Regele Charles și Regina Camilla au aterizat în Samoa. Aici, pe monarh îl așteaptă un nou titlu

23 octombrie 2024   Royals

Monarhul britanic și soția și-au luat rămas bun de la Sydney, unde au stat câteva zile și au luat contact cu mii de oameni.

Marți, periplul australian de 6 zile s-a sfârșit cu ipostaze emblematice în fața Operei și baie de mulțime. Seara s-au îmbarcat înspre noua destinație, Samoa.

Miercuri, Regele Charles și Regina Camilla au ajuns în Samoa.

Regele și Regina Marii Britanii au fost surprinși pe Aeroportul Internațional Faleolo unde au fost întâmpinați ca oaspeți de vază ce sunt de către Primul Ministru al Samoei, doamna Fiamē Naomi Mataʻafa, cu o ceremonie de bun venit.

Aici, lui Charles urmează să i se ofere titlul de înalt șef.

Lenatai Victor Tamapua, un șef din Samoan și membru al parlamentului, a declarat că plănuiește să ofere titlul de „Tui Taumeasina” monarhului în cadrul unui ceremonial tradițional de bun venit lui Charles și Camilla joi.

În timpul celor patru zile petrecute în națiunea polineziană, Regele va prezida Reuniunea șefilor de guvern din Commonwealth (CHOGM), participând pentru prima dată în calitate de șef.

El va deschide oficial summitul global vineri, dar nu joacă niciun rol în discuțiile dintre președinți și prim-miniștri – inclusiv Sir Keir Starmer – care au loc informal cu ușile închise și, în mod neobișnuit, nu sunt prezenți consilieri sau consilieri.

Regina Camilla arăta splendid în culori deschise: o tunică roz brodată și pantaloni palazzo albi de la Anna Valentine.

Dacă suveranul britanic a rămas cu aceleași haine pe care le-a avut când a plecat din Sydney, regina cea cochetă s-a schimbat.

N-a mai avut rochia cu imprimeu, ci acest outfit mult mai comod.

Înainte de sosirea lor, ei au postat un mesaj personal pe rețelele de socializare, scriind: „Pe măsură ce ne îndreptăm spre Apia, abia așteptăm să vizităm Samoa pentru prima dată împreună și să experimentăm căldura tradițiilor antice alături de oamenii săi remarcabili. Feiloa'i ma le manuia – Charles R & Camilla R."

Ultimele cuvinte în samoană se traduc în mod liber prin „Așteptăm cu nerăbdare să întâlnim poporul samoan”.

Samoa, oficial Statul Independent Samoa, este o țară insulară din sudul Oceanului Pacific. Statul este cunoscut de asemenea sub denumirea anterioară Samoa de Vest, Samoa de Est fiind Samoa Americană. Este independent din 1 ianuarie 1962, fiind admis în Organizația Națiunilor Unite pe data de 15 decembrie 1976.

Insulele au fost descoperite de către olandezi în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, iar apoi au fost explorate de marinarii francezi, în cadrul expedițiilor acestora. La sfârșitul secolului al XIX-lea ele au fost ocupate de S.U.A., Marea Britanie și Germania. În anul 1899, prin Tratatul de la Berlin (1899), au fost împărțite în zona de est (actuala Samoa Americană) și zona de vest care aparținea Germaniei și care, apoi, a intrat sub protecția neozeelandeză. Partea de vest și-a dobândit autonomia în anul 1959 și independența în anul 1962.

La aterizarea în Samoa, Regele și Regina au fost întâmpinați de o gardă de onoare formată de Serviciul de Poliție din Samoa. La fel ca multe insule din Pacific, Samoa nu are forțe armate, iar Charles a salutat polițiștii înainte ca imnul național să fie intonat.

Prim-ministrul Samoa, Afioga Fiame Naomi Mata'afa, și un lung șir de demnitari așteptau cuplul regal, inclusiv ministrul de Externe David Lammy.

Foto: Profimedia

Mai multe