Mihai Găinușă și Oana Paraschiv: “În Asia Express, noi suntem frumosul și bestia”

28 septembrie 2024   Interviu

Un scriitor și-o tipă spirt fac o echipă de zile mari în cea mai urmărită emisiune de aventură de pe TV. Cum îi găsim, acum, reveniți de mult din exotica Asie?

În fiecare ediție a show-ului de la Antena 1, trebuie să existe câte un concurent pe care ori îl iubești, ori îl urăști: n-are cum să-ți fie indiferent. Anul acesta, a venit rândul Oanei Paraschiv, vocea care ne dă trezirea la radio, să facă valuri de tot felul în aventura Asia Express, în contrast total cu mult mai calmul ei coechipier, Mihai Găinușă. Deja, cei doi colegi de radio porneau în această frumoasă aventură înconjurați de multe semne de întrebare, toate învârtindu-se în jurul nedumeririi legate de relația lor. De ce-a mers Mișu în emisiune c-o colegă de serviciu și nu cu soția sa? Explicația o dă cât se poate de clar fostul om de televiziune și la fel de transparent vorbește și Oana despre felul ei de-a fi, direct și tranșant, care-a deranjat, deja, o parte din telespectatori. Te invităm să asiști la o conversație spumoasă, cu niște oameni care au vorbele la ei.

Mihai, m-a surprins foarte tare să aud că participi la Asia Express. Ce te-a mânat în această aventură? Ești una dintre persoanele pe care nu le asociam neapărat cu un astfel de concurs...

Mihai Găinușă

Sincer, nici eu nu m-aș fi văzut vreodată într-un reality show. Numai că Asia Express e mai mult de-atât. Cred că în primul rând e un test pentru tine, apoi pentru echipă și abia în al treilea rând e un show. Și nu orice fel de show. Am făcut televiziune 14 ani, dar asemenea desfășurare de forțe, umane și tehnice, ca în producția Monei Segall, n-am văzut niciodată. E greu să găsești o cameră bună și un operator capabil aici, pe plan local, darămite să cari zeci de profesioniști peste mări și țări! În orice caz, după 14 ani în care am apărut la TV în spatele unei mese, telespectatorii au văzut că am și picioare. Cu care alerg după mașini.

Și cum ai reușit să o convingi pe Oana să facă echipă cu tine? Sau a fost fix invers? Ea a fost cea curajoasă, cea aventuroasă?

Invitația la Asia Express am primit-o eu și am crezut că e o farsă. Apoi am avut dilema găsirii colegului. Ar fi trebuit să merg cu Eva, fata mea, dar era fix în momentul examenelor de sfârșit de liceu. Cum Ioana a declinat oferta, la fel și fostul meu coleg, Mistrețu, opțiunea cea mai bună a fost Oana. Care inițial s-a cam speriat de aventură, dar a revenit și a acceptat. Cred că am făcut cea mai bună alegere posibilă. Asa trebuia să fie.

Când va apărea acest interviu, lumea se va fi obișnuit deja cu voi, își va fi făcut o părere. Aș vrea să știu cum credeți voi că sunteți percepuți?

Oana Paraschiv

Ca frumosul și bestia! Fix așa o să fim percepuți. Eu nu stau bine nici cu răbdarea, nici cu diplomația, am multe defecte și toate se vor vedea, pentru că îmi place să fiu directă și transparentă.. Iar mulți dintre telespectatori au fost obișnuiți cu filtre și măști și, probabil, mă vor accepta mai greu.

Mihai

Diferit. Ca Abel și Cain. Dar este doar o primă percepție. Adevărul e că Oana a intrat în priză imediat și a devenit motorul echipei. Indubitabil un motor zgomotos, de motocicletă ambalată, dar fără ea probabil eram echipa cea mai poetică. Și devreme acasă.

