EXCLUSIV Chef Florin Dumitrescu: „Luxul este să poți să mănânci ce vrei tu, când vrei tu”

5 septembrie 2024   Interviu

Revenirea sa la Pro TV, în trioul consacrat de la „MasterChef“, e una dintre cele mai așteptate din TV. Și, în timp ce filmările au demarat deja, „jurizarea“ continuă și acasă, unde gătește cu fetele lui paste, felul-vedetă al casei.

Ne place că l-am prins mai relaxat ca de-obicei, chiar dacă, tot în această perioadă, își pregătește marea revenire la „MasterChef”, alături de Chef Sorin Bontea și Chef Cătălin Scărlătescu, sub privirile splendissimei Gina Pistol. Cu alte cuvinte, vechea gașcă se recompune la Pro TV, ceea ce e, cumva, un fapt istoric pentru Chef Florin Dumitrescu, a cărui epopee televizată chiar acolo a și început. Și am spune că are aceeași energie și curiozitate ca acum 12 ani, doar că între timp și-a mai adăugat în portofoliu câteva cărți, nenumărate experiențe și colaborări și, cel mai important, o familie cu doi copii – adică trei fete grozave, soția Cristina și fiicele lor, Ava (11) și Mia (9), dintre care una i-ar putea călca pe urme.

OK!: S-a creat o mare așteptare în jurul revenirii voastre pe TV. Tu cum o simți? Practic, te întorci în locul din care ai pornit acum 12 ani...
Chef Florin Dumitrescu: Această așteptare s-a creat într-un cadru mult mai pozitiv decât mă așteptam eu. Mă bucur că există acest hype în jurul revenirii noastre la Pro TV, pentru că îmi oferă speranța că nu am făcut degeaba această meserie timp de 12 ani. Am fost atât de frumos primiți, atât de Pro TV, cât și de public, încât încă mă emoționează.

În trio-ul vostru de „muschetari“ mai e loc de orgolii?
Chef Florin Dumitrescu: 
Întotdeauna va fi loc de orgolii, doar suntem trei oameni diferiți, cu trei caractere diferite, care lucrăm în trei bucătării diferite și avem păreri diferite despre bucătărie. Nu suntem la fel. Singurul lucru pe care-l avem în comun este proiectul în televiziune, în care credem cu tărie toți trei și credem că putem să-l reașezăm acolo unde merită să fie. Cred că mai mult decât de orgolii este nevoie de unitate.

Spuneai că, la începuturile carierei, te atrăgea atitudinea „piraterească“ a bucătarilor. Te mai simți, când și când, „pirat“?
Chef Florin Dumitrescu: Bucătăria se fură, nu se învață. Această meserie se fură, nu se învață. Lucrul pe care-l avem în comun cu pirații este că meseria asta de pirat/bucătar apare în momentul când sunt furtuni în bucătărie. De regulă, lupta contra timpului te face să ai cu totul și cu totul o altă atitudine, iar colegii din bucătărie devin camarazi, iar căpitanul, adică șeful bucătăriei, este cel care scoate barca la mal.

Prin 2002, când ai luat contact prima oară cu bucătăria, nu prea exista la noi termenul de chef, era o meserie marginalizată. Cât câștigai și ce ai făcut cu primii bani?
Chef Florin Dumitrescu: În 2002, primul meu salariu era de 3 milioane și o sută de mii, adică 310 lei. La vremea aceea însemna 100 de dolari. Țin minte că din primii bani mi-am cumpărat un tricou original de la Jordan și mi-au mai rămas bani doar pentru două drumuri cu taxiul. Cam asta s-a întâmplat cu primii mei bani, din primul meu salariu. Dar trăiam din tips, pentru că făceam 100 de lei pe săptămână din tips. Și atunci nu era chiar atât de grav.

La 17 ani, deja erai bucătar la două restaurante și elev la Școala de bucătari. Te simțeai ca un „Naked Chef” autohton?
Chef Florin Dumitrescu: M-am simțit întotdeauna ca mine și nu mi-am dorit niciodată să fiu altcineva. Da, mi-am transpus de foarte multe ori viața în tot felul de personaje, dar nu mi-am dorit niciodată să fiu Gordon Ramsay de România sau Jamie Oliver de România. Mi-am dorit întotdeauna să fiu eu, așa cum sunt. Viața mea la 17 ani, când eram bucătar în două restaurante și elev la școala de bucătari, era destul de palpitantă. Începeam job-ul, trebuia să fiu în bucătărie undeva la ora 12, dar de la ora 8 trebuia să fiu la școală și de regulă întârziam la prima oră. Iar din toată gașca aia de 30 de inși câți am fost înscriși la cursul respectiv, eu sunt singurul care a rămas bucătar.

