Exclusiv! Adrian Nartea: "Dorința mea pentru Asia Express a fost să arăt lumii și un altfel de Nartea"

12 octombrie 2024   Interviu

Face valuri în Asia, cucerește inimi în lavandă și vorbește cu sinceritate despre cum e să revii în prim-plan, după doi ani de pauză.

Dacă l-ai îndrăgit în acel costum bine croit, stil corporate, și-ai rămas cu imaginea aia spilcuită a actorului în vârstă de 43 de ani, o să-ți fie ceva mai greu să te obișnuiești cu sportivul și aventurierul Adrian Nartea din Asia Express, care face echipă cu actorul Cosmin Vîjeu. Sunt niște așteptări care s-au creat în legătură cu Adi, pe care brașoveanul a tot încercat să le demonteze, astfel încât oamenii să-l poată privi și accepta și-n... tricou și pantaloni scurți. Ăsta e farmecul unui reality show de tipul celui căruia i-a spus DA și eroul interviului nostru: dezbracă oamenii de roluri și ți-i arată umani, reali, în personajul propriu. Altfel va apărea și-n mult așteptatul serial Iubire cu parfum de lavandă, acolo unde fostul fotbalist Ștefan, o stea a sportului relocată într-un sat scăldat în parfum de lavandă, se apropie mult de Adi cel real, fost sportiv și profesor de educație fizică. Și un ardelean mândru care și-a adus aminte de lecția umilinței.

Adi, ne place cum te prezinți la Asia Express. Cu ce ochi te vezi tu, acum la televizor, relaxat și fără adrenalina aia din concurs?

Adrian Nartea

E bună întrebarea. Motivul pentru care mă uit, în primul rând, este să văd cum au făcut ceilalți probele, în timp ce eu le făceam pe ale mele. Așa, îmi dau seama unde am greșit noi, unde ne-am dus în bălării, unde credeam că avem dreptate, dar nu era așa sau invers. În mare parte, sunt destul de împăcat cu ceea ce am făcut în Asia Express, nu-mi vine să-mi dau peste mână sau peste gură. Singurele momente cu care nu sunt OK sunt acelea în care eram încrâncenat într-o idee sau focusat pe un detaliu și nu găseam portița de ieșire.

Pe de altă parte, reacțiile telespectatorilor sunt cât se poate de pozitive la adresa ta și-a lui Cosmin Vîjeu, colegul tău. Sunteți într-un top 2 sau 3 al celor mai simpatizate echipe. Te-așteptai să dați atât de bine pe cameră?

Noi ne-am targhetat să fim competitivi, era destul de bine “proiectată” prezența noastră în concurs, pentru a face o figură frumoasă, ca să parafrazez fotbaliștii. Până la urmă, ăsta e un show TV și n-ar trebui să uităm niciodată amănuntul ăsta, unul destul de important. Și-atunci presiunea competiției n-a fost atât de mare, aparent. Dar ne-am proiectat destul de bine, cumva noi nouă ne dădeam șanse destul de bune și destul de mari din start. Aș fi ipocrit să spun că nu știam ce ne poate pielea. Și Cosmin e o fire sportivă, și eu la fel, ne înțelegem destul de bine, așa că am intrat în concurs cu șanse destul de mari.

Apropo de asta, ai avut timp să te și bucuri de experiență sau ai fost atât de prins de concurs încât n-ai mai văzut nimic în jurul tău?

E important ca, în graba concursului, să reușești și să observi lucruri: într-adevăr, eu nu cred că le-am observat și mi-e ciudă. Nu am stat să simt energia și spiritualitatea locurilor, n-am reușit să mă bucur ca un turist. Dar am reușit să mă bucur dintr-o postură inedită, o șansă pe care nu știu dacă o mai am vreodată. Pe de altă parte, când vedeam ceva frumos, priveam preț de cinci minute și mă gândeam că o să cer de la producție înregistrările și o să refac în minte toate locurile pe unde am fost.

Ce ți-a pus bețe-n roate în această aventură în Asia? Ce nu s-a pupat cu firea ta?

Exercițiul umilinței pe care l-am avut acolo. Momentele în care trebuia să cerem cazare. Eu fiind un ardelean mândru de fel, mi-a fost foarte greu să cerșesc cazare la oameni. A fost ceva peste care a trebuit să trec ca să ne fie bine. În rest, ne-au dat de furcă probele estetice, care nu țin de motricitate, de dexteritate, ci mai mult de creativitate. Noi suntem artiști prin meseriile noastre, dar e greu să faci un elefant să deseneze sau să croșeteze.

