Morţile ciudate ale marilor scriitori români. Eminescu, ucis cu o cărămidă în cap

28 septembrie 2017   Vedete

Sfârşitul celor mai importanţi scriitori români a dat naştere la multe întrebări rămase fără răspunsuri clare. Marile nume ale literaturii române au sfârşit misterios. De-a lungul timpului au fost vehiculate mai multe explicaţii pentru aceste decese subite.

Marii scriitori români au ceva în comun: au murit în împrejurări neclare. O mulţime de doctori au căutat răspunsuri. Mihai Eminescu a murit de sifilis sau lovit cu o cărămidă în cap? Cum a sfârşit Ion Luca Caragiale şi cum s-a pierdut sicriul marelui dramaturg? De ce i s-a oprit inima lui Ion Creangă după ce a mâncat gogoşi? Revista Historia a adunat mai multe mărturii şi date, care ar putea face lumină în aceste misterioase decese.

Eminescu, ucis cu o cărămidă în cap

Marele poet Mihai Eminescu a avut parte de un sfârşit controversat. A fost tratat cu injecţii cu mercur pentru că medicii credeau că suferă de sifilis, scrie historia.ro. Studiile recente au demonstrat că ”poetul naţional“ nu a suferit de această boală, iar tratamentul aplicat i-ar fi grăbit sfârşitul. De asemenea, chiar în ziua morţii, Eminescu ar fi fost lovit în cap cu o cărămidă de către un pacient al sanatoriului de boli mintale al doctorului Şuţu, din Bucureşti, în care era internat.  Ultima dorinţă a geniului literaturii române a fost un banal pahar cu lapte, pe care medicul de serviciu il strecurase prin vizeta metalică a salonului  în care şi-a petrecut ultimele ore din viaţă. I-ar fi şoptit celui care i-a făcut această favoare că ”sunt năruit”. A doua zi, pe 16 iunie 1889, a fost constatat decesul. Medicii Şuţu şi Petrescu au întocmit formele legale şi un raport oficial, destul de ambiguu din care nu reiese clar cauza morţii poetului. După două zile, Eminescu a fost înmormântat. La autopsia efectuată de doctorul Tomescu şi mai apoi de Marinescu de la laboratorul Babeş creierul nu a putut fi studiat, fiind uitat de o asistentă cu neglijenţă pe o fereastră deschisă, unde s-a descompus rapid. Toate simptomele cunoscute pledează pentru concluzia că Eminescu a suferit de o formă de schizofrenie. Nefiind vorba de sifilis, tratamentul cu mercur s-ar fi dovedit inadecvat, grăbindu-i poetului moartea.  Dacă nu i s-ar fi aplicat tratamentul cu pricina, Eminescu ar fi avut parte de un declin îndelungat.

Sicriul cu trupul lui Caragiale, pierdut

Cel mai mare dramaturg al României a murit la vârsta de 60 de ani. Ion Luca Caragiale a încetat din viaţă la Berlin, în locuinţa lui. A fost găsit decedat în dimineaţa zilei de 22 iunie 1916 de către fiica şi soţia sa, care au auzit în noaptea precedentă cum acesta tuşea puternic. Medicii legişti au stabilit drept cauză a morţii problemele cardiace de care suferea. Trupul neînsufleţit a fost depus în capela bisericii protestante din localitatea germană Schoeneberg, după care a fost adus în ţară. În timpul transportului, sicriul şi actele au fost pierdute. Sicriul a stat mai multe zile într-o gară, dar, până la urmă, a ajuns în România şi Ion Luca Caragiale a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

 Morţile suspecte şi subite ale altor scriitori. Află cum şi-au dat ultima suflare Ion Creangă, Liviu Rebreanu, sau Marin Preda!

Mai multe