A, B, C-ul vieţii ideale

14 martie 2017   News

Există reguli pentru a fi fericit? Şi dacă da, cine le stabileşte? Am discutat despre asta cu Kristof Ladislau, specialist în arta de a trăi bine – adică un life coach, o meserie care la Hollywood are cea mai mare căutare

"Sportul trebuie să-l faci în primul rând pentru creier", spune Kristof.

Oprah Winfrey, Brad Pitt, Michael Phelps, George Clooney... cu toţii au apelat la un life coach pentru a-i ajuta să-şi atingă scopurile şi să-şi găsească echilibrul. Cum stau lucrurile în România? N-o să vă mire dac-o să vă spunem că nici pe departe la fel. „Life coaching-ul este încă greu acceptat în România. Iar asta este şi o problemă de mentalitate, fiindcă o mare parte dintre cei care-şi permit acest serviciu al life coachingului sunt închişi în faţa acestei idei“, spune Kristof Ladislau, un life coach care lucrează sub sloganul „Competenţă prin experienţă“. La 52 de ani, Kristof a călătorit cât alţii în zece vieţi, face sport de 40 de ani (a practicat kayak, schi, handbal, rugby, culturism, la 21 de ani a obţinut prima licenţă ca instructor de bodybuilding, acum predă cursuri de cycling), a testat peste 20 de diete, are o pasiune pentru gastronomie cultivată în bucătării cu stele Michelin, a deţinut o poziţie de boarding în retail, iar acum, printre altele, face şi consultanţă în domeniul vinurilor. Altfel spus, o viaţă cu adevărat bogată, din care împărtăşeşte şi altora – prin life coaching individual, dar şi la nivel de corporaţii. „Sunt foarte mulţi oameni care îşi pot permite să trăiască foarte bine şi nu ştiu cum. Pentru că fericirea vine din tine, nu din afară. Şi life-coachingul spre asta te îndreaptă: spre fericire, nu spre succes. Sigur, dacă eşti fericit înăuntru poţi să ai şi succes.“ Dar ce înseamnă, mai exact, acest serviciu de lux, ce-i drept – şi evident, cu nişte preţuri pe măsură - al life-coachingului? „E vorba de nişte întâlniri săptămânale. În primul rând, trebuie să fii compatibil cu persoana cu care faci coaching, de-asta întâi e nevoie de câteva discuţii în prealabil, pentru a vedea dacă funţionează această relaţionare.“

"Dacă nu te iubeşti tu pe tine n-o să poţi să iubeşti pe nimeni altcineva"

Aşadar, e nevoie de chimie - ca în orice relaţie. Iar în acest caz, e vorba de o raportare în care coach-ul ghidează persoana care apelează la el de la nutriţie, sport, meditaţie, relaxare la îmbrăcăminte, atitudine, mod de a se comporta. E un pachet complet. Şi, până la urmă, există reguli pentru o viaţă ideală? Fireşte că nu. Un life coach nu face decât să călăuzească, nu oferă soluţiile perfecte, lăsându-l pe cel în cauză să-şi găsească singur direcţia. Pentru a înţelege mai bine secretele acestui transfer de energii pozitive de la specialist către cealaltă persoană, am simulat o primă întâlnire de acest gen, discutând cu Kristof liniile generale pe care un coach încearcă să le implementeze în trei direcţii principale. Nu sunt neapărat lucruri pe care să nu le ştii – de aceea, de fapt, poate că cel mai de preţ lucru în life coaching este arta de a-l face pe celălalt să internalizeze toate aceste idei şi să le aplice. Nu doar să le posteze, bunăoară, în citate inteligente, pe Facebook.

"Nu avea aşteptări. Când nu le ai, nu poţi fi decepţionat."

Trio-ul echilibrului

Sport

# Sportul trebuie să-l faci în primul rând pentru creier. E ca un dry cleaning la acel nivel. Problemele cu care te confrunţi sunt aceleaşi şi înainte şi după antrenament, dar vei observa că au altă importanţă şi greutate. La plecarea de la sală, de exemplu, nu te mai focusezi pe probleme, ci te gândeşti la soluţii.

