Irina Baianț: “E ușor să fii judecat superficial, cu etichete de genul frumușica de la Operă”

1 februarie 2023   Interviu

Primul nostru shooting de an nou nu putea fi decât în prezența unei invitate elegante și fine.

O invitată cu o grație împrumutată, cel mai probabil, din muzica pe care o cântă cu atâta suflet. Frumoasa și tânăra soprană Irina Baianț spune că, pentru ea, un concert este mai mult decât o înșiruire de piese frumoase. Este o călătorie completă, spre bucuria supremă a tuturor simțurilor. Asta ne-a propus și ne-a și dăruit superba noastră invitată Irina Baianț pe tot timpul ședinței noastre foto, una în care a fredonat, a râs, a dansat și a pozat în acordurile unei muzici clasice reinterpretate, lucru pe care îl propune și Irina Baianț în multe dintre concertele ei. Dar cine este această soprană atipică (și spunem asta într-un sens bun) atunci când coboară de pe scenă, își liniștește vocea și revine în tumultul unei lumi moderne? Poate că rândurile de mai jos te vor ajuta să-ți dai seama...

Irina Baianț, ești cea mai frumoasă soprană pe care o știu și imaginea ta este departe de cea a cântărețelor de muzică clasică. De câte ori ți s-a spus asta până acum? Și de câte ori te-a enervat sau te-a flatat?

Irina Baianț Mă bucură percepția asta, deși eu nu suport neapărat încadrările de genul acesta. Trăim într-o perioadă în care ar trebui să ne asumăm cine suntem, să fim autentici și asta să nu aibă legătură cu aparențele. Este chiar indicat să fii așa cum ești tu, mai nonconformist, să faci sport, să îndrăznești să te îmbraci într-un anume fel: chiar și muzica clasica se modernizează, până la urmă.

Ai o voce care umple camera, care face pielea de găină. Te-ai gândit vreodată cât de norocoasă ești că poți dubla acest talent cu o grație și un aspect fizic deosebit?

Irina Baianț Da, mă consider foarte norocoasă că pot completa actul artistic și cu o înfățișare care să ajute la crearea unei rol sau a unei imagini. Este mare lucru să asculți o piesă cu ochii închiși și să-ți placă foarte mult vocea, să te emoționeze, iar când îi deschizi, să îți placă la fel de mult și imaginea. Pe de altă parte, frumusețea este și o lamă cu dublu tăiș și spun asta cu riscul de a fi criticată c-aș fi ipocrită. Este foarte ușor să fii judecat superficial, cu etichete de genul frumușica de la Operă.

Te-am văzut și admirat în musicalul Fantoma de la operă și vii după o perioadă plină de sărbători, când ai susținut acele concerte de Crăciun atât de speciale. Dar te-au descoperit și străinii, ai cântat pe mult scene celebre. Unde ești mai solicitată, în țară sau afară?

Irina Baianț Înainte de pandemie, eram mai solicitată afară. După pandemie, când am investit mai mult și mi-am format și o echipă în zona de online, am început să cânt mai mult în țară. Am devenit mai prezentă și de aici s-a creat curiozitatea oamenilor de a mă vedea într-un concert. Dar în momentul de față au revenit solicitările din străinătate și mă bucură lucrul acesta. Până acum, am deja programate vreo zece concerte în afară, în principiu la Paris. Acolo mi-am desfășurat eu foarte mult activitatea, am și locuit un an la Paris. Voi avea în iunie un turneu cu compozitorul Vladimir Cosma: publicul francez adoră muzica lui. Este unul dintre cele mai mari legende ale muzicii de film. Pe lângă asta, am mai pregătit un turneu și în America. Este pentru prima oară când voi merge acolo.

Există un public pentru musical la noi în țară? Te simți apreciată în România?

Irina Baianț Public de musical există. S-a format în 2014-2015, atunci când Teatrul de Operetă a introdus titluri de musical în repertoriul său. Oamenii au gustat foarte mult acest gen. Apoi, a urmat Fantoma de la Operă, care a fost cel mai înalt vârf al musicalului românesc de până acum. Apoi, și alte teatre au început să realizeze spectacole mai mici de musical, dar bine făcute, adevărate bijuterii muzicale. Acum, deja publicul s-a format, știe la ce să se aștepte. Nu sunt îndeajuns de multe producții pe cât s-ar dori, dar, din acest considerent, Opera Națională din București pregătește o surpriză extraordinară la finalul lunii martie. Deocamdată, spun doar atât. Altfel, în momentul de față sunt în discuții pentru două concerte mari pe care vreau să le susțin până în luna aprilie.

