Divele anilor '90 - Monica Davidescu

13 iulie 2016   Interviu

Monica Davidescu a făcut parte dintr-un proiect special marca OK!, alături de Anca Ţurcaşiu, Bianca Brad, Nicoleta Matei şi Dana Săvuică.

"Nu m-am considerat niciodată vedetă“

Străluceşte în luminile rampei de peste 20 de ani, dar lumina din ochi e dată de fericirea femeii care se simte iubită.

Pare că dintotdeauna împarte scena şi viaţa cu alesul ei, Aurelian Temişan. Spune că, în timp, şi-a mai pierdut din candoare, dar are şi acum o inocenţă subtilă în gesturi şi în glas, mai ales atunci când povesteşte despre mica ei vedetă de acasă, Dora, fetiţa care creşte văzând cu ochii printre costume, pudre şi mobile vechi de teatru. Un soi de mini-Me, prin ochii căreia Monica Davidescu (43) retrăieşte momentele în care visa să devină actriţă.

OK! Tocmai ai sărbătorit zece ani de căsnicie cu Aurelian Temişan. Monica Davidescu Socoteala e aşa: suntem împreună din 1995, avem 21 de ani de relaţie şi am împlinit zece ani de la căsătorie.

Păi, n-am sărbătorit. Am amânat uşor sărbătorirea, pentru că Aurelian a fost prins cu Campionatul Mondial de fotbal al artiştilor, de unde s-a întors cu bronzul. Eu am fost toată ziua la repetiţii, pentru că am avut avanpremieră la Teatrul Naţional

cu piesa Luminiţa de la capătul tunelului şi avanpremiera de la Teatrul Elisabeta, Dezbracă-te, vreau să-ţi vorbesc, o piesă comică.

Nu întotdeauna. Sunt perioade în care se suprapun proiectele şi sunt lucruri interesante pe care vreau să le fac, şi-atunci într-adevăr sunt greu de prins între repetiţii, spectacole, turnee. Am zile de muncă a câte 12-14 ore şi e greu să mai fac şi altceva.

Vine, vine! E un public foarte inteligent, din câte am observat eu, şi-mi place mult asta.

Nu ştiu să-ţi răspund, pentru că eu nu m-am considerat niciodată vedetă. Visul meu din copilărie a fost să devin artistă şi să fiu

alături de cei pe care îi auzeam la teatru radiofonic ori îi vedeam în puţinele ore de divertisment care erau difuzate: Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu, Angela Similea, Florin Piersic, Dem Rădulescu ş.a., oameni pe care îi admiram. În anii ’90-2000, când eram gazda unor spectacole de varietăţi, am avut şansa să-i prezint pe scenă şi să fiu alături de ei. Iar cu Dem Rădulescu mi-am dat licenţa în 1998, când am terminat facultatea. Şi am ajuns unde am visat.

Publicul s-a schimbat mult, faţă de cel de acum 20 de ani, în sensul că amendează imediat un spectacol. Publicului îi place să

vadă şi comedii, şi drame, dar vrea să simtă că spectacolul e pentru el, să-l înţeleagă. Eu în tendinţa asta îmi doresc să fiu, să fac spectacole pe înţelesul publicului.

Uite, chiar astăzi dau un examen destul de greu, pentru că în dimineaţa asta voi purta masca de divă pentru revista OK!, suntem într-o locaţie frumoasă, am parte de o companie selectă, sunt oameni pe care îi cunosc de 20 de ani şi cu care m-am întâlnit în showbiz în diverse situaţii. La ora 14.30 voi fi la repetiţie, unde vom face ultimele pregătiri pentru spectacol. La 18.30 intru în scenă, unde voi avea masca femeii de politician pe care o port în piesă, iar la 20.00 urc două etaje la cealaltă sală şi intru într-un alt spectacol, cu personaje interbelice.

Astăzi n-am avut timp să fiu mamă decât de dimineaţă, când am trezit-o pe Dora, i-am făcut micul dejun şi i-am făcut unghiile.

Da, la cinci ani şi jumătate! A zis că a avut serbarea şi că acum poate să meargă la grădiniţă cu unghiile făcute.

Da. Şi ce ne facem, că mie nu-mi place să fac unghiile?

Daaa... Ea e, într-adevăr, starul care ne ghidează vieţile.

Da, ştie. Dar are gelozii, încă nu suportă ca eu să spun o poezie mai bine decât ea. Ieri, când ne jucam să testăm dacă ştim bine

poezia de la grădiniţă, mi-a zis: „Să vedem dacă o ştii tu!“. Şi-mi spune: „Dar tu, când reciţi, ai şi gesturi aşa... Trebuie s-o spui repede, ta-ta-ta-ta-ta.“ Şi i-am explicat că eu sunt actriţă şi că un actor trebuie să spună lucrurile în aşa fel încât să înţeleagă şi cel mai mic spectator şi că de aceea îmi însoţesc vorbele de gesturi, de mimică. Şi-mi spune: „A, deci pentru că tu eşti actriţă. Mda.“ Şi a făcut o mină de om înţelept.

