3 ani de la tragedia din Colectiv. Cel mai important document, care i-ar putea băga după gratii pe vinovaţi, salvat din incediu

30 octombrie 2018   Vedete

30 octombrie 2015 a fost o zi tristă pentru România. Ziua în care a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din istoria ţării noastre: incendiul de la clubul Colectiv, un dezastru în urma căruia au murit 65 de persoane.

Tragedia care a avut loc în urmă cu trei ani a marcat istoria ţării noastre, în special din cauza problemelor pe care victimele le-au avut. Foarte mulţi tineri şi-au pierdut viaţa în spitale, din cauza bacteriilor, numărul decedaţilor fiind iniţial de 64, însă la mai bine de un an după dezastrul din Colectiv, un tânăr care supravieţuise incendiului s-a sinucis.

Din păcate pentru români, tragedia a fost una care, iniţial, i-a mobilizat pe tineri să iasă în stradă şi să protesteze pentru a se face dreptate, pentru ca vinovaţii să ajungă după gratii şi pentru a avea o ţară în care să nu îţi fie frică de faptul că, dacă ajungi în spital, îţi poţi pierde viaţa în orice moment.

În luna noiembrie a anului 2015, la aproximativ o lună după dezastrul din Colectiv, Cătălin Tolontan nota pe blogul său că patronii clubului au semnat un contract cu organizatorii, prin care ei se ocupau doar de bar, iar restul locaţiei era în grija trupei şi a reprezentanţilor acestora.

„Noi am închiriat clubul celor din formaţia care a cîntat. Doar barul ne-a rămas nouă. evenimentul muzical nu a fost organizat de noi. Organizatorii au luat sala şi trebuiau să se ocupe de chemarea pompierilor. De exemplu, ei i-au chemat pe cei cu artificiile“, spuneau, potrivit lui Tolontan, patronii clubului Colectiv, care nu au fost crezuţi iniţial de nimeni, pentru că, prin aceste declaraţii, se spunea că ei doar încearcă să iasă ţapi ispăşitori.

„Acţionarii nu speră, neapărat, ca acest contract de închiriere să-i exonereze, dar ei vor ca lucrurile să fie corect judecate de către justiţie“, erau declaraţiile celor apropiaţi patronilor. Contractul de închiriere a clubului a fost gîndit astfel: proprietarii nu primeau nimic dacă veneau peste 400 de oameni la concert, ei scoţînd bani din consumul la bar.

La aproximativ o lună de la incendiu, contractul a fost găsit, sub casa de marcat, ars pe margini şi mirosind a fum, în rest intact! Astfel, cel mai important document, care ar putea demonstra cine sunt vinovaţii şi care i-ar putea băga pe aceştia după gratii, fusese descoperit, iar procesul putea merge mai departe, teoretic, mai uşor.

Cu toate că, iniţial, părea că lucrurile se vor mişca în România şi tragedia ne va uni şi ne va responsabiliza, la trei ani după tragedie atât procesul, cât şi vinovaţii sunt în acelaşi loc cum erau şi imediat după incendiu.

Potrivit informaţiilor provenite din presă în urmă cu doar câteva luni, dosarul tragediei din clubul Colectiv va fi reluat de la zero, după ce judecătorul Valeriu Mihai Terceanu, care se ocupa de dosar, s-a pensionat! În dosar, mai multe persoane, printre care patronii clubului, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi doi inspectori ISU sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi abuz în serviciu.

La trei ani de la tragedia din Colectiv, autorităţile din ţara noastră nu au înţeles nimic din acest dezastru care a curmat zeci de vieţi. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că România nu este pregătită pentru o nouă tragedie de tipul celei din clubul Colectiv şi că doar 11 persoane ar putea fi salvate astăzi!

„În acest moment, avem fiabile 11 paturi. Nicio ţară din Europa nu poate să trateze un număr atat de mare de victime cum a fost la Colectiv“, a spus ministrul.

Mai multe