Super-prânzul din două ingrediente al Reginei Elisabeta e cel care a menținut-o sănătoasă și longevivă. Care sunt produsele minune

5 august 2025   Royals

Regina Elisabeta era cunoscută pentru puternicul său simț al datoriei, colecția sa de paltoane colorate și dragostea ei pentru Corgi.

Însă unul dintre interesele mai puțin cunoscute ale regretatei regine avea legătură cu alimentația sănătoasă, în special în ceea ce privea rutina ei de prânz. Potrivit fostului bucătar regal Darren McGrady, Regina Elisabeta nu era o „gurmandă” și ținea neapărat să aibă un prânz simplu și nutritiv.

Nu a avut niciodată probleme cu greutatea, singurul ei păcat dulce era, ocazional, ciocolata. Dar și un cocteil sau un pahar cu vin la cină. Dar prânzul era foarte bine trasat, după spusele fostului angajat regal.

Într-o declarație acordată publicației Telegraph înainte de moartea regretatei regine, bucătarul, care a lucrat mult timp la Palat, a declarat că secretul suveranei pentru a se menține în formă era „disciplina”, când venea vorba de mâncare. „Mânca pentru a trăi, spre deosebire de Prințul Philip, care era un gurmand notoriu și care ar fi vorbit despre mâncare toată ziua.”, a mai declarat McGrady.

Un prânz tipic al răposatei suverane includea, de cele mai multe ori, o masă simplă și curată, ”De cele mai multe ori, o porție de pește la cuptor cu legume”, a spus McGrady, adăugând: „Îi place să mănânce limbă de mare, peștele Dover la grătar, alături de spanac sau dovlecei.”

Acest tip de masă - bogată în proteine slabe și legume cu frunze verzi - i-a oferit Reginei Elisabeta a II-a o sursă constantă de energie, fără a-i îngreuna digestia, ceea ce era esențial pentru cineva cu un program atât de încărcat. Conform WebMD, limbă de mare Dover este, de asemenea, plină de acizi grași Omega-3, despre care se știe că susțin sănătatea inimii și o piele strălucitoare. Combinată cu spanac sau dovlecei, reprezintă un prânz bogat în nutrienți și antiinflamator.

McGrady a declarat pentru Telegraph că atunci când regretata regină nu participa la un banchet oficial sau la alt eveniment și mânca singură, „Regula era să nu i se servească amidon! Nu cartofi, nu orez sau paste la cină. De obicei, tot ceva de genul limbă-de-mare la grătar cu legume și salată.”

În cartea sa, Cooking & The Crown, fiul Reginei Camilla, Tom Parker Bowles, a menționat și înclinația regretatului monarh pentru mesele „simple” la prânz. „Nu era, potrivit lui Mark Flanagan - bucătar regal al regretatei regine și al Regelui Charles - o mare mâncăcioasă și, dacă era singură, mânca adesea un singur fel de mâncare”, a scris autorul.

Foto: Profimedia

Mai multe