Acum văd că seamănă mult cu soţul meu şi cu familia lui. Încăpăţânarea e de la mine! Când îşi doreşte ceva trebuie să ducă până la capăt şi asta mă bucură, pentru că aşa obţii lucrurile în viaţă.

Creşte la teatru!

Sunt foarte mulţi părinţi care îşi doresc ca, de mic, copilul lor să fie prezent în seriale, pe scenă, să spună poezii, să cânte. Eu nu

sunt genul acela de părinte, în primul rând pentru că am observat că cei care fac carieră în copilărie nu mai fac la maturitate. Îi numeri pe degete pe cei care au reuşit să facă ceva şi ca adulţi.

Ele sunt divele anilor '90.

Anca Ţurcaşiu, Bianca Brad, Nicoleta Matei, Monica Davidescu şi Dana Săvuică.

Am să-ţi răspund la întrebarea asta când ea o să ajungă la adolescenţă. Atunci i se va dezvolta sau va pieri această sclipire din ea. Îi deschid uşile în sensul ăsta, am luat-o cu mine la şcoala de teatru unde predau, o luăm cu noi la spectacole – pentru că de multe ori jucăm împreună şi nu avem cu cine s-o lăsăm. Aşa că la Teatrul Naţional e ca la ea acasă, stă atât în culise, cât şi în cabină, le cunoaşte pe toate cabinierele, ne cunoaşte colegii, fie după personaje, fie după nume. Odată a dispărut de lângă noi şi ne-am speriat. La care cineva ne spune: „Dar de ce vă faceţi griji? E pe scenă!“.

Deocamdată o percepe ca pe spaţiul familiar în care mama şi tata îşi dezvoltă activitatea. Şi asta a început să o înţeleagă cam de

pe la cinci ani. Acum ştie că trebuie să stau nemişcată la machiaj şi la coafat şi-mi mai spune când mergem la teatru: „Acum nu mă mai pot juca cu tine, că eşti actriţă“.

E, mă flatezi! Cred că m-am schimbat fix cum cere schimbarea fiziologică a corpului. Nu mă pot lăuda că stau toată ziua la tratamente. Când ajung la clubul unde merg eu sunt fericită, zici că am ajuns în rai, dar asta se întâmplă o dată la două luni. M-aş duce mai des la salon, dar n-am timp. Dau mai multă importanţă profesiei, vieţii de familie şi lucrurilor pe care trebuie să le fac ca femeie – cumpărături, bucătărie, casă... Acasă suntem oameni obişnuiţi. Aşa că la mine e o chestiune care ţine de genă, iar activitatea e cea care mă menţine în formă.

Şi asta. Dar, la fel ca alţii, avem şi noi greutăţi. Nu dorm bine când ştiu că am datorii, când ştiu că am făcut o greşeală cu banca,

că apoi mi-am cumpărat ceva mai mare şi avem alte datorii... Dar dacă ştiu că am cu cine să trag la aceeaşi căruţă, lucrurile sunt mai puţin solicitante.

E greu de explicat. Sunt o norocoasă în sensul ăsta, dar nu deţin un secret. Trăim într-o epocă în care femeile sunt mult mai independente, iar bărbaţii au alte pretenţii. Cred că acum femeia face mult prea multe lucruri şi îşi pierde uneori din candoare şi din feminitate încercând să fie şi femeie de carieră, şi femeie de casă, şi iubită. Întotdeauna o anumită latură pierde.

Cred că am pierdut din candoare şi din naivitate. În timp, am devenit foarte strictă – ceea ce nu e o calitate, ci un defect în lumea mea. Apoi, sunt şi orgolioasă. Dacă mă supără ceva foarte tare şi simt că aş vrea să plâng în momentul ăla, pentru nimic în lume nu fac asta de faţă cu alţii. Termin ce am de făcut cu zâmbetul pe buze, trag uşa după mine şi de-abia când ajung acasă, unde nu mă vede nimeni, mă pot exterioriza şi-mi fac mea culpa. Nu ştiu să împart şi greutăţile şi asta mă consumă. Împart doar fericirile cu ceilalţi.

   

Foto: Sorin Stana

Vestimentaţie: Luisa Spagnoli, Aldo

Stilist: Madena Pasăre

Make-up: Gabriela Furcelea, Georgiana Moţoc, Alina Boitor – www.abacademy.ro

Hairstyle: Mihaela David, Oana Buzdugan – GETT’S Artistic Team

Locaţie: Le Chateau, Str. Turturelelor Nr.11 (www.le-chateau.ro)

Mai multe