Viaţa lui Harry Houdini. Omul care a dus magia la un alt nivel

7 octombrie 2015   Gossip

Harry Houdini, marele iluzionist, ale cărui acte îndrăzneţe de evadare l-au făcut cel mai faimos magician al tuturor timpurilor, s-a născut cu numele Erich Weisz pe 24 martie 1874 în capitala Ungariei, Budapesta.

Tânărul magician s-a mutat împreună cu familia în Appleton, Wisconsin, unde a declarat că este  născut ulterior. Fascinat de magie, a început să atragă atenţia prin numerele sale foarte îndrăzneţe de evadare. În 1893 s-a căsătorit cu Wilhelmina Rahner, care i-a devenit parteneră pe scenă. Houdini a continuat să facă acte de evadare până la moartea sa, pe 31 octombrie 1926 în Detroit, Michigan.

Viaţa lui Harry Houdini – începuturile carierei în magie

Cel mai faimos magician al tuturor timpurilor, Harry Houdini, a fost unul din cei 7 copii ai unui rabin şi al soţiei lui. După ce s-au mutat în America, pe când avea 13 ani, Houdini a plecat împreună cu tatăl său în New York, unde au avut tot felul de locuri de muncă ciudate şi au locuit într-un adăpost pentru oamenii străzii, înainte să vină şi restul familiei. Acolo Harry a devenit foarte pasionat de trapez.

În 1894, Erich s-a lansat ca magician profesionist şi şi-a schimbat numele, primul nume, Harry, fiind un derivat al poreclei din copilărie, Ehrie, iar cel de-al doilea fiind un omagiu adus marelui magician francez, Jean Eugene Robert-Houdin.  Deşi numerele sale de magie nu au prea avut succes, curând el a atras atenţia prin numerele sale de evadare din cătuşe. În 1893 s-a căsătorit cu Wilhelmina Beatrice Rahner, care i-a fost asistentă pe scenă pe toată perioada vieţii lui, sub numele de Beatrice “Bess” Houdini.

În 1899, munca lui Houdini i-a atras atenţia unui manager de divertisment, Martin Beck, care l-a programat rapid la unele dintre cele mai cunoscute locuri de vodevil din ţară, urmate de un tur al Europei. Numerele lui Houdini implicau poliţia locală, care îi punea cătuşe şi îl închidea în celulele lor. Show-urile lui erau senzaţionale, curând a ajuns cel mai bine plătit artist al vodevilului american.

Houdini şi-a continuat show-urile în SUA la începutul anilor 1900, devenind din ce în ce mai faimos de la un spectacol la altul, căci de fiecare dată venea cu ceva şi mai senzaţional: îşi micşora spaţiul de la cătuşe, se băga în rezervoare pline cu apă sau lăzi de ambalaj, care apoi erau bătute în cuie. Scăpa cu viaţă din toate aceste locuri, datorită puterii sale ciudate şi a felului de a-şi alege încuietorile.

În 1912 cariera sa atinge apogeul cu un număr absolut incredibil – Celula de Tortură Chinezească, umplută cu apă. Houdini a intrat în celulă, fiind suspendat de picioare, apoi adus încet în celula plină cu apă, din care trebuia să se elibereze din cătuşe, ţinându-şi respiraţia mai mult de 3 minute. Spectacolul a fost unul cu adevărat magic, rămânând în istorie ca cel mai important număr al său până în clipa morţii, în 1926.

Viaţa lui Harry Houdini – magicianul cu pasiuni diverse, de la cinematografie la aviaţie

Harry Houdini nu s-a oprit la magie de-a lungul vieţii, el fiind extrem de pasionat de aviaţie şi film. În 1909 a achiziţionat primul său avion şi şi-a propus să devină primul om care să zboare peste Australia.

Houdini a dezvoltat o carieră şi în film, lansând primul său film în 1901, Merveilleux Exploits du Celebre Houdini Paris, un documentar despre evadările sale. A apărut în secvenţele unor filme, precum The Master Mystery, The Grim Game şi Terror Island. În New York, Houdini şi-a înfiinţat propria companie de producţie, Houdini Picture Corporation şi un laborator cinematografic, The Film Development Corporation, însă niciuna din ele nu a avut succes. În 1923, Houdini a devenit preşedintele companiei Martinka & Co., cea mai veche companie de magie a Americii.

În ceea ce priveşte cariera publicistică, Houdini a scris The Unmasking of Robert-Houdin, Miracle Mongers and Their Methods (1920) şi A Magician Among the Spirits (1924).

Ca preşedinte al Societăţii Magicienilor Americani, Harry Houdini a fost un militant viguros împotriva fraudelor psihice din munca de medium. Cel mai notabil gest, a deturnat-o pe renumita medium Mina Crandon, cunoscută sub numele de Margery. Acest lucru l-a întors pe unul din prietenii săi împotriva lui, pe Sir Arthur Conan Doyle, care credea cu tărie în spiritism. Deşi Houdini a militat activ împotriva şarlatanilor spiritişti, Houdini şi soţia sa au decis să facă un experiment – primul din ei care va muri, va încerca să intre în legătură cu cel rămas viu. Înainte să moară, în 1943, Bess a declarat că experimentul s-a dovedi a fi un eşec.

Viaţa lui Harry Houdini – o moarte înconjurată de mister

Deşi s-au scris mai multe variante ale cauzei morţii sale, ceea ce este cert este faptul că Houdini a suferit de apendicită acută. Fie că moartea i-a fost cauzată de un student de la Universitatea McGill, care l-a apăsat foarte tare pe stomac, cu voia lui, fie că a fost otrăvit de o bandă foarte supărată de spiritişti, nu se va ştii niciodată. Ceea ce se ştie este că a murit de peritonită de la o ruptură de apendicită pe 31 octombrie 1926, la vârsta de 52 de ani în Detroit, Michigan.

După moartea sa, recuzita şi efectele magicianului au fost folosite de fratele său, Theodore Hardeen, care mai târziu le-a vândut magicianului şi colecţionarului Sidney H. Radner. După ce au stat o vreme la Muzeul Houdini din Appleton, Radner le-a scos la licitaţie în 2004. Multe dintre obiectele lui Houdini au fost cumpărate de magicianul David Copperfield, inclusiv Celula de Tortură Chinezească.

Mai multe