Primul documentar despre ia românească. Iuliana Tudor: „Nu a fost deloc uşor la filmări, dar am avut parte de-o echipă implicată total în proiect”
Cu o experienţă de peste 20 de ani în televiziune, vedeta TVR şi-a propus, acum doi ani, o nouă provocare – aceea de-a realiza primul documentar despre ia românească. Filmul va fi lansat, pe micul ecran, pe 1 Decembrie şi este darul Iulianei Tudor pentru România.
Ţi-ai făcut debutul în lumea filmului, felicitări! Cum a fost această experienţă spre deosebire de cea dobândită în faţa camerei, dar în televiziune?
A fost un privilegiu. Am învăţat lucruri noi, am întâlnit oameni noi, am descoperit multe despre mine... Deci, a fost un câştig din atâtea puncte de vedere. Îmi place noul, îmi place să descopăr, să ies din zona de confort pentru a învăţa, ori filmul "Port Valoare şi Splendoare" mi-a oferit toate acestea!
Cum a fost la filmări? S-au desfăşurat cumva în pandemie?
Filmările s-au desfăşurat pe parcursul anului 2019, câteva luni bune. În Bucureşti, dar şi în ţară. Nu a fost deloc uşor, dar am avut parte de o echipă extraordinară şi implicată total în proiect. Alături de Camelia Robe, cea care a semnat scenariul şi regia, am început lucrul încă din 2018. În pandemie am desfăşurat post producţia filmului.
De ce ai simţit că a fost necesară realizarea unui asemenea documentar?
Pentru că omul modern nu ştie mare lucru despre veşmântul naţional. E nevoie azi, mai mult ca oricând, să ştim ce purtăm, să simţim ce purtăm. O cămaşă cusută e o operă de artă pe care sunt scrise cu acul toate legile universului. Femeia care o coase îşi lasă în cusătura aceea toate emoţiile, gândurile şi înţelesurile ei despre viaţă. Acest film aşază IA româneasca în patrimoniul universal. Acolo unde îi este locul! "Port Valoare şi Splendoare" este darul meu pentru România!
Ia bunicii, bujuterie de preţ
Ai ii acasă? Care ţi-e cea mai dragă?
În mod firesc, ia bunicii mele, pe care am îmbrăcat-o şi într-o secvenţă din film. E o piesă de port splendidă. Pentru mine e ca o bijuterie de preţ!
Ce lucruri noi ai învăţat din realizarea acestui film documentar?
Că filmul rămâne peste timp, că e nevoie de imense căutări, că e nevoie de ani ca să îl realizezi, în vreme ce o emisiune TV de gen se poate pregăti şi în 2 săptămâni, că detaliile sunt esenţiale în film, că fiecare cuvânt trebuie ales cu maximă grijă şi câte altele...
Care e mesajul transmis telespectatorilor prin intermediul „Port, Valoare şi Splendoare”?
Filmul este o invitaţie către simplitate. Către rădăcinile noastre. Către noi înşine. Cămaşa tradiţională înnobilează o femeie, o face frumoasă, dar vorbeşte şi despre cine suntem, în ce credem şi de unde venim. Ia românească e despre noi toţi! Despre apartenenţa la acest loc şi la o naţiune!
Documentarul va fi transmis numai la TV sau plănuieşti să înscrii documentarul şi la festivaluri?
Desigur, anul următor avem în plan să participăm cu filmul la festivaluri naţionale şi internaţionale de gen!
La ce alte proiecte mai lucrezi în momentul de faţă? Ţi-a afectat pandemia cariera în vreun fel?
În acest moment, mă ocup de campania de comunicare pentru lansarea filmului la TVR, apoi programele de sărbători. Pandemia a încetinit lucrurile, dar ne adaptăm şi încercăm să oferim totuşi cât putem publicului nostru. Cred că e o nevoie acută de emisiuni care să bucure, într-o lume axată numai pe ce trăim negativ. Avem nevoie să ne descreţim frunţile cu muzică bună şi oameni frumoşi. Arta trebuie să fie prezentă în vieţile oamenilor, tocmai pentru a ne menţine echilibrul sufletesc.
Foto - arhiva personală