Drama lui Andrei, câştigătorul iUmor 2020. Ce traumă din copilărie i-a declanşat sindromul Tourette
Andrei Ungureanu, "omul cu Tourette", a demonstrat că autoironia îţi poate aduce un premiu de 20.000 de euro la iUmor. Tânărul din Miercurea Ciuc a câştigat sezonul cu numărul 9 al emisiunii de la Antena 1, reuşind să treacă peste tulburarea neurologică de care suferă şi demonstrând că poate avea o viaţă normală.
De pe TikTok, unde vorbeşte despre cum este viaţa sa influenţată de sindromul Tourette, Andrei Ungureanu, a urcat direct pe scena iUmor cu un bagaj plin de autoironie şi a ridicat sala în picioare şi cu glume bine gândite, dar şi cu umor involuntar. Şi a câştigat. ”Am început să fac TikTok de un timp şi mă filmez pentru a le arăta şi altora ce înseamnă să trăieşti cu acest sindrom. Cumva este o parte din mine acum, Tourette e atunci când corpul meu se mişcă involuntar, scoate sunete învoluntar şi vă înjură involuntar”, le-a explicat Andrei juraţilor. Cheloo i-a promis că vor face o piesă împreună, iar în finala de duminică seara i-a reamintit acest lucru.
Andrei Ungureanu îşi aminteşte că sindromul s-a declanşat în copilărie, din cauza unor traume suferite. „Mi s-a declanşat şi pentru că mama a plecat din ţară, dar şi după o sperietură pe care am tras-o din cauza unui prieten. Există un moment declanşator“, povesteşte Andrei, într-un interviu pentru Adevarul.ro. El spune că că boala se transmite genetic. „Dacă eu aş avea un copil, există un risc de 50% să aibă şi el acest sindrom. Părinţii mei n-au avut, iar asta e ciudat. Mama îşi mişcă piciorul des, dar nu cred că e Tourette. Nici nu ştiu rude mai îndepărtate care să fi avut. Asta e ciudat la mine“.
Primele semne ale bolii s-au instalat pe nesimţite. În cazul tânărului originar din Miercurea Ciuc, Tourette a debutat cu „Hă-hă!“. A fost primul tic verbal, pe care încă îl mai are. Nu şi-a dat seama că e ceva în neregulă, însă familia a observat micile lui mişcări ciudate. „Părinţii au descoperit că am ceva. Am început să mă strâmb foarte des, să mişc din umeri, să fac gălăgie. Mie nu mi se părea ceva ieşit din comun. Nu m-a speriat“, îşi aminteşte tânărul.