsătorie s-a încheiat cu un eșec, nici couturierilor, care s-au despărțit și ei. Cei doi designeri sunt acum în conflict cu privire la moștenirea rochiei care le-a schimbat viața.

În centrul disputei se află reproducerea de către Elizabeth Emanuel a modelelor lor originale, inclusiv a rochiei Dianei, fără acordul fostului ei soț și partener de afaceri, și vânzarea lor la licitație. Este o afacere profitabilă, având în vedere memoria durabilă a Prințesei Diana în imaginarul colectiv. Prin urmare, David a dus cazul până la Înalta Curte engleză, înainte de a ajunge în cele din urmă la o înțelegere extrajudiciară cu fosta sa soție. Cei doi designeri și-au împărtășit acordul pe Instagram.

„În timpul anilor petrecuți împreună, David și cu mine am creat unele dintre cele mai faimoase ținute ale secolului XX. Rolul lui David în succesul Emanuel Partnership a fost crucial și sunt încântată că am reușit să lăsăm în urmă divergențele noastre recente și să mergem pe drumuri separate”, a declarat Elizabeth Emanuel. Fostul ei soț a reamintit că brandul lor a fost „în fruntea haute couture în anii 1980”.

Această declarație pune capăt unei dispute care a pătat memoria uneia dintre cele mai importante case de modă britanice din anii 1980, precum și sarcina monumentală de a crea rochia de mireasă a Prințesei Diana. Deși cuplul a conceput multe ținute pentru fosta soție a lui Charles al III-lea, aceasta este fără îndoială cea mai reprezentativă.

Realizată de cei doi în cel mai mare secret, rochia a avut chiar și o poreclă, „Deborah”, pentru a nu trezi suspiciunile anturajului Emanuel. De asemenea, a fost realizat un model înlocuitor în cazul în care designul original ar fi fost divulgat, potrivit ziarului online Brides.

Expusă în mai multe orașe în cadrul expoziției „Diana: a celebration”, rochia face parte din obiectele personale moștenite de cei doi fii ai săi. Spre deosebire de majoritatea obiectelor lăsate moștenire, care au mers fie la William, fie la Harry, aceasta aparține ambilor prinți.

FOTO: Getty Images

Mai multe