Regii Suediei au sărbătorit Nunta de ametist. Sunt căsătoriți de 48 de ani!

20 iunie 2024   Royals

O imagine emoționantă a Regelui Carl Gustaf și a Reginei Suediei a fost împărtășită la cea de-a 48-a aniversare a nunții.

Mai au puțin și vor celebra nunta de aur! Suveranii suedezi au fost surprinși de obiectivul aparatului de fotografiat într-un moment emoționant: Regele Carl Gustaf i-a oferit soției sale, Regina Silvia, un trandafir roșu, în timp ce aceasta îi zâmbește cu dragoste soțului ei. Un gest de tandrețe și de curtoazie nesperată, ce trădează relația incredibilă dintre acești doi monarhi, care ieri tocmai sărbătorit Nunta de ametist.  Cu alte cuvinte, cei doi sunt căsătoriți de 48 de ani!

Fotografia candidă a fost făcută la Palatul Regal în timpul sărbătoririi (cu o oarecare întârziere) a celei de-a 80-a aniversări a Reginei Silvia. Da, această femeie cochetă, cu trandafiri roșii în păr, este octogenară, iar soțul ei o privește cu aceeași dragoste cu care a privit-o și la altar, cu aproape o jumătate de secol în urmă.

Povestea lor de dragoste a început în 1972, când Carl Gustaf, la acea vreme prinț moștenitor, a participat la Jocurile Olimpice de vară de la München, în Germania de Vest, unde interpreta Silvia Sommerlath a fost însărcinată cu escortarea sa. Într-un interviu ulterior, Regele a explicat cum a fost 1un declic" atunci când s-au întâlnit. În anii care au urmat, mama lui Carl Gustaf, Prințesa Sibylla, a murit, la fel ca și bunicul său, Gustaf al VI-lea Adolf, și, prin urmare, el a urcat pe tronul suedez.

La 12 martie 1976, Regele Carl al XVI-lea Gustaf și-a anunțat logodna cu Silvia Sommerlath, după ce i-a dăruit logodnicei sale un inel cu un diamant de 2 carate, ce i-a aparținut cândva răposatei sale mame.

Data a fost stabilită pentru 19 iunie 1976. Aceeași dată la care Regele Oscar I s-a căsătorit cu Josephine de Leuchtenberg în 1823, iar fiul lor, Carol al XV-lea, s-a căsătorit cu Prințesa Louise a Țărilor de Jos în 1850.

34 de ani mai târziu, în 2010, fiica lor, Prințesa Victoria, s-a căsătorit cu Daniel Westling la aceeași dată, în aceeași catedrală.

Înainte de nuntă, pe 17 iunie, Silvia Sommerlath a primit Ordinul Regal al Serafimilor și cetățenia suedeză. Pe 18 iunie, a avut loc un spectacol de gală la Opera Regală Suedeză, unde grupul pop suedez ABBA a interpretat pentru prima dată piesa „Dancing Queen” în onoarea viitoarei regine. Apoi, spectacolul de gală a fost urmat de un bal la Palatul Drottningholm. La insistențele surorilor regelui, Silvia a purtat Tiara de diamante Connaught, care fusese una dintre favoritele mamei lor.

În ziua nunții, Regina Silvia a purtat o rochie din satin duchesse de mătase la baza gâtului, mâneci lungi, fustă subțire și trenă care se prelungea de pe umeri, creată de Marc Bohan pentru Dior. Croitoresele care au lucrat la rochie nu au fost anunțate la momentul respectiv că lucrează la rochia viitoarei regine a Suediei. Sommerlath a purtat un voal de dantelă care aparținuse Reginei Sofia și care a fost purtat de mama și surorile Regelui la nunțile lor. Rochia a fost lăsată în mod deliberat simplă pentru a pune în evidență voalul moștenit. Voalul a fost prins de diadema Cameo, care aparținuse Împărătesei Joséphine și care a fost purtată de surorile regelui, Prințesa Birgitta și Prințesa Désirée, în zilele nunții lor din 1961 și, respectiv, 1964. Trena fusese, de asemenea, deținută anterior de Prințesele Birgitta și Désirée. Iar mama miresei a pus discret o batistă în jurul încheieturii fiicei sale cu un elastic, aceasta fiind vizibilă în unele fotografii.

Mirele Carl Gustaf a purtat uniforma de amiral al Marinei Regale Suedeze, cu însemnele Ordinului Serafimului, Ordinului Sabiei, Ordinului Steaua Polară, Ordinului Vasa și Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Cuplul și-a petrecut luna de miere în Hawaii, Botswana și, în cele din urmă, la Palatul Solliden din Öland. În anii următori, li s-au născut 3 copii: Victoria (n. 1977), Carl Philip (n. 1979) și Madeleine (n. 1982), de la cai opt nepoți. În 2010, fiica lor, Victoria, s-a căsătorit cu Daniel Westling la aceeași dată în aceeași catedrală, devenind al patrulea cuplu regal suedez care se căsătorește la 19 iunie.

FOTO: Getty Images, Casa Regală suedeză, Profimedia

Mai multe