Premieră în Luxemburg! Succesorul Marelui Duce Henri nu vrea să locuiască la castel

19 iulie 2024   Royals

Chiar dacă Marele Duce ereditar va deveni locotenentul tatălui său din octombrie și va prelua funcțiile de șef de stat, el și soția sa, Stéphanie de Luxemburg, vor să ducă „un stil de viață mai contemporan".

Guillaume și Stéphanie de Luxemburg pun bazele următorului lor mare pas instituțional. Din octombrie, Marele Duce ereditar va deveni locotenent-reprezentant și își va asuma funcțiile de șef de stat. Un fel de preluare a tronului la al doilea nivel, care nu înseamnă abdicarea tatălui său, Marele Duce Henri, dar va însemna responsabilități mai mari pentru primul său fiu născut. Prințul Guillaume a făcut deja un anunț referitor la viitoarea sa domnie, în care este foarte clar că va diferenția radical viața oficială de viața de familie.

Când Guillaume va deveni suveran într-o zi, ar trebui să locuiască în Castelul Berg împreună cu familia sa. Cu toate acestea, într-o declarație, el și-a anunțat dorința pentru „un stil de viață mai contemporan" și a decis să construiască o casă lângă cetate. Scopul său este de a putea menține o adevărată reconciliere familială, pe care o consideră posibilă doar departe de castel, într-un mediu mai puțin maiestuos. „Ca părinți și ca viitor șef de stat, eu și Prințesa Stéphanie ne confruntăm cu provocarea de a găsi un echilibru între angajamentul nostru față de națiune și viața noastră de familie alături de copiii noștri. Momentele pe care le petrecem cu ei trebuie să fie prețioase, iar mediul în care cresc este decisiv pentru dezvoltarea lor, dar și pentru a-i ajuta să facă față cu responsabilitate sarcinilor lor viitoare. Din aceste motive, dorim să ne orientăm stilul de viață într-o direcție pe care o considerăm mai contemporană și mai familială. Ne dorim ca copiii noștri să crească într-o atmosferă familială intimă. Acesta este motivul pentru care, cu acordul Marelui Duce și al guvernului, intenționăm să construim o anexă în incinta Castelului Colmar-Berg”.

Acest loc de poveste este reședința actuală a Marii Familii ducale și se află în orașul Colmar-Berg, în centrul Luxemburgului, lângă confluența râurilor Alzette și Attert. Inițial a fost proprietatea Familiei Regale olandeze, dar Wilhelm al II-lea al Țărilor de Jos, care era Mare Duce de Luxemburg, a cumpărat-o pentru a avea o reședință oficială în Marele Ducat. În 1848 era deja recunoscută ca reședință oficială a suveranului Luxemburgului. Odată cu separarea Marelui Ducat de Regatul Țărilor de Jos (1890), castelul a rămas în proprietatea Wilhelminei I a Țărilor de Jos, care l-a vândut Marelui Duce Adolf I de Luxemburg. În 1906, Marele Duce Wilhelm al IV-lea l-a demolat și a construit unul nou, care a fost finalizat în 1911. 

Odată cu Marea Depresiune și dificultățile economice ale familiei Marelui Ducat, Marea Ducesă Charlotte a fost de acord să îl transfere guvernului pentru a fi întreținut din banii publici. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost grav avariată și, după o restaurare ambițioasă, în 1964 Marele Duce Jean a preluat-o. De atunci a devenit reședința oficială. 

Acest palat, încărcat de istorie, este copleșitor pentru Marele Duce ereditar Guillaume de Luxemburg și în dezacord cu vremurile. „Această anexă va fi rezervată vieții noastre de familie și va fi finanțată prin mijloace proprii, astfel încât construcția va fi realizată fără fonduri publice. În plus, este de la sine înțeles că vor fi respectate cu strictețe toate dispozițiile legale și de reglementare care se aplică unor astfel de proiecte în Marele Ducat. Castelul își va păstra funcția de loc de lucru pentru recepții oficiale sau VIP. În plus, ar putea fi explorată posibilitatea de a-l deschide publicului în anumite perioade ale anului, așa cum se întâmplă deja la Palatul Marelui Ducat”, a mai detaliat el. „Suntem convinși că acesta este cel mai bun mod posibil de a combina obligațiile noastre instituționale cu viața de familie. Împreună cu prințesa, aș dori să le mulțumesc tuturor persoanelor care ne-au însoțit până acum în acest proiect și care vor continua să o facă. Guillaume", a încheiat el.

În prezent, familia Marelui Duce ereditar Guillaume de Luxemburg locuiește în castelul Fischbach, reședința ocupată în mod normal de moștenitorul tronului. 

FOTO: Marea Curte Ducală

Mai multe