Sarah Ferguson, operată de urgență, după ce a fost diagnosticată cu nemilosul cancer de sân, la 63 de ani
La ora actuală, Ducesa de York, în vârstă de 63 de ani, se recuperează în urma intervenției chirurgicale recomandate, după ce a fost diagnosticată anterior cu cancer mamar.
Sarah Ferguson a dezvăluit duminică că a primit vestea îngrijorătoare după ce a efectuat o mamografie recentă.
„A fost informată că trebuie să fie supusă unei intervenții chirurgicale, care a avut loc cu succes”, a declarat purtătorul de cuvânt al ei pentru BBC News, adăugând că prognosticul este bun, scrie Page Six.
Reprezentantul Ducesei de York a spus că Sarah Ferguson, în vârstă de 63 de ani, a primit „cea mai bună îngrijire medicală și... acum se recuperează alături de familia ei”.
Fosta soție a Prințului Andrew și mama Prințeselor Beatrice și Eugenie a fost operată la începutul săptămânii trecute la Spitalul King Edward VII, o instituție medicală privată din Londra, unde și regretata Regina Elisabeta a II-a și alți membri ai familiei regale au primit tratament. Sarah Ferguson s-a întors acasă la Windsor în weekend, pentru recuperare.
Este foarte probabil ca Ducesa de York să abordeze de îndată subiectul în următorul episod pre-înregistrat al podcastului său „Tea Talk”, care urmează să fie lansat luni. Este un subiect amplu, despre care persoanele publice vorbesc, pentru a aduce o și mai mare conștientizare în ceea ce privește analizele pe care o femeie trecută de 45 de ani ar trebui să le facă anual.
În declarația sa oficială, pe care Ducesa de York a transmis-o prin reprezentantul său, Sarah Ferguson și-a exprimat recunoștința pentru cadrele medicale care s-au ocupat de ea exemplar. Mai mult, fosta noră a Reginei Elisabeta a ținut să precizeze că n-a avut niciun simptom înainte de efectuarea mamografiei, ceea ce întărește importanța colosală a efectuării acestui screening.
Medicii recomandă mamografia anual, după împlinirea a 45 de ani. De asemenea, este necesar să se efectueze, încă de la vârste tinere, o ecografie bilaterală a sânilor în fiecare an.
Orice tip de cancer care este diagnosticat în stadii incipiente are șanse mari de vindecare. Orice cancer nedepistat nu face decât să ajungă în stadii critice, făcând tratamentul infinit mai difici și cu șanse mult mai mici de reușită.
În 2020, 12,2% (12 mii) dintre cazurile noi de cancer din România au fost cancer de sân – acest tip de cancer situându-se pe locul 3 în țara noastră. Aproape 4.000 de femei au decedat în România din cauza cancerului de sân în 2020, scrie raportuldegardă.ro.
Cancerul de sân este o boală complexă, heterogenă, potrivit aceleiași surse. Numeroși factori de risc sunt implicați în apariție – atât factori genetici, nemodificabili, cât și factori care țin de stilul de viață – modificabili. Conform unui studiu care a determinat că aproape jumătate din numărul de cazuri de cancer sunt evitabile, cancerul de sân este favorizat de excesul ponderal, consumul de alcool și sedentarism.