Portretul reginei Elisabeta va fi dat jos de la Universitatea Oxford. Motivul este uluitor, iar secretarul Educaţiei califică acţiunea drept ”absurdă”

9 iunie 2021   Royals

Universitatea Oxford a luat o decizie care a revoltat multe persoane şi oficiali din Marea Britanie. Mişcarea cancel culture iată că o afectează şi pe regină. Cum este posibil?

Studenţii unui colegiu din cadrul Universităţii din Oxford au votat pentru eliminarea portretului ei, expus în camera comună a Magdalen College (MCR), care are o lungă asociere cu membrii familiei regale.

Comitetul MCR, format din studenţi absolvenţi, a votat pentru retragerea portretului bazat pe o fotografie din 1952, susţinând că reprezintă un simbol al „istoriei coloniale recente”.

Portretul a fost acum eliminat, potrivit preşedintelui Comitetului. Secretarul educaţiei, Gavin Williamson, a intervenit aseară condamnând mişcarea „absurdă”.

Preşedintele MCR, Matthew Katzman, a declarat pentru The Telegraph: „A fost eliminată. S-a decis să fie lăsată camera comună neutră. Despre asta era vorba.”

„Colegiul va avea o mulţime de picturi, dar camera comună este menită să fie un spaţiu în care toţi să se simtă bineveniţi”.

Decizia de a elimina imaginea a provocat critici pe scară largă, inclusiv din partea domnului Williamson, care a spus: „Studenţii de la Universitatea Oxford elimină o imagine a reginei… este pur şi simplu absurd.”

„Este şeful statului şi un simbol al ceea ce este mai bun în Regatul Unit. În timpul lungii sale domnii, a lucrat neobosit pentru a promova valorile britanice de toleranţă, incluzivitate şi respect în întreaga lume”.

Magdalen a indicat că nu va interveni pentru a inversa decizia.

Foto: Profimedia

Mai multe