Prințul William la 42 de ani: gelos, dificil și copleșit de situație. Cine îl descrie așa?

21 iunie 2024   Royals

Fiul cel mare al Regelui Charles al III-lea a fost aspru criticat după ce și-a lăsat deoparte îndatoririle oficiale pentru a-i fi alături soției sale, Kate Middleton, care se tratează de cancer. Însă William este un prinț cu un caracter complex, care trece prin cel mai greu moment al său.

2024 va fi, cu siguranță, un an de neuitat pentru Prințul William. Prima lovitură a venit în ianuarie, când tatăl său, Regele Charles al III-lea, a fost diagnosticat cu cancer în timp ce era tratat pentru o mărire benignă a prostatei și a fost nevoit să petreacă o perioadă izolat la Palat. În luna următoare, William a trebuit să participe la funeraliile prietenului său apropiat, Thomas Kingston - soțul lui Lady Gabriella Kingston, fiica ducilor de Kent și văr de-al doilea al Regelui - care a murit în urma unui „traumatism cranian", un eufemism pentru sinucidere.

Dar cel mai greu lucru pentru el a fost să facă față problemelor de sănătate ale soției sale, Kate Middleton. La începutul acestui an, Prințesa Kate a suferit o misterioasă operație abdominală, care a obligat-o să se retragă temporar din viața publică. Chiar și atunci, Prințul William a împărtășit lumii că a decis să lase deoparte îndatoririle sale oficiale pentru a-i fi alături soției sale, ceea ce i-a determinat pe unii să se îndoiască chiar de capacitatea sa de a fi monarh într-o zi.

Prințesa de Wales a înregistrat în cele din urmă o înregistrare video pentru a dezvălui adevăratul motiv pentru care se ascundea: în timpul acelei intervenții chirurgicale la care a fost supusă, medicii i-au detectat un cancer - nu a menționat de ce tip - pentru care a început un tratament de chimioterapie. Cu reticență și pentru a potoli criticile pentru că și-a lăsat orfanii supușilor săi, Prințul William a început să îndeplinească unele angajamente.

Totul s-a conjugat pentru a-i destabiliza viața, pentru a spulbera echilibrul precar pe care îl obținuse după moartea teribilă a mamei sale, ciocnirile cu tatăl său, despărțirea de fratele său și antipatia sa față de Camilla, un echilibru obținut datorită ajutorului lui Kate, stânca lui, cum o numește el", a comentat biografa regală spaniolă Pilar Eyre. „Dar îmbolnăvirea soției și a tatălui său, creșterea copiilor săi la o vârstă foarte dificilă, presiunea de a-și asuma îndatoririle și perspectiva de a deveni rege mai devreme decât se aștepta îl scufundă într-o stare de angoasă cumplită.”

Gelos, anxios și pornit împotriva jurnaliștilor

Timid și nesociabil din fire, William s-a născut în iunie 1982 la spitalul St. Mary's din Londra. „Este norocos că nu seamănă cu mine", glumea la vremea respectivă tatăl său, care nu a fost niciodată cu adevărat îndrăgostit de Prințesa Diana, pe care o înșela cu iubita sa din adolescență (și din aprilie 2005 soția sa), Camilla Parker Bowles. De fapt, înregistrările aveau să dezvăluie ani mai târziu că Charles și prima sa soție nu mai avuseseră relații intime de când ea rămăsese însărcinată cu Prințul Harry. În ciuda anxietății și a depresiei din acea perioadă, Prințesa Diana s-a retras în creșterea copiilor ei.

„A fost extraordinară în a-și arăta dragostea, în a arăta ce însemnam pentru ea, ce înseamnă sentimentele și cât de important era să simtă, fie că era vorba de găsirea de timp pentru a fi cu noi, de anularea unor angajamente pentru a fi împreună sau de a sta cu noi pentru a vorbi despre școală sau despre lucruri care ne îngrijorau. Cred că acea comunicare, mereu deschisă, a fost foarte importantă", a mărturisit odată Prințul William, care avea 15 ani când Lady Diana, divorțată de Charles, a murit într-un accident de mașină fatal la Paris.

Din acel moment, moștenitorul tronului britanic, care nu s-a simțit niciodată confortabil cu expunerea publică, a început să dezvolte o ură viscerală față de presă, pe care o consideră responsabilă de episodul care l-a lăsat orfan de mamă în 1997. „Dacă nu ar fi fost paparazzi, mama mea ar fi fost încă printre noi", a declarat el cu anumite ocazii.

Potrivit jurnalistului Robert Jobson, autorul cărții „William At 40: The Making of a Modern Monarch”, Prințul William ar fi putut urma un drum similar cu cel al fratelui său, Prințul Harry, care a avut nevoie de terapie „pentru a face față problemelor sale de sănătate mintală". Cu toate acestea, el a reușit să își dezvolte o personalitate interioară de oțel și o minte foarte concentrată, cu sprijinul unei soții bine adaptate, pe care o adoră și care a decis să urmeze aceeași cale. Spre deosebire de fratele său, el nu își arată atât de mult sentimentele. Dimpotrivă. Este un om foarte gelos și pe deplin conștient de ceea ce se așteaptă de la el și de importanța rolului care i-a fost atribuit".

După ce a absolvit Geografia la Universitatea St Andrews din Scoția, unde a întâlnit-o pe Kate, prințul și-a început pregătirea militară la Sandhurst și a servit ca ofițer de armată în unități de corpuri de elită, înainte de a trece la forțele aeriene. În 2013, după șapte ani de serviciu, a renunțat la cariera militară ca pilot de salvare al Royal Air Force pentru a se concentra pe angajamentele sale oficiale în interiorul și în afara Regatului Unit.

Pe lângă faptul că este pasionat de protejarea mediului și a speciilor pe cale de dispariție, William a condus în ultimii ani campanii pentru a ridica problema bullying-ului și pentru a demonta stigmatul asociat cu problemele de sănătate mintală.

Însă el însuși pare să se confrunte cu o gravă anxietate și se încăpățânează să nu ceară ajutorul nimănui, deși este cu adevărat copleșit de tot ce i se întâmplă. Noroc cu familia soției sale, unde mai găsește înțelegere, sfaturi și alinare. 

FOTO: Profimedia, Getty Images, Casa Regală/Instagram

Mai multe