Apropo, îl urmăreai pe Jamie Oliver? Aveai mentori, repere?
Chef Florin Dumitrescu: În perioada respectivă, fiind în bucătărie și neexistând YouTube, aveam doar cărți. Iar cărțile cele mai multe, pe care le găseam în bucătăriile profesioniste, de regulă, erau cărți franțuzești. Fie că era vorba de Alain Ducasse sau de Paul Bocuse, majoritatea cărților erau scrise de francezi. De Jamie Oliver nu prea aveam timp să știu, pentru că el apărea la televizor, iar eu am început să mă uit la televizor undeva prin 2011. Auzisem de Jamie Oliver, dar nu îmi era mentor neapărat și nici reper. Chef-ul bucătar pentru care lucram îmi era mentor și îmi este în continuare. Dar aveam idoli, să zicem: Massimo Bottura. În 2004, 2005, 2006, 2007, nu prea era noțiunea asta de celebrity chef. Erau bucătarii, masterchefii care erau în Europa atunci: Gualtiero Marchesi, Alain Ducasse, Ferran Adrià, Marco Pierre White, aceștia erau uriași în Europa. Și în America erau Thomas Keller și Mario Batali.

„Am lucrat cam în toate cârciumile bune”

Care era cel mai bun restaurant din București de la vremea aceea la care voiai să ajungi să lucrezi?
Chef Florin Dumitrescu: Cred că singurele restaurante în care nu am lucrat în perioada respectivă și în care mi-aș fi dorit să ajung să lucrez erau restaurantele de hotel. Era restaurantul de la Hotel Intercontinental, unde șeful bucătăriei era maestrul Gheorghe Vătafu, și cel de la Hilton, unde mi-aș fi dorit foarte mult să lucrez. Adică mi-aș fi dorit să intru în zona asta de hotel, cu gândul de acum, cu mentalitatea de acum. Dar în vremea aceea am lucrat cam în toate cârciumile bune.

Când ți-ai dat seama că meseria asta poate să aibă și o aură de celebritate?
Chef Florin Dumitrescu: Întotdeauna am știut că meseria asta poate să aibă o aură de celebritate, dar mai ales în 2007, când în Italia mă știa tot orașul în care locuiam. Stăteam într-un orășel de 10.000 de locuitori, unde toți știau cine sunt. Și atunci am realizat că meseria asta este respectată, mai respectată în Italia, de comunitatea din care faci parte, pentru că oamenii înțeleg ce înseamnă să fii bucătar. Ei mănâncă din mâna ta, ceea ce e mai important decât orice. Dar, după primul sezon de „MasterChef”, am realizat că putem face această meserie respectată și în România și să ajutăm la crearea unor noi generații de bucătari.

Deja ai 12 ani de când oamenii te cunosc de la TV. Îi simți ca pe un maraton? Am auzit că filmai și 180 de zile pe an...
Chef Florin Dumitrescu: Cele 180 de zile de filmări pe an erau, de regulă, între două proiecte TV și multe reclame, multe proiecte în online. Este un maraton, doar că există o diferență între a filma și a munci în bucătărie. La filmări e o oboseală diferită, o oboseală psihică mai mult. La filmări, întotdeauna totul trebuie să fie perfect. În bucătărie îți permiți să ai fața căzută sau să nu ai chef; adrenalina te ajută să depășești momentele. Pe când la filmări e un pic mai dificil.

Și, totuși, ai mai avut timp și să îți faci o familie, și să scrii cărți, și să deschizi restaurante. Când, cum?
Chef Florin Dumitrescu: Lucrurile sunt foarte ușor de gestionat atunci când faci totul cu pasiune. Trăiesc acasă, alături de familie, îmi place să am casa plină, îmi place să am familia fericită. Automat, îmi place să le ofer timp din timpul meu. Timpul meu liber înseamnă timp petrecut cu familia. În momentul în care am scris cărțile, mi-am dedicat în totalitate energia pentru treaba asta. Cărțile le-am făcut în aproximativ două luni, cu tot cu producție. Să deschid restaurante sau să ofer consultanță sunt unele dintre cele mai mari plăceri și satisfacții care mi-au rămas în zona asta de Horeca. Pentru că îmi confirm, cumva, ceea ce mulți știu deja: mâncarea pe care o gătesc este magică.

