Un debut fulminant! Prințesa Leonor, o nouă apariție impunătoare în calitate de regentă
Moștenitoarea tronului Spaniei a apărut pentru prima dată la un eveniment militar major, focusul mediatic fiind mai mult pe ea, decât pe părinții săi, suveranii spanioli.
Pe 6 ianuarie, Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia au prezidat la Palatul Regal tradiționalul Paște Militar, o ceremonie militară care dă startul anului militar prin care se face un bilanț al celui precedent și se marchează liniile care vor fi dezvoltate în cel nou. Este o ceremonie care datează din secolul al XVIII-lea, dar marea noutate a acestui 2024 a fost prezența Prințesei Leonor, care și-a început pregătirea în cadrul forțelor armate în 2023. Un debut cu care a făcut multe titluri pozitive, atât în Spania, cât și în restul Europei.
La fel ca pe 12 octombrie, de Ziua Columbiei, Prințesa Leonor a fost îmbrăcată în uniforma sa de cadet, compusă din jachetă și pantaloni kaki, cămașă albă cu mânecă lungă, cravată neagră cu noduri, pantofi negri și o beretă grancé. În plus, pentru prima dată, a purtat eșarfa Ordinului Carol al III-lea, care i-a fost acordată cu ocazia împlinirii vârstei de 18 ani. O sobrietate pe care ziarul german „Bunte” a lăudat-o. „Arăta impecabil și fără nicio grimasă de emoție pe chip".
Ce-i drept, publicațiile europene au lăudat atitudinea regală a acestei prințese care abia a depus jurământul militar. De pildă, presa britanică, o națiune în care monarhia este de asemenea adânc înrădăcinată, a lăudat marele efort pe care moștenitoarea tronului îl face, dedicându-se în totalitate studiilor la Academia Militară din Zaragoza. „Este imaginea fidelă a unei fete de acțiune și precizie", a comentat „Daily Mail”, care a remarcat și imensa mândrie pe care Regele Felipe și Regina Letizia o simt văzând efortul și angajamentul uriaș al fiicei lor întâi născute. O linie editorială foarte asemănătoare cu cea a publicației „Hello”: „Pare atât de pregătită!".
Originea Paștelui militar datează din timpul domniei lui Carol al III-lea, când, la 6 ianuarie 1782, a fost recuperat orașul Mahon din Menorca, care se afla în puterea englezilor. Ca expresie a bucuriei, regele a ordonat viceregilor, guvernatorilor și comandanților militari să organizeze o paradă și o sărbătoare cu ocazia sărbătorii Epifaniei.
FOTO: Getty Images