Povestea ultimei prințese a Indiei, rebela Maharani Gayatri Devi
Indienii și-o amintesc ca pe o femeie extraordinară, nu doar frumoasă, ci și foarte inteligentă.
Admirată pentru ambiția și farmecul ei, această indiancă cu sânge albastru avea să devină un icon fashion pentru femeile acelor vremuri.
Puține lucruri spre deloc se știu despre membrii familiilor princiare hinduse, despre maharajahi și soțiile lor, însă un nume pe care indienii îl onorează și pentru care au doar cuvinte de laudă este cel al prințesei Gayatri Devi, soție de maharajah. Maharani Gayatri Devi, care a murit la vârsta de 90 de ani, în 2009, era renumită pentru frumusețea și eleganța ei, ba chiar a fost catalogată de prestigioasa revistă Vogue drept una dintre cele mai frumoase 10 femei din lume, fiind pozată de fotografii celebri precum Cecil Beaton.
Născută în anul 1919, în familia suverană din Cooch Behar, un stat princiar din Bengalul de Vest, Gayatri Devi era o tânără curioasă și extrovertită, al cărei mod de viață aducea cu cel occidental, lucru care i-a speriat pe părinții săi conservatori. Aceștia erau îngrijorați că personalitatea ei aventuroasă va fi înnăbușită odată ce se va căsători, căci în India acelor vremuri exista încă obiceiul ca bărbații să-și țină femeile în purdah, izolate și ascunse de ochii străini. Educată la o universitate indiană și la un colegiu din Anglia, prințesa noastră era prea deschisă la minte pentru a tolera o astfel de existență… invizibilă. Ei bine, în anul 1940, Gayatri Devi a devenit a treia soție a lui Sawai Man Singh II, Maharajahul din Jaipur, unul dintre cele mai mari state princiare din Rajasthan. Cererea în căsătorie, care a venit după o plimbare cu Bentley-ul prințului, i-a surprins plăcut pe părinții lui Gayatri, chiar dacă mama ei, Prințesa Indira Devi, a respins practica indiană a căsătoriei aranjate în favoarea iubirii, atunci când s-a căsătorit, la rândul ei, cu tatăl lui Gayatri Devi. Dar Gayatri era îndrăgostită de viitorul ei soț, iar acesta îi răspundea în același mod, acceptând cererea ei de-a trăi ca o femeie liberă, și nu în acel îngrozitor purdah.
Liber era și stilul adoptat de Maharani. Deși prințesele indiene era de așteptat să fie îmbrăcate în ținute tradiționale, Gayatri Devi alegea deseori un sari de șifon drapat elegant, în nuanțe pastelate, purtat cu bluze cu mâneci lungi. Cu toate acestea, fiind pasionată de echitație și de polo-ul pe iarbă, ea se dădea în vânt și după pantaloni și nu i-a fost teamă să-i poarte în public, cu părul scurt tuns bob, un lucru nemaivăzut în societatea indiană. În schimb, purta puțin machiaj, care consta de obicei într-o nuanță de ruj aleasă cu grijă. Iar flirtul lui Gayatri Devi cu Occidentul a devenit și mai evident după ce a primit-o în vizită în India pe Jacqueline Kennedy Onassis, regina neîncoronată a fashionului. “Am învățat stilul de la mama. Ea m-a învățat totul despre modă: a fost una dintre cele mai șic, mai independente și mai moderne Maharani. Totuși, ea a insistat întotdeauna că era o femeie obișnuită”, spunea Gayatri.
De-a lungul anilor, felul în care prințesa se prezenta public era simplu, dar extrem de complicat. Suverana din Jaipur și-a păstrat aspectul regal fără să se acopere excesiv de bijuterii, așa cum obișnuiesc femeile indiene. Pentru acea epocă conservatoare, Maharani a fost un pionier al cauzei femeilor nu numai prin interpretarea unică a stilului tradițional indian, ci și prin atitudinea feroce față de practica purdahului: segregarea fizică a sexelor și cerința ca femeile să-și acopere corpul astfel încât să nu-și dezvăluie pielea și silueta.
Rămasă fără tiltu după proclamarea independenței Indiei și abolirea ulterioară a statelor princiare, în 1947, Gayatri s-a orientat spre politică, acolo unde a activat cu mare succes. La alegerile generale din 1962, cu permisiunea soțului ei, fosta prințesă a candidat pentru partidul Swatantra din Jaipur, câștigându-și un loc în Parlament. În 1970, aceasta devenea văduvă înainte de vreme, după ce soțul ei, fostul maharajah din Jaipur, s-a prăbușit și a murit la un meci de polo pe cai în Gloucestershire, Marea Birtanie. După moartea soțului ei, viața văduvei a fost întunecată de dispute amare cu privire la proprietățile familiei princiare și de decesul singurului ei fiu, Jagat Singh, care a avut parte de o existență tumultuoasă, dar care i-a dărui doi nepoți ce îi supraviețuiesc.
Ultima prințesă indiană a murit la 29 iulie 2009 la Jaipur, la respectabila vârstă de 90 de ani, după o viață în care a încercat să-și pună amprenta pe o societate pe care o considera învechită și opresivă.
Foto: Getty Images, Profimedia