Vittoria de Savoia, „prințesa influencer" care moștenește „tronul” Italiei
Emanuele Filiberto, fiul defunctului prinț de Savoia, a anunțat deja într-un interviu că dorește să renunțe la drepturile sale dinastice.
Când, în iunie anul trecut, prințul italian Emanuele Filiberto a declarat că va renunța la drepturile sale la tron în favoarea fiicei sale celei mari, Vittoria de Savoia, el a spus despre aceasta că este „foarte încântată" de această decizie și că se „pregătește" pentru acest rol. Acum, aceste cuvinte capătă o nouă dimensiune odată cu moartea recentă a Prințului Vittorio Emanuele de Savoia, fiul ultimului rege al Italiei, Umberto al II-lea, care a abdicat în 1946. Ducele de Savoia, prinț de Napoli, a murit sâmbătă, 3 februarie 2024, la vârsta de 86 de ani, după o viață marcată de numeroase controverse și o viață petrecută între tabloide și tabloide. Moartea sa survine la doar câteva luni după ce el și soția sa, fosta campioană la schi nautic Marina Doria, și-au vândut în 2023 conacul de la periferia Genevei și au scos la licitație unele dintre cele mai exclusiviste obiecte pe care le prețuiau acolo.
Vittoria de Savoia, fiica cea mare a lui Emanuele Filiberto și a actriței franceze Clotilde Courau, este studentă și a fost supranumită „prințesa influencer" sau „prințesa rock and roll". Tatăl ei o vede ca fiind „candidata ideală" pentru a fi prima femeie care aspiră la titlul (nerecunoscut) de moștenitoare a tronului italian din ultimele zece secole. Deși este încă departe de cifrele și prestigiul unei alte prințese fără tron, Olimpia a Greciei, tânăra are aproape 100.000 de urmăritori pe Instagram și lucrează pentru o agenție de modele din Paris. În prezent, ea studiază Științe Politice și Istoria Artei la Universitatea din Paris, unde și locuiește.
Vittorio Emanuele a eliminat legea salică
Cum familia ei nu are un regat de facto, discuțiile despre moștenirea „tronului” sunt iluzorii. Dar dacă ar exista sau dacă monarhia ar fi reinstaurată în țară, ea ar fi cea care ar putea purta coroana în viitor, deoarece, pe lângă recenta demisie a tatălui său, bunicul ei a decis în urmă cu câțiva ani să elimine legea salică, în vigoare de două secole, care împiedica femeile să domnească.
Vittoria de Savoia, pregătită să accepte provocarea, a declarat pentru New York Times în 2021 că schimbarea legii salice a fost „cel mai bun cadou pe care bunicul meu mi l-a putut face". Între timp, presa italiană subliniază deja caracterul ei „rebel", ea fiind văzută în urmă cu câțiva ani luând parte la manifestații studențești pe străzile Parisului alături de colegii săi și postând chiar și un videoclip în care se adresa direct președintelui Macron.
O astfel de atenție se datorează, în mod logic, apartenenței sale la o Casă Regală care, deși nu are tron, este încă foarte prezentă în Italia. Toate acestea în ciuda faptului că, într-un sondaj realizat în 2020, doar 15% au susținut revenirea monarhiei. Totuși, cu o existență de peste o mie de ani, Casa de Savoia așteaptă cu răbdare ca monarhia să fie restaurată într-o bună zi în Italia, iar dacă lucrurile ar trebui să se schimbe radical, Prințul Emanuele Filiberto este convins că o persoană tânără ar trebui să preia coroana. „Ea a arătat un interes activ pentru familie și este implicată în ordinele dinastice și în activitățile caritabile pe care le desfășurăm, așa că este corect să aibă șansa de a moșteni titlul", spune el despre fiica sa cea mare. „Cred cu adevărat că tinerilor ar trebui să li se dea o șansă, deoarece au idei pasionale și moderne.”
FOTO: Instagram