Ce femeie e scutită de obiceiul catalogat de mulți retrograd? Protocolul reverențelor din familia regală

13 februarie 2023   Royals

Cine în fața cui se apleacă? Un cunoscut site britanic s-a străduit să explice cât mai bine ritualul reverențelor de la Curtea regală britanică.

Cu toate acestea, deși au solicitat sprijinul Curții regale, aceasta nu a primit niciun răspuns. Așa că documentarea s-a făcut din mai multe surse în care scriu experți regali, chiar și de pe site-ul oficial al familiei regale, însă fără sprijinul concret al Palatului Buckingham.

Odată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a și urcarea pe Tron a Regelui Charles și a Reginei consoartă Camilla, lucrurile s-au schimbat.

În primă fază, regulile oficiale de curtoazie în cadrul familiei regale au părut mereu complicate. Însă după încoronarea din luna mai a Regelui Charles, situația va fi clarificată. Reverența este un gest de notorietate printre femeile din familia regală, care denotă respectul în funcție de rang.

Cine face acum reverențe și în fața cui?

Obiceiul adorat de regretata Regină Elisabeta a II-a este lăudat de unii experți regali, în timp ce alții se grăbesc să-l condamne, militând pentru eliminarea lui, pe motiv că ar fi retrograd. Cu toate acestea, el va rămâne activ încă mulți ani de acum încolo.

Deși reverența este un obicei de modă veche, femeile vor continua să-l practice la Palatul Buckingham. Regulile au fost reînnoite de Maiestatea Sa Regina Elisabeta chiar în anul 2005.

Iată lista cu femeile care trebuie să facă reverența, în fața celor mai sus plasate, când vine vorba de rang.

Deși Camilla Parker Bowles nu are rădăcini regale, de când s-a căsătorit în 2005 cu Regele Charles, moștenitorul Tronului, membrele familiei regale au trebuit să se plece în fața ei.

Cu toate acestea, Regina Elisabeta a dorit să aducă o modificare regulamentului. Mai exact, femeile care s-au născut în familia regală să nu se plece în fața Camillei. Femei cum ar fi Prințesa Anne sau Prințesele Eugenie și Beatrice. Ele au fost devansate în rang, în fața Camillei. Doar cele care au devenit membre regale prin căsătorie au fost nevoite să se plece în fața actualei regine: de exemplu, Sophie de Wessex.

În 2012, la un an după ce în familia regală a intrat și Kate Middleton, ordinea a fost actualizată, pentru a-i face și ei loc.

Fosta Ducesă de Cambridge trebuia să facă reverențe în fața Prințeselor Anne, Beatrice și Eugenie, însă nu și dacă se afla alături de Prințul William.

Când era în compania soțului, Kate Middleton trebuia să se plece doar în fața Prințesei Anne. Și, desigur, toată lumea în fața Reginei!

În aceeași situație s-a aflat și Meghan Markle. Trebuia să se plece în fața tuturor dacă era singură, dar nu și în fața lui Eugenie și Beatrice, dacă se afla lângă Prințul Harry. Făcea reverența în fața Prințesei Anne, chiar dacă era lângă Harry. Toate se plecau în fața reginei și a Prințesei Anne, Prințesa Anne doar în fața reginei și atât. În continuare nu va face reverența în fața Camillei, chiar dacă e regină. 

Protocolul reverenței se aplică atât în public, cât și în privat, scrie The Telegraph.

Nu se știe dacă se fac reverențele în mod real în privat. Singura certitudine era că acestea existau în fața Reginei Elisabeta. Reverența era un ”must-have” pentru fosta suverană, o ferventă militantă a tradițiilor regale.

Foto: Getty

Mai multe