Cât de mult te-a schimbat/maturizat/transfigurat experiența acestui concurs? Cu ce te-ai întors mai bogat din Asia?

Eu am avut un TEDx la Brașov, în vară, după ce m-am întors din Asia. Am numit-o lecția de fizică: povestesc care este definiția echilibrului fizic și punctele de sprijin sau cele de care ne agățăm noi ca să ne oferim acest echilibru complet. Am spus că Asia Express a fost un context în care eu m-am dus ca să-mi pierd tot ce înseamnă echilibru. Toate punctele mele de reper moral, spiritual, material. Am ales voluntar să fac chestia asta, pentru a încerca să-mi găsesc echilibrul în alte puncte interioare. Asta a fost o lecție importantă primită acolo: faptul că fără bani, fără telefon și fără a cunoaște limba oamenilor trebuie să te descurci și să trăiești. Așa îți dai seama cât de comune sunt toate valorile astea frumoase, indiferent de religia pe care o ai. Și cât de puține sunt lucrurile foarte importante în viață. Cumva, se resetează totul. Cum ar fi dependența de telefon: îți dai seama că există viață și fără el. Mi-am dat seama, așadar, că echilibrul nu-l găsești în puncte de sprijin exterioare, ci tot în tine.

Cum te-ai întors din Asia, ai intrat direct în lanul cu lavanda. Toamna asta e toamna ta, te vedem în două proiecte consecutive la Antena 1. Cum o să fie serialul Iubire cu parfum de lavandă?

Este o producție românească sută la sută, scenariul e unul original. Ideea Ruxandrei (n.r. Ion, producătoarea serialului) a fost una foarte faină, din momentul în care a descoperit locul acesta frumos, Livada cu Lavandă. Pe mine m-a ajutat foarte mult că, după ce am revenit din Asia, nu am avut timp să contemplu prea mult sau să m-apuce nostalgia și am intrat direct în pâine. În același timp, am făcut multe exerciții fizice, am mers la sală, pentru că m-am întors cu vreo cinci kilograme în minus și am vrut să fructific “handicapul” ăsta și să-l transform în mușchi. Proiectul ăsta e un mare bonus pentru tot ce am făcut eu. Dorința mea pentru Asia Express a fost să arăt lumii și un altfel de Adrian Nartea. Voiam să arăt că există și un om care face față unor dificultăți la fel ca toți ceilalți. Nu mai sunt pe un piedestal. Experiența mea de speaker la evenimente avea nevoie și de o notă personală. În emisiunea asta, am reușit să-mi mai umanizez imaginea aia high, impusă de personajul Vlad. Iar rolul lui Ștefan din “Iubire cu parfum de lavandă” contribuie și el la asta.

Cine ești tu în serial? E un rol cu carne?

Rolul este un semi-emploi: un sportiv, un fotbalist retras din activitate din cauza unui accident, care juca la echipa Chelsea. Iar de pe culmile gloriei fotbalului ajunge în satul Podișor, unde el ar vrea să fie apreciat, dar lumea are alte repere aici. Nu-i merge cu fițele din Londra. Este o redescoperire a lui, într-o poveste de iubire foarte frumoasă și năbădăioasă, într-o relație tată-fiică pe care el o redescoperă și sub alte forme. E frumos, dar ceea ce se întâmplă pe platou, de unde vorbim și acum, este la foc continuu, intens și sub toate rafalele. Genul acesta de produs îți ia tot timpul, toată atenția și toată dedicarea. În actorie este efectiv ca la armată.

Chiar, unde filmați? Unde ați găsit lavanda aia frumoasă care-apare în generic?

Satul Podișor este un loc rupt de agitația cotidiană, chiar dacă e la doar o oră distanță de București. Sunt multe locuri minunate, de genul ăsta, nedescoperite încă. Locul ăsta te inspiră la poveste frumoasă, iar “Iubire cu parfum de lavandă” se potrivește la fix. Scenariul a fost inspirat de locul ăsta, de magia lavandei. Ne-a oferit și o oază mov, care sperăm că mai apare o dată, și toamna, că trebuie să înflorească de două ori pe an.