"Ne știm de când Oana era studentă și lucra la radio"

Puțini știau că prietenia începută între voi, la radio, se transferă și-n afara biroului. Cât de buni prieteni sunteți voi, până la urmă? De când vă cunoașteți și cât de bine?

Oana

De vreo 17 ani ne petrecem diminețile împreună la radio. După atâta timp, nu ai cum să nu te împrietenești cu omul alături de care construiești ceva, care te vede în cele mai bune și cele mai proaste zile ale tale, care te susține și te acceptă. Ne cunoaștem și ne completăm foarte bine și asta a fost suficient ca să ne băgăm împreună în această experiență.

Mihai

Ne știm de când Oana era studentă și lucra la radio ca știristă în matinalul nostru. Dar de cunoscut, ne-am cunoscut mult mai bine în ultimii 6 ani, în care am făcut echipă de doi, la radio. Cel mai bine cunoști un om la 7 dimineața, când nu apucăm să ne așezăm măștile de ieșit în lume. Iar după săptămâni în care am stat 24 din 24 împreună, chiar am ajuns să ne cunoaștem bine. Și urmau două opțiuni: ori o dușmănie pe viață, ori o prietenie pe viață. Eu cred că am câștigat o soră.

Întrebarea de pe buzelor tuturor, Mihai, este de ce n-ai ales să mergi în această aventură cu cineva din familie, dar ne-ai explicat mai sus. Totuși, cum a văzut soția ta această plecare?

Eva era prinsă cu examenele, Ioana era prinsă cu Eva și Andrei, nici n-ar fi tolerat prea bine lipsa de igienă din Asia. De altfel, Ioana m-a sprijinit în alegerea Oanei, mai ales că ele două sunt și bune prietene.

Totul OK în căsnicia ta? Pentru că pe conturile tale de social media nu prea mai apare și Ioana...

Pe conturile de social media mă expun ca persoană publică. Nu am prea multe poze cu familia, consider că viața privată îmi aparține. Și nici nu vreau să profit de imaginea familiei ca să obțin like-uri, cum fac vedetele adevărate. Ioana este terapeut, munca ei nu are nevoie de lumina efemeră a reflectoarelor de pe net. Iar copiii, dacă vor să fie celebri, pot face asta prin propriile forțe. Nu le construiește tata catapulte. De altfel Eva m-a ajutat pe mine pe Tik Tok. Nu eu pe ea.

O aventură în necunoscut poate da lucrurile peste cap în orice fel de relație. Cum v-a transformat acest show pe tine și pe Oana? V-ați întors acasă cu reproșuri? Sau ați uitat și iertat?

Oana

Asia Express nu are cum să nu te transforme. Sigur, fiecare a simțit-o diferit, dar e o experiență care lasă o amprentă puternică asupra ta. Dar dacă ne referim la prietenia noastră, erau două variante: să nu ne mai vorbim niciodată după întoarcere sau să fim mai uniți ca oricând. Din fericire, a doua a fost câștigătoare! Ne-am întors acasă fără reproșuri, nu avem ce să ne iertăm și nici nu vrem să uităm, pentru că a fost prea frumos.

Mihai

Da, cred că ceea ce am avut de reproșat bidirecțional în Asia s-a rezolvat în Asia. Nu ne-am întors cu resentimente, ci cu o prietenie adevărată. Acum ne cunoaștem foarte bine, ne știm atuurile, ne știm slăbiciunile, ne-am făcut confidențe. Eu știu că ea e o fată minunată, dar cu gura spurcată. Ea știe că sunt prea calm pentru secolul 21. Din fericire, încă nu i-am spus că sunt criminal în serie și că îmi adorm victimele, plictisindu-le.

Oana, cât de cârcotaș ți s-a părut Mihai? Acceptabil de sau insuportabil de?

Mihai nu mai este de mult cârcotaș. (râde) Nu înseamnă că a fost ușor... Calmul lui m-a scos din minți de nenumărate ori, dar am luat-o ca pe o provocare și a trebuit să îi fac față.

