Prințesele dispărute din Arabia Saudită: ținute ostatice de către rege, după ce mama lor a evadat în UK

18 octombrie 2023   Royals

Să fii prințesă într-un palat dintr-un regat musulman nu este totdeauna un basm. O spune această poveste a fostului rege saudit care și-a ținut patru fiice prizoniere. După moartea acestuia, însă, prințesele au dispărut complet.

Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, care a fost rege al Arabiei Saudite din 2005 până în 2015, a fost văzut ca un monarh progresist, căci a pus în aplicare o serie de inițiative pentru drepturile femeilor, lăsând însă neschimbat faptul că femeile saudite nu puteau conduce mașini și că trăiau sub controlul tutorilor bărbați.

Mulți au uitat, însă, că acest rege privit ca fiind unul modern și-a ținut cele patru fiice ale sale prizoniere, o poveste readusă pe tapet vara trecută, de publicația The New Yorker. Până la moartea tatălui lor, prințesele Sahar, Maha, Hala și Jawaher fuseseră ținute în captivitate timp de aproape cincisprezece ani, potrivit mai multor persoane care au păstrat legătura cu ele printr-un telefon mobil. Se pare că prințesele fuseseră închise la scurt timp după ce mama lor, una dintre soțiile regelui, a fugit la Londra pentru a scăpa de sub controlul lui.

Cele patru fiice au fost închise în incinta palatului din portul Jeddah, într-o clădire păzită cu vedere la Marea Roșie, unde se spune că prințesele au fost drogate, înfometate și li s-au refuzat îngrijiri medicale. Tulburătoarea veste a izolării prințeselor saudite a apărut pentru prima dată în 2014, când două dintre surori, Sahar și Jawaher, au contactat jurnaliștii britanici. 

Predecesorul actualului Rege Salman al Arabiei Saudite, în timpul vieții sale lungi, a avut un număr record de 36 de copii cu circa 30 de soții; Sahar și surorile ei au fost născute de Alanoud Al-Fayez (foto jos), o femeie cu origini nobile din Iordania, cu care Regele Abdullah se căsătorise când ea avea 15 ani, iar el în jur de... 50.

O vreme, Al-Fayez și fiicele ei s-au bucurau de o libertate relativă, călătorind în Europa și mergând la schi în Alpi, dar relațiile cu regele s-au înrăutățit când mama fetelor n-a reușit să-i dăruiască un fiu. După ce fetele au ajuns la maturitate, Al-Fayez a fugit la Londra, sperând că fiicele ei vor putea să i se alăture. În schimb, cele patru prințese au fost arestate în palat, ca răzbunare pentru evadarea mamei lor dintr-o țară în care femeile nu au voie să iasă fără aprobarea soților lor.

„Este ca și cum pământul le-ar fi înghițit”

În martie 2014, cele patru surori au reușit să vorbească cu jurnalista Fatima Manji de la Channel 4 News printr-un apel video care le arată închise într-o cameră, alături de câinele familiei. „Suntem ostatice”, a spus, atunci, Prințesa Sahar. „Tatăl nostru, regele, este responsabil. Este îngrozitor. Ești rupt de lume, ești izolat, te simți singur. Este chinuitor din punct de vedere psihologic.”

După acest strigăt de ajutor, sunt informații cum că prințesele n-ar mai fi primit hrană sau apă curată timp de 25 de zile, au slăbit câte 10 kg fiecare, iar mama lor a organizat proteste săptămânale în fața ambasadei Arabiei Saudite la Londra. Fără rezultat, însă. Apoi, rapoartele din mass-media despre starea lor au încetat. Una dintre surori, Prințesa Hala, a murit pe 30 septembrie 2021, la vârsta de 47 de ani, fără să se menționeze cauza morții ei.

„Este ca și cum pământul le-ar fi înghițit”, a declarat jurnalista Fatima Manji, după ce n-a mai reușit să le contacteze în niciun fel nici pe prințesele ostatice, nici pe mama acestora, refugiată la Londra. Din 2015, odată cu moartea tatălui lor, nimeni n-a mai știut nimic despre soarta prințeselor saudite prizoniere.

Foto: Twitter/FreeThe4, Channel 4 News, El Mundo

Mai multe