Omagiul pe care i-l aduce Regele Charles tatălui său, Prințul Philip, la încoronarea din luna mai

23 februarie 2023   Royals

Regele Charles a hotărât ca la încoronarea sa, care va avea loc în luna mai, să includă un omagiu adus Prințului Philip, tatăl său.

Cele mai noi vești de la Palatul Buckingham cu privire la ceremonia din 6 mai se referă la muzica ce va fi interpretată la Westminster Abbey. Astfel, s-a aflat că Regele Charles a cerut personal o compoziție care să îl onoreze pe tatăl său.

Prințul Philip, Duce de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani în aprilie 2021. „Majestatea Sa Regele a comandat personal noua muzică și a selectat programul muzical pentru slujbă”, se arată într-un comunicat emis de Palatul Buckingham.

„La cererea Majestății Sale, în semn de omagiu pentru răposatul său tată, Alteța Sa Regală Prințul Philip, Duce de Edinburgh, muzica ortodoxă greacă va fi, de asemenea, prezentă în cadrul slujbei”.

Prințul Philip s-a născut în Grecia, el fiind convertit din Ortodoxia Greacă în Anglicanism, înainte de nunta sa cu regina Elisabeta a II-a, în noiembrie 1947. El a jucat un rol esențial în încoronarea soției sale în 1953, de la organizarea învestirii epice în calitate de președinte al Comitetului de Încoronare și până la rolul de prima persoană care a salutat-o ca regină după Arhiepiscopul de Canterbury.

Palatul Buckingham a declarat anterior că ceremonia de încoronare a Regelui Charles, în vârstă de 74 de ani, și a Reginei Camilla, în vârstă de 75 de ani, va onora tradiția, aducând în același timp ritualul religios în era modernă. „Încoronarea va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în tradițiile și fastul de lungă durată”, a declarat palatul în toamnă.

Ce se va întâmpla la încoronarea Regelui Charles

Încoronarea Regelui Charles va bifa șase etape importante, care au fost elaborate la încoronarea Regelui Edgar, din 973: Recunoașterea, Jurământul, Mirungerea, Învestitura, Înscăunarea și Omagiul.

1.Recunoașterea

Practică străveche, din perioada anglo-saxonă. Monarhul, adică Regele Charles, este prezentat oamenilor. Întocmai ca Elisabeta, și Charles se va arăta poporului din mijlocul catedralei.

2.Jurământul

În timpul celei de-a doua etape a slujbei, Regele Charles va face o serie de promisiuni în legătură cu domnia sa – să fie exercitată conform legii, să fie drept și înțelegător și să apere Biserica Angliei. Depunerea Jurământului de Încoronare este cerută de Actul de Încoronare din 1689.

Regele, cu Sabia Statului purtată înaintea sa, va merge la altar și va declara: ”Lucrurile promise aici înaintea voastră mă leg să le respect întocmai, așa să îmi ajute Dumnezeu.” Apoi va săruta Biblia și va semna Jurământul.

3.Mirungerea

Act sacru, Regele Charles va fi uns de către Arhiepiscopul de Canterbury. Este cel mai sacru moment al ceremoniei, unde se spune că se realizează conexiunea cu Dumnezeu. Regele Charles va sta pe Tronul Regelui Eduard, folosit de fiecare monarh din 1626 încoace. Ritualul se face în taină, suveranul este ferit de privirile oamenilor cu o pânză de aur ținută de patru Cavaleri ai Jartierei. În timpul încoronării Reginei Elisabeta a II-a, a fost folosit un ulei sfânt parfumat, făcut dintr-un amestec de ulei de susan și ulei de măsline, chihlimbar, flori de portocal, trandafiri, iasomie, scorțișoară, mosc și benzoin (rășină).

În mod tradițional, în timpul mirungerii, corul cântă imnul Zadok Preotul. Sub Tron este așezată Piatra Destinului. Simbolul străvechi și sacru al monarhiei Scoției - care a fost odată capturat de regele Edward I al Angliei - acum părăsește Castelul Edinburgh doar pentru încoronări.

4.Învestitura și încoronarea

Este prima dată când monarhul poartă capa sfințită, Colobium Sindonis. Apoi, suveranul se îmbracă cu o pelerină din pânză aurită, Supertunica. I se prezintă sabia încrustată, simbolul cavalerismului, dar și brățările de aur, ce simbolizează sinceritatea și înțelepciunea. Maiestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost al 39-lea monarh încoronat la Westminster Abbey.

Îmbrăcat cu pelerina, lui Charles îi vor fi aduse simbolurile Coroanei, sceptrul și orb. De asemenea, va primi pe deget un alt simbol al încoronării, inelul. Bijuteria veche, din sec. al XIII-lea, simbolizează demnitatea regală, iar în timpul acesta, corul va cânta ”Dumnezeu să-l apere pe rege.”

5.Înscăunarea

După binecuvântare, Regele Charles își ia locul pe Tron, pentru a fi ridicat de arhiepiscopi și episcopi.

6.Omagiul

Este ultima etapă a Încoronării. Membrii familiei și ai Bisericii îi aduc un omagiu noului monarh. Aici va fi prezent și Prințul moștenitor William, cel ce urmează la Tron.

Foto: Profimedia, Getty Images

Mai multe