Spuneați că intrați în această aventură cu următoarele frici: cea de probele fizice, în cazul lui Mihai, și cea de gura Oanei, aplicabilă tot lui Mihai. Au fost realiste aceste frici? Cum priviți acum, la rece?

Oana

Mihai știe mai bine ce a simțit, dar eu pot să vă spun că nu l-am văzut să tremure de frică lângă mine.

Mihai

Mie de ceea ce mi-a fost frică n-am scăpat. Au fost momente în care m-am simțit penibil, prost și inutil. Mi-am propus acolo ca, la întoarcere, să mă dezvolt cumva fizic, dacă intelectual e imposibil. După ce am văzut ce genii ne conduc, ce notă mică trebuie să ai la BAC, ca să conduci o țară, și ce notă mare poți să ai la BAC, ca să conduci un partid finanțat de Rusia, mi-am dat seama că cea mai mare frică a mea e să nu cumva să intru în politică.

Despre frumusețile locurilor vizitate în Asia Express am mai auzit, vrem să știm și ce-a fost greu: clima, obiceiurile, lipsurile, sărăcia, eu știu...

Oana

Într-o competiție ca Asia Express cel mai greu e că te lupți cu tine, de cele mai multe ori. Vorbim despre presiune constantă, incertitudine, efort, la care se adaugă și căldura excesivă sau lipsa mâncării. Sigur că pe fondul aceasta ești mult mai sensibil la tot ce se întâmplă în jurul tău.

Mihai

Cred că, în viață, cele mai bune investiții le faci în călătorii. Cele care îți așază în sertarele sufletului amintiri frumos împăturite. Am fost prin multe locuri din lumea asta, dar niciodată n-am fost ca în Asia Express. Și anume în inima și măruntaiele unui popor. Să mănânci ceea ce-ți oferă niște oameni sărmani, să urci în mașina unor necunoscuți care se dau peste cap să te ducă la destinație, chiar dacă uneori o dau rău în bară, și mai ales să intri în spațiile intime ale familiilor. Să dormi pe holurile caselor lor, să mănânci în bucătăriile lor, să te speli cu cana în toaletele lor sărace. A fost greu, dar frumos. Clima e plăcută, dar și neplăcută, obiceiurile sunt de neînțeles, dar le accepți, lipsurile le privești cu compasiune, dar și cu admirația că pot fi fericiți cu puțin. Sărăcia nu e în jur, sărăcia e numai în suflete.

Apropo de localnici, a fost vreun caz care v-a impresionat foarte tare? Ați mai vorbit cu oamenii pe care i-ați întâlnit în Asia și de care v-ați atașat?

Oana

Primul șoc pe care ni l-am luat a fost să descoperim cât de buni sunt oamenii acolo. O bunătate care se vede pe chipul lor. Oameni care îți deschid ușa casei și te fac să te simți parte din familia lor. Oameni foarte săraci care reușeau cumva să umple masa pentru noi și să ne zâmbească. Sunt mulți cei cu care mai vorbesc, iar zilele trecute chiar am avut un apel video de la Suresh, o tânără care ne-a primit în casa ei, fără să ne întrebe nimic. I-am spus că avem nevoie de un loc unde să dormim și ne-a invitat în casă fără să știe nimic de noi. Era locul ăla de unde nu îți mai venea să pleci.

Mihai

Sunt multe cazuri în care am stat de vorbă cu oameni cu probleme. Cu părinți rămași fără copii, cu oameni trădați în dragoste, cu tineri care visau mai mult decât puteau să obțină. Uneori bariera lingvistică a fost depășită doar prin intuiție. Uneori o privire tristă, pe un portret de familie de pe peretele camerei, spune mai multe decât o poveste. Dar cea mai mare bucurie e aceeași: să faci o bucurie, dăruind. Chiar și unor necunoscuți prăfuiți și obosiți, dintr-o țară de care n-a auzit nimeni.

