Se bagă și în politică? În premieră, Harry și Meghan îi îndeamnă pe americani să voteze

19 septembrie 2024   Royals

Dacă nu le mai merge cu regalii, poate prind ceva pe filieră politică. Ducii de Sussex se implică în alegerile din America.

În urmă cu patru ani, în 2020, Meghan Markle a devenit primul membru al Familiei Regale britanice care a votat la alegerile prezidențiale americane. „Știu cum este să ai o voce, dar știu, de asemenea, cum este să simți că nu te poți exprima”, a declarat Meghan ediției americane a revistei „Marie-Claire” la acea vreme. „De asemenea, știu că mulți bărbați și femei și-au riscat viața pentru ca noi să putem fi auziți. Iar această oportunitate, acest drept fundamental, se bazează pe capacitatea noastră de a ne exercita dreptul la vot și de a ne face vocile auzite.” Deși s-a referit la propria experiență, ea a făcut aluzie și la situația particulară a soțului său, Prințul Harry, care „nu a putut vota niciodată în viața lui în Regatul Unit”.

Diplomația impune ca membrii clanului Windsor să se supună tacit unei anumite neutralități politice. Astfel, în afară de întâlnirea săptămânală - și privată - cu primul ministru, Charles al III-lea nu are nimic de-a face cu afacerile cotidiene ale țării: el știe că rolul său de monarh este înainte de toate simbolic. În mod similar, moștenitorul său, Prințul William, merge pe gheață subțire atunci când sponsorizează proiecte sociale, de exemplu. Este vorba de a nu încălca prerogativele guvernului. Nici unul dintre ei, nici unul dintre ceilalți membri activi ai „Firmei” nu a votat vreodată în cadrul unor alegeri naționale. Deși legea nu le interzice acest lucru, în practică toți preferă să se abțină, pentru a evita speculațiile mediatice și pentru a-și păstra imaginea de imparțialitate. 

Pe de altă parte, pentru Ducele și Ducesa de Sussex, care au renunțat la funcțiile lor oficiale în numele Coroanei în urmă cu patru ani, abordarea este acum foarte diferită. Fratele Prințului William și-a păstrat cetățenia britanică, dar acum că trăiește în exil peste Atlantic tot timpul anului, el și soția sa se văd ca un cuplu angajat aproape ca oricare altul. Cel puțin ca personalități influente, capabile să aibă un impact asupra publicului larg la fel ca Taylor Swift ori Billie Eilish, care fac și ele campanie pentru a-i încuraja pe americani să voteze la alegerile prezidențiale din noiembrie. Dar, spre deosebire de aceste două vedete, în mesajul publicat pe site-ul lor, Harry și Meghan au grijă să nu indice deschis dacă îl preferă pe Donald Trump sau pe Kamala Harris.

„Fiecare vot contează”, au scris ei simplu pe site-ul fundației lor de Ziua Națională de Înregistrare a Alegătorilor. „Echipa Fundației Archewell s-a reunit pentru o activitate de voluntariat semnificativă pentru a sprijini și a responsabiliza comunitățile noastre. Folosind instrumentul de redactare a scrisorilor Vote Forward, echipa noastră a scris scrisori personalizate prin care a încurajat alegătorii care nu erau încă înregistrați să facă pasul crucial de a se înregistra pentru a vota”, se arată în mesaj, îndemnându-i pe toți să se implice. „Votul nu este doar un drept, este un mijloc fundamental de a influența destinul comunităților noastre. La Fundația Archewell, recunoaștem că implicarea civică, indiferent de partidul politic, se află în centrul unei lumi mai corecte și mai echitabile. (...) Împreună, să ne asigurăm că fiecare alegător eligibil este informat și împuternicit să participe la modelarea viitorului Americii”, concluzionează aceștia. Un mesaj care sugerează că acolo, peste Ocean, Ducele și Ducesa de Sussex își imaginează deja viitorul lor și al familiei lor.

FOTO: Profimedia, Getty Images

Mai multe