Trecutul indezirabil al viitoarei Regine-consoarte a Norvegiei: droguri și-un copil făcut c-un infractor

19 septembrie 2024   Royals

Moștenitorul tronului norvegian este unul dintre cei mai liniștiți prinți europeni, care aproape niciodată n-a avut de-a face cu presa de scandal. Însă numele lui este târât cu forța în tabloide și asta din cauza familiei soției lui.

Din momentul în care Prințul moștenitor Haakon, acum în vârstă de 51 de ani, a luat-o în căsătorie pe norvegianca de rând Mette-Marit Tjessem Høiby, o mamă singură cu un CV dezavantajos, Palatul a știut că viitorul va fi unul problematic. Și asta pentru că trecutul prințesei nu era unul cu care să te lauzi în presă, căci includea consum de droguri și-un copil născut din relația c-un infractor condamnat. Chiar și tatăl prințesei a avut probleme cu legea: Sven Høiby a fost condamnat de două ori pentru violență.

Dar viața personală a lui Mette-Marit dinainte să-l cunoască pe Haakon s-a învârtit în jurul tipilor dubioși. În anii '90, ea a avut o relație cu John Ognby, un bărbat condamnat pentru infracțiuni legate de droguri. Relația cu Ognby a devenit serioasă, iar norvegianca a ajuns chiar să-și cumpere rochie de mireasă pentru nunta lor planificată și, apoi, anulată. În 1997, ea a avut un fiu cu Morten Borg (tatăl lui Marius), care a fost, de asemenea, un individ condamnat pentru consum și vânzare de droguri și unul dintre prietenii apropiați ai lui Ognby, primul ei logodnic.

Nimeni nu s-ar fi gândit că, peste ani, trecutul prințesei în vârstă tot de 51 de ani se va întoarce s-o bântuie și pe ea, dar și pe soțul ei, care-a reușit cu greu să facă uitate aventurile din tinerețe ale alesei lui neregale. Și asta pentru că acel fiu vitreg al viitorului rege norvegian a fost dintotdeauna o problemă.

Numele problemei este Marius Borg Høiby și a fost supranumit „oaia neagră” a familiei regale norvegiene sau Prințul Harry al Palatului nordic. O perioadă, nu mai auzisem nimic despre acest membru al familiei regale în vârstă de 27 de ani, fără drepturi sau titluri și nici pretenții să fie privit ca un prinț de sânge, precum sunt frații lui mai mici, Prințesa Ingrid Alexandra și Prințul Sverre Magnus.

Asta până la început de august, când fiul vitreg și tatuat al moștenitorului tronului a fost arestat lângă Castelul Skaugum, reședința oficială a familiei sale, și a petrecut 30 de ore în custodia poliției. Iar acuzațiile aduse sunt cât se poate de grave. Aflat în stare de ebrietate și intoxicat și cu cocaină, acesta a recunoscut că și-a agresat fizic iubita, pe frumoasa blondă Rebecca Helberg Arntsen, după o ceartă-monstru: o declarație care a zguduit națiunea nordică și care nu i-a picat deloc bine bonomului Prinț Haakon.

De profesie mecanic auto, Høiby și-a recunoscut sincer vinovăția într-o declarație emisă prin intermediul avocatului său către televiziunea de stat, în care acesta a spus, printre altele, că suferă de „mai multe tulburări mintale” și că „se luptă cu abuzul de substanțe de mult timp”, promițând că va relua tratamentul. 

În vremuri mai bune, Borg Høiby obișnuia să apară în public alături de mama lui, tatăl vitreg și frații lui de mamă, Ingrid Alexandra (viitoarea regină a Norvegiei) și Sverre Magnus, la diverse ocazii festive, intrigând audiența cu prezența sa vizibil rebelă. Cu toate acestea, când a împlinit 20 de ani, Curtea Regală norvegiana a anunțat că Marius va renunța la viața publică și profilul său a fost eliminat de pe site-ul oficial al familiei, semn că, încă de-atunci, băiatul începea să cauzeze probleme. 

Ce-i drept, prințul moștenitor și soția lui n-aveau nevoie de această reclamă în această perioadă, în care mama lui Marius nu stă deloc bine cu sănătatea. În urmă cu șase ani, prințesa a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară cronică. Boala, care nu are un tratament cunoscut, provoacă probleme de respirație pe măsură ce se formează țesut cicatricial pe plămâni, iar această situație a forțat-o pe Mette-Marit să-și reducă programul de îndatoriri regale. Între timp, soțul ei se pregătește să preia tronul pe fondul preocupărilor legate de sănătatea tatălui său, Regele Harald al V-lea, în vârstă de 87 de ani, care a anunțat în aprilie că-și va reduce, progresiv, angajamentele publice.

Rămâne de văzut ce măsură va lua Prințul Haakon în ceea ce-l privește pe fiul său cel rebel și dacă viitorul rege este capabil să treacă peste iubirea pentru soția lui și să-l declare pe fiul acesteia un paria la Palat. Așa cum ar merita...

Foto: Getty Images, Profimedia

Mai multe