Sarah Forbes Bonetta: Fetița care a devenit prințesă după ce a fost „dăruită” reginei Victoria
Ea este prințesa africană despre care probabil nu ai auzit niciodată.
Născută în violență și rescută în opulență, dată reginei Victoria drept cadou și plasată într-o cușcă aurită, povestea de viață a prințesei Sarah Forbes Bonetta este atât de greu de crezut, încât până și propriii ei descendenți s-au îndoit de autenticitatea ei. Totuși, nu a fost ficțiune, ci realitate.
Sarah, care s-a născut în Dahomey, Africa de Vest, în 1843, și-a început viața sub numele de Omoba Aina. În mod tragic, părinții ei au fost uciși de regele Ghezo, un tiran căruia îi plăcea să practice sacrificiul uman.
Ghezo a ținut-o captivă pe fetiță până când căpitanul Royal Navy Frederick Forbes – care avea misiunea de a-l convinge pe rege să înceteze să se mai implice în comerțul cu sclavi – a descoperit-o pe Sarah.
Temându-se pentru viața ei, căpitanul l-a convins pe rege să-i permită să ducă copilul de șapte ani înapoi în Anglia ca ofrandă pentru regina Victoria și prințul Albert. Ea a fost pur și simplu enumerată printre cadouri ca „ fata captivă”, alături de un taburet și un butoi cu rom.
Forbes a redenumit-o Sarah – în ebraică „prințesă” – și i-a dat numele de familie Forbes după el, iar Bonetta în onoarea navei sale.
Ei au venit pe țărmurile britanice în 1850. Regina Victoria a fost încântată de fetiță, iar de atunci a devenit protejata ei, i-a oferit o casă, îngrijire medicală și educație.
De atunci, Sarah a început să trăiască o viață spectaculoasă în lux ca membră a aristocrației.
Istoricul David Olusoga o descrie pe Sarah ca fiind „o femeie care a devenit mută din punct de vedere istoric, ale cărei nume i-au fost date de alții și totuși a cărei poveste a dus-o în centrul sistemului mondial britanic”.
Povestea ei a captat atenția la acea vreme și continuă să o facă și astăzi. Sarah Forbes Bonetta a fost pictată de Hannah Uzor, înfățișată în drama Victoria și a devenit sursa de inspirație din spatele romanului Breaking the Maafa Chain al regizoarei Anni Domingo, publicat anul trecut.
„Istoria oamenilor de culoare din Anglia nu a început cu Windrush”, spune Anni. „Suntem aici în Anglia de secole. Au fost oameni de culoare în Anglia în perioada lui Henric al VIII-lea și în perioada Elisabeta I. Am vrut să o arăt pe această fetiță prin proprii ei ochi, să văd ce se întâmpla din punct de vedere politic, dar și social, în Anglia în epoca victoriană”.
„Este important să spunem aceste povești acum, în acest moment social, pentru că, deși a fost preluată de regina și îngrijită, nu era mai liberă decât o sclavă pe o plantație. Faptul că a fost tratată ca o prințesă nu înseamnă că a fost liberă”.
Sarah – cunoscută cu afecțiune și ca Sally – a fost o muziciană talentat. Când s-a îmbolnăvit în 1851, a fost trimisă la Freetown, Sierra Leone.
„La acea vreme, exista o credință predominantă că umezeala și frigul climatului european erau potențial fatale pentru africanii expuși la asta pe perioade îndelungate. Când Sarah a căpătat o tuse, s-a decis că ar trebui trimisă în Africa și educată acolo”, spune David Olusoga în podcastul BBC Radio 3, The Essay.
Tânăra a continuat să fie mișcată de-a lungul copilăriei; din Africa, în Kent, în Brighton, înainte de a fi căsătorită în Anglia cu un negustor născut în Sierra Leone, James Pinson Labulo Davies. Avea 19 ani și abia îl cunoștea.
Sarah a scris într-o scrisoare: „Alții ar spune „Este un om bun și, deși acum nu-ți pasă de el, vei învăța în curând să-l iubești”. Asta, cred, nu aș putea face niciodată. Știu că majoritatea oamenilor ar spune că este bogat și că mariajul cu el mă poate face imediat independentă, dar eu spun: „Oare să-mi schimb liniștea sufletească pentru bani?” Nu niciodată!”.
Cu toate acestea, cei doi s-au căsătorit sub privirea atentă a Reginei la 14 august 1862, într-o ceremonie fastuoasă, care a inclus 10 trăsuri și 16 domnișoare de onoare. La petrecerea de nuntă au venit „doamne albe cu domni africani și doamne africane cu domni albi”, potrivit ziarelor de atunci.
Cuplul s-a întors în Sierra-Leone, iar prima fiică a lui Sarah a fost numită Victoria după regină, care a devenit nașa copilului.
Sarah a mai avut doi copii cu James, dar apoi, la doar 37 de ani, a făcut tuberculoză. A murit în august 1880.
După moartea ei, regina a spus: „Tatăl ei a eșuat în afaceri, ceea ce a agravat boala bietei ei mame. Îi voi da o rentă”. Apoi a plătit ca Victoria să fie educată la Cheltenham Ladies' College și a păstrat legătura cu ea de-a lungul vieții.