Povestea britanicei care a devenit prințesă în Orient. Cine este Muna, soacra Reginei Rania a Iordaniei?

21 martie 2023   Royals

Prințesa Muna al-Hussein era adolescentă când l-a cunoscut pe Regele Hussein al Iordaniei. Acum, fiul ei, Regele Abdullah al II-lea, se află pe tronul regatului hașemit.

Săptămâna trecută, toți ochii au fost ațintiți asupra familiei regale a Iordaniei, cu ocazia nunții Prințesei Iman, fiica Regelui Abdullah al II-lea și a Reginei Rania, care s-a căsătorit cu bancherul venezuelean Jameel Alexander Thermiótis. Dar în audiență a fost prezentă și o figură regală mai puțin cunoscută: Prințesa Muna al-Hussein, mama Regelui Abdullah, o britanică născută în Suffolk și bunică paternă a miresei.

Dar cine este această Muna al-Hussein, fiica unui ofițer britanic care a devenit soție de rege?

Toni Avril Gardiner, pe numele ei adevărat, s-a născut la 25 aprilie 1941, în UK, iar prin cariera internațională a tatălui ei în Armata a ajuns să-l cunoască pe Regele Hussein al Iordaniei, care avea să devină soțul ei. Când perechea s-a intersectat în jurul anului 1960, Regele Hussein avea puțin peste 20 de ani și era proaspăt divorțat de prima sa soție, Sharifa Dina bint Abdul-Hamid, o verișoară de-a treia născută în Egipt.

Toni, pe atunci în vârstă de 19 ani, a călătorit în Iordania alături de părinții ei, obținând un loc de muncă la Jordan Radio și, apoi, ca asistentă pe platoul de filmare al peliculei Lawrence of Arabia. Cei doi s-au întâlnit la un bal mascat, la care regele a participat într-o ținută de pirat. 

Relația lor a evoluat, iar Regele Hussein s-a căsătorit cu tânăra britanică în 1961, eveniment în urma căruia Toni a devenit Muna Al-Hussein. Fiul lor, Abdullah, acum Rege al Iordaniei, s-a născut în anul următor, după care au venit frații lui mai mici, Faisal, Aisha și Zein. Cu toate acestea, căsătoria nu a durat foarte mult, iar divorțul lor a fost finalizat în decembrie 1971. „Prințesa Muna, de care Regele Hussein a divorțat, păstrează custodia celor patru copii ai lor și i s-a dat ca reședință Palatul Humar, în apropiere de Amman”, nota un articol din acea perioadă. Regele Hussein s-a căsătorit în total de patru ori și a avut 11 copii.

Prințesa Muna nu s-a recăsătorit niciodată și continuă să locuiască în Iordania, unde a fondat mai multe organizații de caritate. Prințesa britanică a participat și la nunta fiului ei, Abdullah, cu Regina Rania și rămâne o prezență constantă în viața nepoților ei, așa cum o demonstrează fotografiile emoționante de la nunta Prințesei Iman.

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe