Toţi regalii iubesc Franţa. Care sunt reședințele private ale familiilor regale?

27 iulie 2023   Royals

În timp ce unii membri ai familiilot regale își îndeplinesc încă ultimele angajamente oficiale înainte de mult așteptata pauză de vară, alții sunt deja în vacanță, la mare distanță de casă. Una dintre destinațiile lor preferate este Franța. De la Sainte-Maxime la Bormes-les-Mimosas, via Laon, descoperiți reședințele private ale capetelor încoronate.

Într-un cadru idilic, Felix de Monpezat, fiul cel mic al Prințului Joachim al Danemarcei, a suflat în 22 iulie 2023 în lumânări la cea de-a 21-a aniversare a sa. A fost ocazia perfectă pentru ca familia să se reunească pentru ultima oară înainte ca fratele și sora sa, contele Henrik și contesa Athena de Monpezat, să plece în Statele Unite împreună cu tatăl lor și cu mama sa vitregă, prințesa Marie a Danemarcei. Și ce loc mai bun pentru a organiza acest eveniment vesel decât reședința de vară a familiei, la doar o aruncătură de băț de micul sat Luzech din sud-vestul Franței - unde au fost deja în vacanță pentru câteva zile!

Achiziționată în mod privat de Regina Margrethe a II-a și de prințul Henrik, reședința din regiunea Lot este ferită de priviri și este ideală pentru a petrece zile liniștite în compania copiilor și nepoților lor. O opţiune împărtășită şi de alți suverani, care adoră să-şi petreacă verile într-un mic colț de Franța.

Château de Cayx, o podgorie daneză medaliată

În fiecare august, Margrethe a II-a și soțul ei, Henrik, își stabileau reședința de vară la Château de Cayx. Cumpărat de cuplul regal în 1974, această fostă fortăreață controla cândva o parte din Lot. A fost dragoste la prima vedere pentru ei. În timp ce clădirea din secolele al XV-lea și al XVIII-lea, flancată de turnuri, era pe punctul de a fi abandonată, suverana daneză și prințul consort au refăcut planurile și s-au apucat să o renoveze fără să piardă timpul.

Grădinile au fost acoperite de trandafiri - una dintre marile pasiuni ale reginei -, în timp ce soțul ei a făcut să fie replantate nu mai puțin de 21 de hectare de viță-de-vie, dând naștere unui vin renumit și premiat: Vin du Prince de Danemark. Mai multe recolte de vinuri Cahors, cum ar fi Prince's Cigaralle, au fost produse și servite la marile dineuri regale de la Copenhaga. Mai mult, suveranii danezi și-au întâlnit aici copiii și nepoții: Cayx este, în primul rând, o casă de vacanță și de familie aproape ca oricare alta. Aici au învățat Prințul moștenitor Frederik și fratele său, Prințul Joachim, să facă canotaj pe Lot.

Château de Marchais, grădina secretă a familiei Grimaldi

Este un fel de refugiu pentru Prințul Albert și familia sa. Château de Marchais, situat în regiunea Hauts-de-France din Franța, este deținut de familia Grimaldi de peste un secol și jumătate. Această mică bijuterie renascentistă, bogată în istorie, a fost achiziționată de către ducele de Valentinois, viitorul prinț Charles al III-lea de Monaco, care căuta o casă nu departe de Belgia pentru soția sa belgiană, contesa Antoinette de Merode.

Fiul lor, Albert I, s-a căsătorit acolo în 1869, înainte de a divorța douăzeci de ani mai târziu și de a se căsători pentru a doua oară cu o actriță americană. În 1920, Marchais a fost decorul nunții somptuoase a bunicii lui Albert al II-lea, Prințesa Charlotte, cu Pierre de Polignac. A fost o uniune nefericită pentru mama Prințului Rainier al III-lea, care s-a refugiat în castel după divorțul ei din 1933.

Oarecum neglijat de tatăl său, Prințul Albert a ales să transforme domeniul de 1.500 de hectare într-o "insulă de liniște", departe de mass-media. El rămâne acolo vara și organizează partide de vânătoare în septembrie și februarie, deși nu este un vânător pasionat, spre deosebire de sora sa mai mare, Prințesa Caroline de Hanovra. Iar când Prinţul Albert și Charlène se plimbă cu bicicleta pe drumurile de țară, sătenii nu ezită să-i salute fără să-i deranjeze. După cum știe toată lumea, ceea ce vor ei este liniște. Și, de preferință, una regală.

Bastionul Le Romarin, casa ascunsă

Casa de culoare ocru, cunoscută sub numele de Le Romarin, este ascunsă în spatele unor ziduri de piatră impunătoare, ca o incintă protectoare. Trebuie spus că fostul Rege Albert al II-lea al Belgiei a vrut să păstreze cât mai mult posibil intimitatea proprietății sale din satul Chateauneuf de Grasse, situat în vârful dealului. Timp de aproape 30 de ani, părinții regelui Philippe al Belgiei au petrecut "câteva luni pe an" în această comună de 3.200 de locuitori din Alpes-Maritimes, după cum a declarat fostul primar Jean-Pierre Maurin pentru ziarul "7sur7". El îl descrie pe Albert al II-lea ca având "un mare simț al umorului" și "un mod direct de a se înțelege cu oamenii". Pe scurt, un om simplu care, împreună cu soția sa, se integrează perfect în peisajul provensal. Spre deosebire de vecinii lor mai gălăgioși, Marina Berlusconi, regizorul britanic Richard Attenborough și fratele Prințesei Diana, Earl Spencer!

Regele Albert al II-lea și Regina Paola ies (aproape) incognito, însoțiți de una sau două gărzi de corp. La câțiva kilometri distanță, iahtul lor, Alpa - un nume contras de la Albert și Paola - este ancorat în portul Antibes. Vor veni anul acesta să se bucure de soarele de pe Coasta de Azur? Starea de sănătate a fostului suveran belgian, în vârstă de 89 de ani, este tot mai fragilă.

Île d'Yeu

Din 2009, Regele Philippe și Regina Mathilde din Belgia vizitează Île d'Yeu în fiecare vară, imediat ce se încheie festivitățile din 21 iulie. Deși obișnuiau să închirieze o proprietate în sud-estul insulei, ei și-au cumpărat în cele din urmă propriul refugiu de vacanţă în urmă cu puțin peste patru ani, relatează săptămânalul belgian "Le Vif". Clădirea de 200 de metri pătrați se află pe o proprietate de 70 de hectare în apropiere de Pointe du But, în extremitatea nord-vestică a insulei.

Turnul Sarrazine, micul Luxemburg al Franței

Fostul fort al Marinei franceze de la Cabasson, în comuna Bormes-les-Mimosas, este acum un paradis însorit. Clădirea în stil provensal a fost achiziționată în mod privat de către Marea Ducesă Charlotte de la familia de Sabran în 1949. De la distanță, steagul Marelui Ducat al Luxemburgului poate fi văzut fluturând deasupra reședinței și a celor 33 de hectare de pini și măslini. Prințesa Alexandra a ales acest loc splendid, atât de drag familiei grand-ducale, ca loc de desfășurare a nunții sale religioase cu Nicolas Bagory, pe 29 aprilie 2023.

În fiecare vară, toți copiii și nepoții se adună pentru a se bucura de mare și de un mediu în care liniștea domnește nestingherită. Un simplu drum care traversează proprietatea Marelui Duce Henri și a Marii Ducese Maria Teresa îi separă de Emmanuel și Brigitte Macron, actualii chiriași ai Fort de Brégançon, casa de vacanță a președinților Republicii. Tradiția dictează ca cei patru să se invite reciproc la cină cel puțin o dată în timpul verii.

Indiscreta Villa Mirage

Amplasată pe malul Golfului Sainte-Maxime, vila oferă vedere directă la mare și acces imediat la o plajă privată. Villa Mirage este o casă de vacanță simplă, dar confortabilă, care a aparținut cândva Ducelui și Ducesei de Halland, mătușa și unchiul Regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, cărora le plăcea să se relaxeze acolo. Când Prințul Bertil a murit în 1997, tatăl Prințesei Moștenitoare Victoria a moștenit-o. Reședința, cu obloanele sale albastre ca cerul, a devenit în curând un loc de întâlnire și relaxare pentru familia regală suedeză.

Nu este neobișnuit să îi vezi pe copiii lui Carl al XVI-lea Gustaf și ai Reginei Silvia, pe Prințesa Moștenitoare Victoria, pe Prințul Carl Philip și pe Prințesa Madeleine în compania familiilor lor. Cu toate acestea, locația și accesul ușor ridică câteva probleme, atât în ceea ce privește securitatea, cât și curiozitatea. Atât de mulți paparazzi vor să tragă cu ochiul prin ferestrele de tip bovindou ale vilei, încât Regele Suediei s-a gândit în mai multe rânduri să o vândă.

După câteva modificări, în special construcția unei anexe rezervate gărzilor lor de corp prin intermediul unei derogări excepționale - care a ținut prima pagină a ziarelor locale, deoarece autoriza o suprafață prea mare în raport cu Loi Littoral -, Regele și Regina Belgiei și cei patru copii ai lor, Prințesa moștenitoare Elisabeta, Prințul Gabriel, Prințul Emmanuel și Prințesa Éléonore, au putut să își petreacă vacanţele aici din 2021. Acest lucru înseamnă că vor putea profita din plin de timpul petrecut în familie, cu plimbări cu bicicleta, kitesurfing și înot în mare.

FOTO: Casa Regală daneză, Marea Curte Ducală-Cyril Moreau / Dominique Jacovides / Bestimag

Mai multe