Bănuiesc să a fost magic să filmați în parfum de lavandă.

Da, jumătate din perioada filmărilor a fost cu zâmbet de la lavandă. Tot timpul simțeai mirosul ei. Filmările au fost proiectate special să aibă loc în apogeul înfloririi.

"Când arăți bine și ai și ceva în cap, atunci e mare lucru"

Spune-ne drept, pentru fiicele tale ai căpătat, așa, o aură de erou după apariția ta în Asia Express? Urmăriți împreună emisiunea, comentați, râdeți?

Da, se uită și comentează. Dar eu cred că am fost eroul lor și înainte, și după această emisiune. Într-adevăr, e ceva drăguț în momentul în care ele mă văd la televizor. Dar deja s-au obișnuit cu asta, până și mezina Petra, care are trei ani și ceva, a învățat faptul că tati cel de la televizor este doar un personaj. Partea grea este că filmările la noul serial îmi ocupă foarte mult timp și plec dimineața devreme și ajung seara. Mă mai joc cu ele o oră maximum, apoi ele merg la somn.

Dar soția ta cum acceptă acest program al tău, de filmări cât e ziua de lungă?

Îl acceptă, pentru că împreună am fost de acord, de exemplu, că Asia Express este un proiect la care ar fi drăguț să particip. A fost o convenție între mine și Alina, dacă vreau să am o carieră în continuare. E un pas destul de important, cu care a fost de acord. Reproșurile n-au apărut nici după aceea, ne-am asumat instant lucrurile.

În urmă cu trei ani, ne declarai că n-ai zice NU unui al treilea copil, mai ales că ți-ai dori și-un băiat. Soția ta ce-ar zice?

Soția mea ar zice “Fă-l singur!”. Dar e foarte complicat să-l plănuiești. Suntem în stadiul în care ne bucurăm de cele două fiice ale noastre. N-am zice NU la al treilea, dar n-am zice nici DA. E lăsat la voia sorții, dacă e să fie... este. Noi ne bucurăm de momentul de aici și acum.

Ești din nou în prim plan și mă gândesc să valul de admiratoare s-a pus din nou pe treabă. Spuneai odată că fanele îți scriu romane, în fiecare seară. Se păstrează trendul?

S-au mai domolit (râde) pentru că, până să apar la Asia Express, am avut doi ani de pauză.

Te-a mai uitat lumea.

Da, ceea ce n-a fost rău. Dar, cumva, audiența mea de pe social media n-a scăzut deloc. Înseamnă că oamenii au crezut în mine, ceea ce este foarte important. Dar acum e un nou val care se pornește din loc, odată cu Asia Express, dar e asumată treaba. Pe mine chiar mă onorează, înseamnă că fac bine ceea ce fac.

În CV ul tău găsim așa: fost manechin, fost profesor de sport, fost Mister Brașov. Ești obișnuit, bănuiesc, cu interesul din partea femeilor. Chiar așa, aspectul fizic te-a ajutat și-n Asia Express, să fii convingător cu localnicele?

Să știi că nu am mizat pe aspectul fizic, mai ales în emisiunea asta. Noi am pornit cu ideea că doi bărbați nu ar face față la autostop, de exemplu, cum ar face față două fete. Una dintre strategiile noastre a fost să ne luăm aceleași tricouri, căci doi băieți îmbrăcați la fel, cu o cameră după ei, parcă-s mai credibili. Impactul vizual e mult mai bun. Vezi un fel de uniformă. La aspectul fizic nu m-am gândit niciodată. Dar, într-adevăr, eu am cultura asta de când fac sport și de când am început această carieră, să-i zic așa, de manechin. Am constatat că să arăți bine nu e doar sănătos, ci și util, la un moment dat, dar nu e neapărat totul. Când arăți bine și ai și ceva în cap, atunci e mare lucru.

Ai mai zice DA unei astfel de experiențe?

Categoric! Mi-ar plăcea foarte mult, dar ar depinde tot de fetele de acasă, dacă ar fi ok sau nu cu plecarea mea.

Poate ai merge cu soția ta, de data asta...

Nu cred că ar vrea ea. Totuși, e un test pentru cupluri. Și nu știu dacă mai avem nevoie de testări chiar în halul ăsta. (râde)

Foto: MIHAI STETCU, JANOS CHERESTES, ANTENA 1

Mai multe