Acum ce înseamnă pentru tine luxul în farfurie?
Chef Florin Dumitrescu: Luxul nu se regăsește în ingrediente, din punctul meu de vedere. Luxul se regăsește în a-ți face pofta atunci când îți dorești. Mi se pare un lux să poți să mănânci ce vrei, când vrei, mai mult decât să mănânci caviar sau lucruri scumpe. Luxul este să poți să mănânci ce vrei tu, când vrei tu. Dacă la ora 8 seara ai poftă de un mousse de ciocolată, să poți să-l mănânci fără să te gândești că te îngrași sau la alte consecințe.

Dar luxul în viața privată?
Chef Florin Dumitrescu: Luxul în viața privată mi se pare că e vacanța în familie. Cel mai frumos lux pe care mi-l pot permite este să fiu plecat cu fetele, toate trei, într-o vacanță lungă, undeva unde să ne simțim bine doar noi patru.

Ai reușit să recuperezi, în ultimul an, timpul cu familia?
Chef Florin Dumitrescu: Da, am reușit să recuperez în ultimul an timpul cu familia și am ajuns la nivelul la care fetele își doresc să le duc eu la școală. Trebuie să văd cum gestionez situația acum, în următoarea perioadă, când fetele reîncep școala, că deja s-a pus problema că eu trebuie să le duc la școală din toamnă. Deci, indiferent de ora la care voi ajunge acasă noaptea, dimineața va trebui să fiu apt să le duc la cursuri.

Cum e cu o casă plină de fete? Te simți cel mai răsfățat?
Chef Florin Dumitrescu: Aș putea spune că sunt cel mai răsfățat, dar, de când a apărut câinele în familia noastră, nu mai sunt chiar așa. Sunt al doilea cel mai răsfățat și sufăr. (râde)

Cum sunt fetele tale la 9 și 11 ani?
Chef Florin Dumitrescu: Fetele mele la 9 și 11 ani sunt senzaționale, pentru că descoperă lumea reală din care facem parte, cu bune și cu rele. Și mi se pare că au un filtru foarte sănătos în a discerne binele de rău și răul de bine. De multe ori, mă găsesc învățând de la ele felul în care ele pun problema sau felul în care ele văd lumea.

Ce talente intuiești la ele?
Chef Florin Dumitrescu: Una dintre ele este foarte pasionată, mai nou, de croșetat, extrem de pasionată de croșetat. Ar putea să facă asta o zi întreagă, fără să se oprească. Iar cealaltă mi se pare în continuare că seamănă cu mine, are foarte multă energie și o consumă în toate felurile posibile. Deci, cred că una dintre ele va fi bucătar.

Presupun că aveți și cooking sessions în familie. Ce vă place să gătiți împreună? Ori poate ați inventat o rețetă a casei...
Chef Florin Dumitrescu: Ce ne place să gătim împreună de cele mai multe ori sunt pastele, pentru că pastele, în acest moment, sunt vedeta în casa noastră. E primul lucru la care ajungem ca poftă, fie că e vorba de cele mici, fie că e vorba de Cristina. Pastele sunt cele mai la îndemână și cele mai dorite. Deci, pastele sunt vedetele casei.

Dar „sosul“ din relația ta cu Cristina cum l-ai descrie?
Chef Florin Dumitrescu: Fierbinte și picant. Relația mea cu Cristina este o relație care funcționează foarte bine, pentru că se bazează pe multă iubire, respect și curiozitate. Noi, în continuare, și după 14 ani, reușim să ne surprindem și să ne prindă 3 ore de stat la povești, în loc să dormim, să ne odihnim, chiar dacă a doua zi trebuie să ducem copiii la școală.

Cum e vara asta pentru voi? Pe unde ajungeți și peste ce gusturi noi veți da?
Chef Florin Dumitrescu: Vara asta o petrec la filmările pentru primul sezon după revenirea la MasterChef și este foarte important ca acest sezon să primească toată energia noastră. În perioada liberă de la filmări, când prindem 3-4-5 zile, ajungem să ne petrecem vacanța în diferite locuri. Deja am petrecut 4 zile în Grecia, 4 zile la Olimp, la Marea Neagră. Mai avem o săptămână în Malaga, pentru prima oară cu fetele în Spania, și am emoții pentru că nici mie, nici Cristinei nu ne place mâncarea spaniolă atât de mult pe cât ne place cea italiană. Și abia așteptăm vacanța din septembrie, înainte de începerea școlii, să mergem în locul nostru preferat din Sardinia.

FOTO: Pro TV

Mai multe