Viaţa unui „prinţ de rezervă“

23 iulie 2015   Royals

La o primă vedere, pare o existenţă idilică. Nu ai responsabilităţile unui viitor rege şi nici nu eşti nevoit să ai o atitudine exemplară, peste tot pe unde mergi. Însă, la fel ca un viitor rege, trăieşti în puf, a se citi palate luxoase, mergi la şcoli de elită, socializezi sau chiar flirtezi cu vedete şi, mai ales, călătoreşti pe picior mare peste tot în lume. Tot ce trebuie să faci pentru asta este să te naşti într-o familie regală, dar nu primul…

Cu toate acestea, nu ştim cum se face că aceşti aparent fericiţi ai sorţii au un destin mai zbuciumat decât fraţii lor cu titlul de prinţ moştenitor sau, lucru cert, au o viaţă amoroasă mult mai puţin aşezată, ba chiar nefericită.

„În ultimii 1000 de ani ai monarhiei britanice, rolul de prinţ de rezervă a fost unul destul de complicat. Unii au revoluţionat o întreagă eră, alţii au pătat numele familiei“, spune expertul regal Victoria Arbiter, citată de CNN.

Cu toate acestea, nu trebuie subestimat rolul unui al doilea născut regal. „Un copil nu este niciodată de ajuns pentru un rege. De-a lungul istoriei, singurul mod în care se putea asigura succesiunea la tron era printr-un număr mare de copii: Regina Victoria a avut nouă, George al III-lea chiar 13“, completează şi istoricul Kate Williams.

Aşadar, în afara privilegiilor care vin la pachet cu viţa lui regală, un asemenea prinţ trăieşte, într-o oarecare măsură, şi în incertitudine, sub motto-ul „Aşteaptă-te la neaşteptat“!

Prinţul Harry, rezerva lui William

Dacă n-ar fi existat, roşcatul de 30 de ani ar fi trebuit inventat. Şi asta nu doar pentru că Will ar fi trebuit să aibă o rezervă, ci pentru că, altfel, nu mai avea cine să facă deliciul presei mondene. Chiar dacă, peste aceste întâmplări, s-a aşezat praful timpului, numele lui Harry va fi mereu echivalent cu uniforma de nazist, purtată în 2005, la o petrecere tematică, sau cu jocul de biliard în pielea goală, din 2012, în infamul Las Vegas.

Prinţul Andrew, rezerva lui Charles

Pentru că sora lui mai mare, Prinţesa Anne, nu era în cărţi pentru un loc mai bun la succesiune, din cauza sexului, prinţul în vârstă de 55 de ani avea să fie the next best thing, în caz că Charles păţeşte ceva. Supranumit „AirMiles Andy“, din cauza călătoriilor sale la clasa întâi, în destinaţii exotice, obicei moştenit şi de fiica sa cea „leneşă“, Beatrice, fostul soţ al lui Sarah Ferguson a mai rămas în memoria britanicilor cu un episod foarteee ruşinos. A fost acuzat că a făcut sex cu o minoră, în cadrul unor orgii cu amicii. Iar cu asta îl bate pe Harry…

Prinţesa Margaret, rezerva Reginei Elisabeta a II-a

Decedată în anul 2002, la vârsta de 71 de ani, singura soră a actualei suverane a fost cunoscută, mai ales, prin complicatele ei relaţii sentimentale. Mai mondenă şi mai pasională decât sora ei mai mare, aceasta a suferit o primă dezamăgire atunci când guvernul şi Biserica Anglicană n-au recunoscut mariajul ei cu căpitanul Peter Townsend şi-au obligat-o să-l anuleze. Cu inima frântă, Margaret s-a căsătorit, într-un final, cu un fotograf, Lord Snowdon, un mariaj care a durat 18 ani, până în 1978, şi din care au rezultat doi copii. Iată cum şi singura „rezervă“ a Reginei s-a dovedit a fi, ca şi omologii ei mai moderni, o prinţesă controversată, faimoasă pentru dependenţele şi aventurile ei sexuale, şi atât de puţin potrivită pentru rolul rezervat de istorie.

Excepţia! Regele George VI, rezerva lui Edward al VIII-lea

Un rege readus în atenţia publică prin extraordinarul rol făcut de Colin Firth, în filmul „The King’s Speech“, tatăl Reginei Elisabeta nu trebuia, culmea, să fie rege. Rolul acesta era rezervat fratelui său mai mare, Edward, care a devenit rege în 1936, dar a abdicat, după doar 11 luni. De ce? De dragul unei femei inacceptabile, şi divorţată pe deasupra, mondena americană Wallis Simpson.

Citeşte mai multe despre familia regală britanică în specialul OK! Royal Baby, acum pe piaţă!

Foto: guliver/getty images/rex features

Mai multe