Simona Radiş & Ancuţa Bodnar, frumoasele care au cucerit argintul la Paris, pictorial glam pentru OK!

1 august 2024   Interviu

Canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar au obținut azi medalia de argint în finala probei de dublu vâsle feminin, după o cursă infernală la Jocurile Olimpice de la Paris.

Succesul celor două a fost dublat, cu o treaptă mai sus, de cel al canotorilor Florian-Marian Enache și Andrei Sebastian Cornea, care au câștigat aurul olimpic în proba de dublu vâsle masculin, după o cursă extraordinară pe care au încheiat-o cu un timp remarcabil, surclasând echipajele din Olanda și Irlanda.

România are la Jocurile Olimpice 9 echipaje calificate în 9 finale, ceea ce este o realizare enormă, iar revista noastră nu poate decât să fie mândră de toți acești sportivi excepționali.

Cu Simona Radiș și Ancuța Bodnar am avut ocazia să ne întâlnim față-n față în urmă cu trei ani, atunci când proaspetele medaliate cu aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo au acceptat provocarea noastră de a le vedea și-n altă ipostază decât în barca cu vâsle.

Se iau, așadar, două campioane olimpice la canotaj, tinere, frumoase și impunător de înalte. Se trec prin mâinile iscusite ale unor stiliști și rezultă o transformare care le lasă chiar și pe ele fără cuvinte. Văzându-le așa strălucitoare, în rochiile de seară care au luat locul echipamentului sportiv în care Ancuţa şi Simona concurează de atâția ani, le-am supranumit, pe bună dreptate, Golden Girls.

Fetele noastre de aur n-au venit singure la întâlnirea cu revista OK!, ci cu un bagaj extrem de prețios: medaliile olimpice de aur obținute atunci, la Tokyo, atât de muncite și atât de grele, la propriu și la figurat. 

Care a fost cel mai greu moment din cariera voastră de până acum? Unul în care aţi fost tentate să renunțați, să considerați că acest sport nu mai are rost.

Simona Radiș

Momente de genul ăsta apar mereu în sporturile de performanță. Depinde de tine dacă le depășești sau nu. Eu am avut momente grele, când eram hotărâtă să plec acasă. Dar n-am făcut-o. Aveam, odată, o problemă la umăr, eram mai mică de vârstă și voiam să renunț. Dar cei de-acasă m-au încurajat şi mi-au spus să nu fac asta. Un moment greu a fost şi-n pandemie, când a trebuit să ne antrenăm singure acasă. Făceam antrenament pe un simulator de vâslit, la aceeaşi intensitate ca în cantonament. A fost foarte greu.

Ancuța Bodnar

Antrenamentele sunt foarte grele şi când apare oboseala fizică şi psihică începi să cedezi. Şi atunci simţi că nu mai poţi şi apar acele gânduri cum că ai vrea să renunţi. Cred însă că şi aceste momente grele ajută mult la evoluţia noastră.

După succesul de la Jocurile Olimpice au venit și sponsorii, ați simțit și financiar un progres?

Simona Radiș În ultimii ani, canotajul este sportul care aduce României cele mai bune rezultate, însă, din păcate, nu este și cel mai popular sport. Nu-l putem compara cu fotbalul, handbalul sau gimnastica. Din 2019 avem o nouă echipă de comunicare la Federaţie, care ne-a ajutat să devenim tot mai vizibili. Se organizează frecvent evenimente, rezultatele și performanțele noastre sunt comunicate constant și corect, iar acest lucru ne ajută foarte mult şi presa sportivă ne susține. Vă mulţumim cu această ocazie şi vouă, că ne sustineţi prin acest interviu şi acest pictorial în a deveni şi mai cunoscute. Cât despre sponsori, aceştia încep să „sosească” şi individual. Federaţia are în momentul de faţă câţiva parteneri de bază, însă atenţia care ne-a fost acordată nouă personal după ce am câştigat aurul olimpic de la Tokyo i-a făcut şi pe alţii să vină spre noi cu propuneri de parteneriate individuale. Ne bucură acest lucru şi suntem deschise la astfel de propuneri.

E nevoie să fim arătate puțin mai mult lumii

Dacă cineva ar vrea să se apuce de canotaj, cam ce atuuri fizice ar trebui să aibă?

Un criteriu ar fi înălţimea, pentru că în canotaj contează să fii înalt. În rest, totul se lucrează. Cred că toată lumea poate să încerce, până la urmă. Sportul te educă, îţi oferă disciplină, te dezvoltă, îţi deschide ochii să vezi lumea într-un mod diferit.

Cum aţi ajuns voi la canotaj?

Sunt câteva cluburi de canotaj în ţară. Eu am fost selectată de către un antrenor din Botoşani. Aşa se face selecţia în canotaj, antrenorii merg din şcoală în şcoală, caută copii înalţi, întreabă directorul. Antrenorul îţi spune ce este canotajul, ce oportunităţi vin odată cu el şi îşi alege atât de bine cuvintele, încât şansele ca acel copil să refuze sunt foarte mici.

Iar tu, Ancuţa?

Am fost selecţionată de către doamna Mariana Mariş la clubul sportiv din Orşova. În data de 21 mai 2012, mai exact, ţin minte pentru că era sărbătoare în ziua respectivă. N-a fost întâmplător. A venit, m-a văzut în parcul şcolii şi mi-a zis să mergem la director. M-am panicat puţin când am auzit de director. Mi-a explicat că ea caută copii pentru canotaj, iar eu aş fi foarte bună pentru că are ochiul format. Bineînţeles că nu ştiam nimic despre sportul ăsta, dar mi-a plăcut că era departe de casă şi am zis că vreau să încerc. Am învăţat şi să înot, pentru că nu ştiam şi altfel nu puteam practica sportul ăsta. 

Aveţi toate datele pentru a deveni influenceri în sport. Aveţi conturi de social media?

Da, avem pagini de Instagram şi de Facebook. Noi postăm, dar cred că e nevoie să fim arătate puţin mai mult lumii. Nu cred că toţi au auzit de noi, nu e ca şi cum mergem pe stradă şi ne ştie toată lumea. Ne ştiu persoanele care au urmărit în mod special acest sport. Respectul există, dar, de multe ori, trebuie să afle din exterior cine suntem noi, ca să-şi arate bucuria şi să ne felicite.

Foto: SORIN STANA, stilist MADENA PASĂRE, make-up LAURA PERIAN, hair SIMONA CÎMPEANU/ GETT’S SALONS, vestimentaţie RHEA COSTA, GUESS, SCOTCH&SODA, MAGAZIN COLLECTIVE, BERSHKA

Mai multe