Mihai, cum crezi că te percep copiii tăi, Eva și Andrei, în această aventură? Te-au mai cunoscut și-n alte situații limită, chiar dacă nu de dificultatea asta?

Deja am impresia că sunt mândri de mine. Eva și-a dorit foarte mult să ajung la Asia Express, iar invitația Monei m-a ajutat foarte mult în relația cu fata mea. Acum ne uităm împreună și râdem împreună, le răspund la întrebări, stăm mult mai mult cu toții. Chiar dacă o să mă perceapă ca neștiutor sau nepriceput în anumite situații, oricum am câștigat apropierea de ei.

Pare c-ați dezvoltat o frumoasă prietenie cu Nicolai Tand și Sorin Brotnei în această emisiune. V-ați mai întâlnit cu ei?

Mihai

O, da! Sunt foarte bucuros că ne-am întors cu prieteni din Asia. Și nu numai cu Sorin și Nicolai, ci și cu Ioana State și Mane Voicu. Ne-am întâlnit cu moroșenii la ei, în Maramureș, unde am mâncat și băut cât pentru toată Asia Express. Iar la Mane și Ioana am fost la spectacol de stand-up. Și sunt foarte buni. Am fost chiar și la un concert Andrei Urs, unde ne-am văzut cu Vlad și Andrei. Și, dacă o să le facă plăcere, ne putem întâlni cu toți concurenții din ediția asta. Dar și cu echipa de producție ne-am văzut, cu cameramanii și reporterii, cu care am pătimit împreună în Asia. Mă bucur că am cunoscut atâția oameni buni.

Oana

E adevărat că ne-am întors și cu prieteni mișto din Asia și cred că ăsta este cu adevărat un câștig. Deși ne-am văzut pentru prima dată în competiție, cu Nicolai și Sorin pare că ne știm de-o viață. Ne vedem de câte ori avem ocazia, ba chiar am petrecut și o parte din vacanță, la ei, în Maramureș.

De la 1 la 10, ce notă v-ați da pentru cum v-ați prezentat în concurs?

Oana

Ooo, trebuie să facem o medie și e greu cu matematica. (râde) O să fiu indulgentă și o să zic un 7.

Mihai

Da, ne-am prezentat pregătiți pentru un 5, de trecere. Dar am învățat pe hol, ca înainte de examen, am prins ideile din mers și ne-am adaptat, așa încât cred că merităm un 7. Bine, ne-au tras în jos nota la purtare a Oanei și cele la perspicacitate și educație fizică, la mine.

Cât de mult ați slăbit fiecare în concurs? Cât de mult ați suferit de foame acolo?

Oana

Nu pot să mă plâng. I-am făcut zile fripte lui Mihai și m-am hrănit cu asta. Așa se face că acasă am ajuns cu doar 3 kg în minus.

Mihai

Și eu am dat jos tot vreo 3 kilograme. Mă și mir de unde, că mai bine le dădeam jos din rucsac, nu de pe mine. Au fost zile în care constatam că n-am apucat să mâncăm nimic până seara. Sau că nici la toaletă n-am ajuns. Cel mai greu de suportat, însă, a fost deshidratarea. Niciodată n-am trăit momente în care aveam parcă o bucată din deșertul Sahara în gură. De aceea, la revenire, am inundat locul cu râuri de bere. Dar nu consum excesiv, ci doar cât să prăvale pietrele de la rinichi.

Ce învață un om despre el însuși după ce participă la un show ca Asia Express?

Mihai

Că spectacolul exterior e floare la ureche pe lângă spectacolul interior. Unde ai niște revelații, mâhniri, tragedii sau bucurii, care te mitraliază și te bombardează continuu, până când rămâi în caracterul gol, fără măști. Și ești surprins de noul Eu. 

Oana

Că există în noi o capacitate extraordinară de a ne adapta. Dacă ai motivație și determinare rămâi surprins de cât de puternic poți fi. 

Foto: Antena 1

Mai multe