George Clooney, spion în viaţa reală?
Starului hollywoodian i s-a oferit şansa unică de-a salva omenirea de la fărădelegile comise de dictatorul Gaddafi, atunci când i s-a propus să ajute la capturarea acestuia. Şi nu, nu e niciun scenariu de film!
George Clooney
Actorul – care a interpretat, în filmul Syriana (2005), rolul unui agent CIA detaşat de Serviciile Secrete americane în Orientul Mijlociu – a primit propunerea de a deveni un spion adevărat! Probabil curajul său nezdruncinat, etalat atât de convingător pe marele ecran, l-a recomandat pentru rolul vieţii lui – acela de patriot gata să-şi servească oricând ţara şi să o apere de pericolele sale iminente. Sau poate că averea şi conexiunile superstarului ar putea fi de folos în aceste circumstanţe absolut surprinzătoare. Indiferent de motiv, se pare că vedeta hollywoodiană a fost contactată, în 2011, de un procuror în carne şi oase, pe numele lui Luis Moreno Ocampo, care i-a cerut să se implice într-o acţiune strict secretă, care avea ca scop spionarea colonelului Muammar Gaddafi în timpul războiului civil din Libia. Tot ce trebuia George (56) să facă era să adune dovezi împotriva dictatorului pentru a ajuta la prinderea acestuia. Dar cum de a ajuns o celebritate implicată într-un complot politic internaţional? Ei bine, realitatea bate zdravăn filmul!
Presa americană, via The Sunday Times, vuia zilele trecute despre propunerea incredibilă pe care a primit-o Clooney cu câţiva ani în urmă. Pe 8 octombrie, au fost scoase de la naftalină nişte documente care atestă cererea procurorului-şef Luis Moreno Ocampo - care activează în International Criminal Court - pentru implicarea lui George Clooney în planul său top secret. Ocampo a apelat la actor din simplul motiv că acesta este co-fondatorul unui proiect care deţine câţiva sateliţi comerciali care zboară deasupra Sudanului de Sud şi, drept urmare, i-ar fi la îndemână vedetei să-i spioneze pe cei mai importanţi membri ai regimului totalitar libanez. Mai mult, procurorul l-a îndemnat chiar pe Clooney să pună puţină presiune pe generalii lui Gaddafi, doar-doar ar ceda şi s-ar preda. Bineînţeles că lucrurile n-aveau cum să fie atât de simple pe o scenă politică zdruncinată din temelii de războiul civil în plină desfăşurare în Libia, iar actorul s-a gândit de două ori înainte de-a da un răspuns la cererea inedită de-a participa la o captură criminală de asemenea amploare.
Dictatorul libanez şi-a pierdut viaţa în octombrie 2011, dar Clooney n-a avut nimic de-a face cu acest lucru. NATO şi miliţia rebelă din Misrata au pornit independent unii de alţii un atac la adresa dictatorului şi a anturajului său, Gaddafi pierzându-şi, într-un final, viaţa. Dispariţia fostului conducător libanez este încă împrejmuită de mister, însă actorul hollywoodian a refuzat categoric să ajute la prinderea chiar şi a unui criminal de război, susţinând că sateliţii săi nu sunt nici pe departe atât de sofisticaţi încât să ofere informaţiile de preţ dorite. Reprezentantul actorului păstrează tăcerea cu privire la acest subiect delicat, iar, în ceea ce-l priveşte pe Clooney, nici el nu va „ciripi“ nimic despre desfăşurarea de forţe în care era cât pe ce să fie implicat.
foto: Getty Images