Mihai Morar şi Cosmin Seleşi au mers împreună la Muntele Athos. Ce au făcut în locul în care femeile nu au voie să pună piciorul

12 aprilie 2022   Vedete

Nu doar soarele şi marea fac din Grecia un loc special. Spiritualitatea din vechile mânăstiri atrage la fel de mulţi români, iar cei care-şi doresc o experienţă aparte ajung pe Sfântul Munte.

Pe Mihai Morar şi Cosmin Seleşi îi ştiţi ca oameni veseli, mereu cu glumele la ei, vedete ale industriei de divertisment. Dar dincolo de această aparenţă comercială, la fel ca noi toţi, simt nevoia de-a se regăsi, de-a se recompune sufleteşte, pentru a putea dărui în continuare din bucuria lor şi altora.

Un asemenea moment a fost şi cel de zilele trecute, când Mihai Morar şi Cosmin Seleşi s-au regăsit în Grecia, în drumul lor spre Muntele Athos - o destinaţie de reculegere şi rugăciune, permisă doar bărbaţilor. Şi asta pentru că peninsula macedoneană găzduieşte 20 de mănăstiri, 12 schituri şi o mulţime de chilii călugăreşti ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1.500 de călugări ortodocşi. Se spune că singura femeie care ar fi pus piciorul acolo ar fi fost Fecioara Maria, de unde şi denumirea de "Grădina Maicii Domnului" dată acestui loc sfânt.

Ca de fiecare dată, drumul până la mânăstirile de călugări din Grecia este unul de suflet, ca o pregătire pentru intrarea în starea de evlavie duhovnicească. Dacă actorul Cosmin Seleşi a ajuns aici într-o pauză de repetiţii la teatru, Mihai Morar a pornit spre Muntele Athos cu gândul să realizeze un podcast, care urmează să fie difuzat în Săptămâna Mare de dinaintea Paştelui. Invitatul său a fost părintele Pimen Vlad, de la schitul Lacu.

Pe drumul spre schit, vedeta radio a primit şi o primă pildă duhovnicească: "Cea mai frumoasă rugăciune este creşterea copiilor".

        View this post on Instagram                       A post shared by Mihai Morar (@mihaimorar)

View this post on Instagram

A post shared by Mihai Morar (@mihaimorar)

La acest capitol, Mihai Morar este un om bogat, fiind tatăl a trei fete: „Ele sunt cea mai mare realizare a vieţii mele. Copiii sunt singurele urme pe care le las în viaţă. Viaţa cu patru fete acasă este ca un trântor! O după-amiază acasă? Întotdeauna e ceva de făcut în casă. Mai sunt seri în care inventăm să facem ceva, Roua, cea mică, e într-o mişcare continuă. Eu nu sunt dur cu ele, sunt chiar blând. Tonul vocii, uneori, se schimbă. Nu e nevoie să ridic vocea, devin autoritar din modulaţia vocii. Eu sunt partea blândă a parenting-ului, partea severă îi revine mamei. Doresc să le dau mai departe doar iubirea, să moştenească bunătatea. Nu-mi doresc să fiu milionar, am mulţi prieteni milionari mai nefericiţi decât mine! S-au dus la culcare mai supăraţi decât mine în ultimii 20 de ani”.

Şi, dacă tot a ajuns încă o dată pe Muntele Sfânt, matinalul de la Radio ZU a dezvăluit şi cum se înţeleg ruşii cu ucrainenii de pe Muntele Athos: „Războiul din Athos. În spatele meu dăinuie, la poalele Sfântului Munte, Mănăstirea Sfântul Pantelimon, cunoscută sub denumirea Rusikon (“a ruşilor”). Chiar dacă stareţul aşezământului ctitorit în secolul 11 este rus, aproape toţi călugării Rusikonului sunt ucraineni. “A început războiul între ei?” îl întreb pe un Părinte român din Athos. Cu blândeţe, îmi răspunde: “Se roagă, neîncetat, împreună pentru pace”. Scria, cândva, demult, Preasfiinţitul Iustinian al Maramureşului: “Doar rugăciunile călugărilor mai ţin lumea să nu cadă de tot”, a povestit el pe Instagram.

FOTO: Instagram

Mai multe