Regina Danemarcei împlineşte 80 de ani. Ce controversă a marcat palatul danez şi care e relaţia de rudenie cu Majestatea Sa Margareta
Chiar dacă este sănătoasă şi încă în putere, suverana daneză şi-a comandat deja sicriul în care îşi va dormi somnul de veci. Însă, din păcate, nu va odihni alături de soţul său, decedat acum doi ani.
Regina Margareta a II-a a Danemarcei atinge astăzi venerabila vârstă de 80 de ani, etate care ar fi trebuit aniversată astăzi cu toată pompa ce i se cuvine unui monarh. Însă contextul actual nu mai permite desfăşurarea activităţilor publice care erau planificate pentru această dată.
Regina Margareta a II-a s-a născut la 16 aprilie 1940, la Palatul Regal Amalienborg din Copenhaga, ca prima fiică a Regelui Frederik al IX-lea şi a Reginei Ingrid ai Danemarcei. La momentul naşterii ei, numai descendenţii masculini puteau urca pe tronul Danemarcei, potrivit schimbărilor la legea de succesiune intrată în vigoare în 1850, când ramura Glücksburg a fost aleasă să domnească. Cum prinţesa nu avea fraţi, era de presupus ca unchiul ei, Prinţul Knud, îşi va asuma tronul într-o zi.
Procesul de schimbare a constituţiei a început în 1947, nu cu mult timp după ce tatăl ei a urcat pe tron şi era clar că regina Ingrid nu va mai avea alţi copii. Popularitatea lui Frederic şi a fiicelor sale, precum şi rolul mai proeminent al femeilor în viaţa daneză a început procesul complicat de modificare a constituţiei. Într-un final, la împlinirea vârstei de 18 ani, la 16 aprilie 1958, Margareta a primit un loc în Consiliul de Stat şi ocazional conducea reuniunile Consiliului în absenţa regelui, pentru ca, înainte de-a împlini 32 de ani, să urce pe Tronul Danemarcei, pe 14 ianuarie 1972, după moartea tatălui său.
Pe 10 iunie 1967, Margareta a II-a s-a căsătorit cu diplomatul francez Henri de Laborde de Monpezat, care a primit titlul nobiliar de Alteţa Sa Regală Prinţul Henrik de Danemarca, dar care a rămas doar cu acesta chiar şi după ce soţia sa a devenit regină - motiv de nemulţumire pe care şi l-a exprimat până la sfârşitul vieţii.
De altfel, deşi cuplul a avut doi fii, pe Principele Moştenitor Frederik şi pe Principele Joachim, şi au avut un mariaj de 51 de ani, la moartea sa, din 2018, Prinţul Consort Henrik şi-a exprimat dorinţa de a nu fi îngropat alături de soţia sa, în locul pregătit în Catedrala Roskilde, fiind „nemulţumit” că nu a primit titlul de Rege Consort.
Purtătorul de cuvânt al Royal Danish House declarat atunci pentru tabloidul BT: „Nu este un secret faptul că prinţul a fost nefericit timp de mai mulţi ani pentru rolul şi titlul care i-au fost alocate în monarhia daneză. Această dezamăgire s-a mărit tot mai mult în ultimii ani. Pentru prinţ, decizia de a nu fi îngropat alături de regină este consecinţa naturală a faptului că nu a fost tratat ca egal de soţia sa, neobţinând titlul şi rolul pe care le dorea”.
Mai mult, cu un an înainte să moară, Henrik a renunţat şi la titlul de Prinţ Consort şi a lăsat dispoziţii ca trupul său să fie incinerat, iar cenuşa să-i fie aruncată în mare.
Spre deosebire de el, Margareta a II-a vrea ca, la momentul trecerii sale în nefiinţă, să aibă parte de o înmormântare istorică, iar pentru asta şi-a comandat deja un impresionant sicriu. Realizat artistul Bjørn Nørgaard, unul dintre cei mai prestigioşi din Danemarca, sicriul măsoară mai mult de trei metri lungime şi cântăreşte şapte tone, fiind construit din sticlă. Un adevărat sarcofag modern care a fost plasat în capela Santa Birgette din Catedrala Roskilde, Copenhaga, şi care a fost aşezat pe un catafalc la fel de impresionant, fabricat din gresie de Franţa (patria lui Henrik) şi susţinu de trei piloni din granit danez, bazalt feroez şi marmură din Groenlanda - materialele provenite din cele trei ţări care alcătuiesc regatul Danemarcei. Capetele de elefant care împodobesc cei trei piloni, modelaţi în argint, reprezintă insigna Ordinului Elefantului.
Interesant este că Regina Margareta a II-la a Danemarcei şi Regele Mihai I au fost veri de gradul al III-lea. Iar Regina Ana a fost verişoară de gradul al II-lea cu Regele Frederic al IX-lea, tatăl actualei suverane daneze.
Danemarca este şi ţara în care Majestatea Sa Margareta şi-a petrecut vacanţele, împărţindu-le între Grany, bunica maternă, şi cea din partea tatălui, Regina Mamă Elena, care locuia în Italia.
De altfel, chiar anul trecut, Custodele Coroanei române şi Principele Radu şi-au petrecut sărbătorile pascale în Danemarca, vizitând-o atât pe regină la Palatul Fredensborg, cât şi pe Prinţii Moştenitori Frederik şi Mary, la Palatul Amalienborg.
Iată de ce, cu ocazia acestei aniversări de 80 de ani, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române a trimis o scrisoare de felicitare Majestăţii Sale Regina Margareta a II-a, care îi este mătuşă.