Piatra prețioasă preferată a regalilor. Are profunde semnificații, ce dăinuie de secole. De ce atrage?
Este lesne de observat cum membrii familiilor regale din întreaga lume poartă sistematic o prețioasă piatră albastră. Safirul este încărcat de semnificații, una dintre cele mai benefice pietre prețioase.
Sub denumirea de safir sunt cunoscute toate pietrele prețioase din corindon, cu singura excepție, a variantei de culoare roșie rubinie, care este denumit rubin.
De ce safirele sunt considerate cele mai importante pietre prețioase ale familiei regale? De la luxosul inel de logodnă al Prințesei Kate Middleton, până la setul victorian al Reginei Elisabeta a II-a, estimat la 5 milioane de lire sterline, safirul este clar o piatră neprețuită de către membrele familiei regale britanice. Safirele regale vin cu un puternic simbolism de secole! Încă din vremuri medievale a fost inclus în bijuteriile nobililor.
Safirul a fost purtat de regii medievali cu credința că este o piatră prețioasă miraculoasă, care protejează împotriva spiritelor rele, a atacurilor energetice, a dușmanilor. Mai mult, safirul simbolizează abundența, binecuvântările, darurile, trei privilegii asociate peste tot în lume cu familiile regale. ”Adevăr, prosperitate, iubire, credință” sunt, de asemenea, alte interpretări ce se acordă fabulosului cristal albastru, potrivit experților bijutieri britanici de la Austen&Blake. Însă, cel mai predominant simbol este al protecției divine, al conectării cu Sursa. Practic, este piatra prețioasă care te conectează la energia superioară, care te ajută, te ghidează.
Doamnele din familia regală britanică adoră această piatră prețioasă. Kate Middleton nu se desparte de inelul său de logodnă, supranumit inelul prințeselor, și care i-a aparținut Prințesei Diana.
Este o bijuterie spectaculoasă, cu un safir extrem de valoros. Inelul a fost achiziționat de actualul Rege Charles, special pentru aleasa sa, Diana.
Pe 24 februarie 1981, Lady Diana Spencer și Prințul Charles își anunțau oficial logodna, după ce regalul o curtase șase luni. Safirul remarcabil de 12 carate este înconjurat de 14 diamante, iar inelul a primit acceptul lui Charles ca să facă parte din modelele din care avea să-și aleagă inelul preferat Diana, întrucât i s-a părut că semăna cu broșa Reginei Victoria.
Lady Di a purtat inelul până în ziua în care s-a despărțit de Charles.
Un expert bijutier a dezvăluit că safirul este spectaculos, de Ceylon, înconjurat de diamante, o piesă de cea mai înaltă calitate, provenit din Sri Lanka. Specialistul a detaliat: ”Estimez valoarea actuală a inelului la cca 390.000 lire sterline, aproximativ 463.700 dolari, însă peste 10 ani va ajunge la peste jumătate de milion de dolari, grație istoriei, frumuseții și moștenirii neprețuite.”
Un spectaculos set cu safire a făcut parte din colecția de bijuterii a Reginei Elisabeta a II-a, însă a trecut în posesia Reginei Camilla, de când fosta suverană a decedat. Setul format din cercei și colier cu safire și diamante este prețios, primit ca dar de nuntă de Regina Elisabeta a II-a de la tatăl ei, regele George al VI-lea.
Kate Middleton a moștenit o pereche de cercei cu safire de la Regina-Mamă, a căror valoare depăşește un milion de lire sterline.
Fără îndoială, safirul este o piatră prețioasă albastră care-ți fură privirea. Cuvântul „safir” provine din limba greacă, în care „sapheiros” înseamnă „albastru”. Aceeași asociere este regăsită și în limba latină, prin „sapphirus”, dar și în sanscrită, cu „sanipryam”.
Dincolo de ideea de safir ca piatră prețioasă, acesta se bucură de o serie de proprietăți metafizice pe care purtătorii le-au resimțit de-a lungul timpului. În prezent, proprietățile safirului care acționează la nivel energetico-spiritual sunt:
- protejează împotriva celor răuvoitori, dezvăluindu-le vorbele și intențiile rele;
- ajută la înțelegerea mesajelor care provin de dincolo de capacitățile fizice de înțelegere, fiind utilizat în cadrul practicilor meditative (curăță meridianele energetice);
- potențează împlinirea visurilor și dorințelor materiale și menține bunăstarea odată atinsă;
- stabilește pacea și armonia între parteneri de afaceri sau între angajator și angajați;
- ameliorează dereglările sistemului nervos;
- ameliorează dereglările glandei tiroide;
- oferă claritate în gânduri;
Pe culori, safirul galben are proprietăți detoxifiante, cel violet are efecte calmante, safirul verde contribuie la sănătatea sistemului circulator iar cel albastru crește nivelul de încredere în ceilalți.
Gema este asociată și cu tradiția ecleziastică – „safir” este menționat de mai multe ori în Biblie iar pentru o lungă perioadă, s-a crezut că Cele Zece Porunci date de Dumnezeu lui Moise au fost scrise pe o piatră de safir. De altfel, oamenii clerului l-au corelat cu sfințenia, castitatea și puritatea grație asemănării acestuia cu creația divină a Cerului.
Piatra prețioasă a căpătat însemnătate pentru creștinii din trecut și datorită uneia dintre formele sale populare, în formă de stea, care era numită „Piatra Destinului”. Cele trei linii care se intersectează și formează o stea în cazul acestei forme safirice corespundeau cu Credința, Speranța și Destinul. Datorită acestei interpretări, au fost create bijuterii cu safir purtate ca talismane, iar acesta a fost numit „gema gemelor”.
Foto: Getty/Profimedia