A murit actriţa Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga

3 mai 2019   News

Marea actriţă şi director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti a murit la vârsta de 77 de ani.

Ilinca Tomoroveanu a murit în locuinţa sa ieri, în jurul orei 19.00, din cauza unei boli de care suferea de mai mult timp şi care a silit-o să renunţe la scenă.

Artistă de prim rang a teatrului românesc şi parteneră de scenă a unor actori precum Ion Caramitru, Virgil OgăşanuGheorghe Cozorici, Florin PiersicVictor Rebengiuc, Ion Dichiseanu ori Traian Stănescu - care i-a devenit şi soţ, Ilinca Tomoroveanu era una dintre cele mai frumoase actriţe de la noi.

Născută în Bucureşti la 21 august 1941 şi absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorului Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, Ilinca Tomoroveanu a avut roluri memorabile în teatru, film şi televiziune. 

A debutat în 1965, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolul Cristina din 'Moartea unui artist' de Horia Lovinescu. În 2005 a devenit director artistic al Teatrului Naţional 'Ion Luca Caragiale', unde şi-a continuat şi cariera de actriţă.

Ilinca Tomoroveanu s-a căsătorit cu actorul Traian Stănescu, căruia i-a dăruit un fiu, pe Mihai Stănescu. "Am un soţ minunat, un băiat reuşit, o noră extraordinară, un nepot frumos", spunea ea despre familia sa.

Cea care obişnuia să spună că "Teatrul este o meserie şi un dar de la Dumnezeu" a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) şi a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (2012). 

Ilinca Tomoroveanu era nepoata poetului Octavian Goga (s-a născut la 3 ani după decesul lui) şi, din 1999, era preşedinte de onoare al Fundaţiei Culturale „Zilele Octavian Goga”.

Mai multe