# Fă sport fără niciun fel de distracţii exterioare. Fără telefon mobil la sală! Dacă mergi la sport şi vrei să ai efectul dorit, trebuie să te concentrezi la ceea ce faci.

# Nu te întrerupe din antrenament. Nu e nevoie să stai 3 ore la sală. Dacă faci o oră cu intensitatea maximă e suficient.

# Nu te compara cu nimeni din punct de vedere fizic. Fiecare om e diferit.

# Fă sport minim de 3 ori pe săptămână. Şi combină cardio cu partea de forţă. Un antrenament bazat doar pe cardio va arde grăsimi, dar şi masă musculară.

Nutriţie

# Nu există dietă care să funcţioneze pe termen lung. Există doar o filozofie de viaţă sănătoasă. Dietele care îţi numără caloriile şi îţi cântăresc mâncarea te pot slăbi - dar ideea e cât te poţi menţine la acea greutate?

#Nu combina carbohidraţii cu proteinele, fiindcă totul e calculat în indicele glicemic - e vorba de insulina din sânge care transformă zaharurile în grăsime.

# Zahărul e cel mai puternic drog. „Mult mai puternic decât cocaina“, spune Kristof. Poţi consuma o dată sau de două ori pe săptămână ceva dulce. Altfel, zahărul poate avea efecte nocive. Grăsimea nu e atât de periculoasă precum zahărul. Sunt două vitamine esenţiale care nu se metabolizează decât cu grăsimi: A şi D.

# Bea un pahar de vin roşu în fiecare zi. Dar roşu să fie, ca să te poţi bucura de efectul anti-aging al resveratrolului conţinut de această băutură.

# Acordă-ţi o zi pe săptămână în care să-ţi satisfaci o poftă cu multe calorii. Regulile severe nu funcţionează pe termen lung.

Psihic

# Nimeni nu te poate face fericit dacă tu nu eşti. Iubeşte-te pe tine, înainte de toate. Dacă nu te iubeşti, n-o să poţi să iubeşti pe nimeni altcineva.

# Nu da vina niciodată pe ceilalţi. Învaţă să-ţi asumi eşecurile ca pe nişte lecţii de viaţă din care să înţelegi unde ai greşit tu.

# Nu avea aşteptări. Când nu le ai, nu poţi fi decepţionat.

# Învaţă să fii direct cu persoanele din jurul tău. Sună riscant într-o eră a obsesiei pentru numărul de like-uri pe Facebook, dar e o metodă sănătoasă împotriva superficialităţii. N-ai nevoie de 100 de oameni în jurul tău – ci doar de cei care apreciază cu adevărat ce poţi să le oferi tu.

# Nu te compara cu alţii, ca un exerciţiu nociv de a-ţi observa minusurile. În viaţă, challenge-ul e cu nimeni altcineva decât cu tine însuţi: în fiecare zi să încerci să fii un pic mai bun faţă de tine însuţi.

Ei au apelat cu succes la un life coach!

Leonardo DiCaprio. Actorul a evitat să facă declaraţii despre asta, dar se ştie că a lucrat intens cu Tony Robbins, unul dintre cei mai cunoscuţi life coach din America.

Serena Williams. Sportiva este o altă clientă cu greutate a reputatului Tony Robbins, la care a apelat în cea mai grea perioadă a carierei sale, atunci când accidentările de pe teren aproape că o făcuseră să renunţe la tenis.

Hugh Jackman. Starul a mărturisit că şi-a dorit de 20 de ani să lucreze cu Tony – mai ales după ce a tot auzit mărturisirile altor celebrităţi despre minunile pe care Robbins le-a făcut în vieţile lor. Actorul a povestit asta în ziua în care a început, în sfârşit, colaborarea cu acesta.

Mai multe