Iar concertele tale sunt spectacole pentru toate simțurile...

Irina Baianț Pentru mine, concertele nu sunt doar o înșiruire de piese frumoase. Pentru mine, un concert înseamnă un concept, o călătorie plină de emoție, pentru suflet. Indiferent ce tip de muzică aleg și ce îndrăznesc să abordez pe scenă, alături de dirijorul alături de care mă aventurez în această călătorie, vreau să aibă o destinație foarte clară și publicul să treacă prin mai multe senzații: tocmai de aceea mă ocup să miroasă într-un fel în sală, de exemplu. La concertele mele când vii, în funcție de tipul spectacolului, miroase a tămâie sau a altceva. Îmi doresc ca atunci când intri în sală, să simți cumva că intri într-un spațiu sacru, în care lași totul deoparte și ești introdus într-o stare de meditație. Muzica te ajută să intri în starea asta, dar și alte elemente, eu știu, un machiaj frumos, o rochie de seară elegantă, un parfum, o floare cu o anumită însemnătate sau un anumit tip de ciocolată. Un concert ar trebui să fie o experiență completă. Dar sunt foarte multe elemente de pus la punct până în momentul în care spui da, avem concert în data de...

Spuneai odată că te percepi ca o femeie clasică într-o lume modernă. După cum spuneam mai sus, imaginea ta nu este chiar în ton cu percepția. Aduci a vedetă de muzică pop, mai degrabă. Sau nu e vorba despre imagine în ceea ce spuneai?

Irina Baianț Nu, vorbesc din punct de vedere al principiilor și al lucrurilor care mă ghidează în viață. Am crescut într-o familie cu multă rigoare, cu principii foarte solide și cu conștiința muncii și a bagajului interior, intelectual și spiritual. Tocmai de aceea, pentru mine contează conduita, felul în care vorbești, manierele, felul în care te îmbraci într-un anumit context până la modul în care mănânci, tipul de discurs pe care-l alegi. Cumva, în ziua de astăzi, toate acestea s-au dus în derizoriu, oamenii nu mai țin atât de mult la etichetă. Iar pentru mine eticheta contează, de asta consider că sunt o femeie clasică.

Cum ai ajuns tu, Irina Baianț, la muzica clasică? Și de ce nu muzică mainstream?

Irina Baianț Am făcut de mică muzică clasică, am făcut pian, am înțeles ce înseamnă universul acesta fantastic al rădăcinilor, al bazelor din care a pornit toată muzica, până la urmă. Dacă ne uităm în urmă, jazzul și toate improvizațiile muzicale vin din Bach. Am înțeles cât de profundă și frumoasă este muzica clasică și că, odată înțeleasă complexitatea de bază a unor lucruri, poți apoi naviga ușor către orice alt gen de muzică. Dar eu am rămas fidelă muzicii clasice. Prima mea profesoară de canto mi-a spus că artiști de operă nu se nasc pe toate drumurile și sunt norocoasă să port o astfel de voce.

Cum își protejează și își cultivă vocea o soprană?

Irina Baianț Sunt foarte multe mituri în ceea ce privește vocea și prezervarea ei. Dar sunt și câteva lucruri de care chiar trebuie să ții cont: tăcerea și somnul. Corzile vocale se refac cel mai bine în tăcere, ținând post verbal dacă pot să-i spun așa, când taci, nu vorbești și nici nu asculți. Corzile vocale vibrează chiar și atunci când doar asculți muzică sau pe cineva vorbind. Și foarte important este ca, înainte să cânți, să-ți faci încălzirea vocală, iar după ce ai terminat un concert, să-ți faci acel cool down vocal. Este esențial. Este ca o kinetoterapie pentru corzile vocale. E ca în atletism, n-ai voie să te oprești brusc, trebuie să încetinești ritmul alergării. Exact asta se face și cu corzile vocale. Este vorba despre niște vocalize pe care le faci de sus în jos.

Ai o jumătate foarte chipeșă alături, pe doctorul stomatolog Alexandru Meroiu. Cum v-ați cunoscut voi: a fost, așa, ca-n filme, la o consultație de rutină, la un detartraj sau extracție de măsea?

Irina Baianț Nu, dimpotrivă. Foarte târziu am trecut pragul cabinetului lui, am această fobie de stomatolog, deși am foarte mare grijă de dantura mea. Ne-am cunoscut printr-o prietenă comună la o deschidere de cofetărie. Mi-a plăcut foarte mult lucrul acesta, apropo de chestiile clasice. Am fost prieteni o perioadă, după care au început să se lege lucrurile și am zis: “Da, hai să încercăm!”.

Spuneai odată că nu crezi în acea hârtie care leagă oficial doi oameni. Acum crezi mai mult, de când cu Alexandru?

Irina Baianț Nu, nici acum. Eu nu mă grăbesc. Cred că lucrurile vin într-un mod firesc. Nu sunt deloc împotriva căsniciei. Pur și simplu cred că trebuie să treacă niște etape, în care oamenii să se convingă că, într-adevăr, sunt făcuți unul pentru celălalt, pentru a conviețui împreună și a-și accepta și părțile bune, și părțile rele și a merge mai departe. Sunt niște pași pe care e păcat să-i arzi.

El e un tip clasic?

Irina Baianț Foarte. Da, din punctul ăsta de vedere ne potrivim cel mai bine. E la fel ca mine, are niște principii foarte solide. Inclusiv muzica pe care o ascultă nu e neapărat clasică, dar e o muzică veche, o muzică foarte bună. Este foarte înrădăcinat în niște principii și valori ale familiei, ale societății vechi cumva, de aur, din trecut, pe care te puteai baza. Și are maniere alese, ceea ce eu admir cel mai mult.

Și multe alte femei...

Irina Baianț Dacă e un lucru pe care să-l caut la un bărbat, sunt manierele. Să-ți deschidă ușa, să te ajute să-ți pui haina, să nu te lase să cari lucruri, să se așeze la masă, dar să nu înceapă să mănânce până nu te așezi și tu, să-ți toarne vinul în pahar. Să observe de fiecare dată când mai este nevoie de ceva și să vină în completare. Lucruri mici, dar care pentru mine contează foarte mult. Cu asta m-a cucerit cel mai mult Alex, mai mult decât cu fizicul, inteligența, modul de gândire sau orice altceva.

Ești născută pe 9 februarie, ești Vărsător, deci, ca tipologie, ar trebui să fii orice altceva decât genul clasic.

Irina Baianț Da, dar am șase planete în Capricorn. Și toate sunt în casa muncii și a sănătății și ating un pic și casa familiei. Din punctul ăsta de vedere, sunt foarte structurată și analitică. Vreau mereu să înțeleg de ce. Dar am totuși foarte mult și din Vărsător, din punct de vedere al dorinței de a nu fi încorsetată, de a încerca să accept oamenii așa cum sunt. Mi se pare că suntem suma experiențelor și traumelor noastre, așa că, atunci când mă supără ceva sau cineva, primul instinct este să înțeleg de ce este acel om așa sau ce l-a rănit pe el în viață, astfel încât să fie așa cu cei din jur. Cred că oamenii nu sunt făcuți ca structură să facă rău voit. Dar din punct de vedere al determinării, organizării, introspecției sau muncii, sunt un Capricorn convins.

Financiar vorbind, poți spune c-ai ajuns să trăiești decent spre bine cântând muzică clasică? 

Irina Baianț Da. Eu trăiesc doar din pasiunea pentru muzica clasică, nu am alt job sau sursă de venit, din imagine sau ca influencer. Eu trăiesc doar din muzică. Doar din muzică clasică. Muzică care nu se dă pe radio, care nu generează alte venituri suplimentare precum drepturile de autor, pentru că nu am piese proprii. Cânt piesele compozitorilor de acum chiar și 6-700 de ani. Multă vreme, tot ce câștigat reinvesteam în mine, așa că nu pot spune că apucam să înțeleg foarte mult din veniturile mele. Nu mă răsfățam, nu mergeam în vacanțe, ci investeam în orchestrații, în imagine etc. Dar, de câțiva ani am ajuns să mă bucur și să trăiesc liniștită din ceea ce câștig pe partea de concerte. Atât în România, dar mai ales în străinătate.

Foto: Sorin Stana, Make-up: Laura Perian, Hair: Maria Marinciu, Stilist: Madena Pasăre

Mai multe