A murit creatoarea Vivienne Westwood, preferata Prinţesei Eugenie şi a lui Gwen Stefani
Doliu în lumea modei! S-a stins din viaţă "the Punk Lady", care a a devenit celebră după ce i-a îmbrăcat pe membrii formației Sex Pistols.
Pe 29 decembrie 2022, în ziua în care lumea fotbalului l-a pierdut pe marele Pelé, lumea modei a pierdut-o pe marea Vivienne Westwood, creatoarea de modă care s-a opus trendurilor şi conformismului, militând pentru pace şi salvarea mediului înconjurător.
"Vivienne Westwood a murit în pace și înconjurată de familia ei, în Clapham, în sudul Londrei. Lumea are nevoie de oameni ca Vivienne pentru a face o schimbare în bine", au postat reprezentanţii casa sale de modă pe Twitter.
Veterana excentrică a modei britanice, mamă a curentului punk şi cea care a adus stilul britanic la rang de dress-code, Vivienne Westwood a tradus nonconformimsul într-un mod de viaţă, dar şi într-o atitudine faţă de lume.
"Ţelul meu este să-i fac pe săraci să arate bogaţi, iar pe bogaţi să arate săraci“, spunea ea, considerând că oamenii au devenit sclavii consumerismului şi că au ajuns să cumpere mai multe haine decât au nevoie. „Le-am spus oamenilor să cumpere mai puţin şi să fie mai atenţi în alegerile lor. I-am sfătuit să nu îşi cumpere nimic de îmbrăcat timp de şase luni. Cred că este bine şi pentru bugetul personal, dar și pentru mediul înconjurător, plus că aşa dau valoare hainelor, nu le iau doar ca să le arunce mai târziu“, spunea ea cu o uşoară mustrare, fiind mai deranjată de look-ul anost al acestora, în general, decât de sumele care se vehiculează în industria modei. „Eram în autobuz acum câteva zile şi mă uitam la lumea din jurul meu. Nu era nici măcar o persoană care să se facă remarcată! Tinerii nu s-au îmbrăcat niciodata mai prost. Toţi arată la fel, iar singurele persoane care ies în evidenţă sunt femeile de vârsta mea. Dacă mă uit în urmă, pot spune că oamenii se îmbrăcau mult mai bine înainte. Dacă ai fi vazut-o pe Regina Elisabeta, ai fi spus că vine de pe o altă planetă. Era atât de atrăgătoare, datorită atitudinii şi hainelor pe care le purta“, îşi justifica ea revolta.
Şi asta în ciuda faptului că, ani buni, ea n-a putut suferi capetele încoronate: „Când eram în perioada punk, eram interesată de drepturile omului, de aceea am devenit împotriva Casei Regale, pentru că vedeam în Regină un simbol al ipocriziei“. Ulterior, şi-a schimbat considerabil opinia faţă de instituţia regală a Angliei, mai ales de când Charles a înnobilat-o, în 2006. Ba mai mult, Westwood a creat o colecţie specială inspirată de rochiile purtate în trecut de suverana britanică, iar Prinţesa Eugenie şi actuala Regină Consoartă Camilla i-au devenit cliente fidele.
Westwood ducea o viaţă de mică burgheză între pereţii palatului său din Clapham, de la sud de Londra, un ansamblu arhitectonic datând din 1703 şi realizat în stilul Queen Anne, care a aparţinut cândva mamei celebrului navigator James Cook, descoperitorul Australiei.
Copilărie modestă
În tinereţe, însă, nici prin gând nu i-ar fi trecut că ar fi putut ajunge să trăiască într-o astfel de opulenţă, deşi a fost mereu fascinată de grădinile unor astfel de cuiburi de nobili, ajungând să aibă propriul colţ de rai, de care se ocupa cu atâta dedicare împreună cu mult mai tânărul său partener de viaţă, Andreas Kronthaler. „Am fost un copil bun şi o mare cititoare. Ce-mi aduc aminte este că celorlalţi copii nu le păsa de cei aflaţi în suferinţă. Mie mereu mi-a păsat“, spunea Westwood, amintindu-şi de propriile-i origini modeste, când copilărea într-un sătuc din comitatul Derbyshire.
Fiica unui băcan şi al unei ţesătoare în fabrică, Gordon Swire şi Dora Bell, căsătoriţi la două săptămâni de la începerea celui de-al doilea Război Mondial, şi-a trăit primii ani într-o teamă constantă de bombardamente şi faliment. Intrată la şcoală, Viv şi-a promis că va face tot posibilul să-şi depăşească condiţia şi să nu mai ajungă niciodată în pragul sărăciei. Ca elevă, îi plăcea mult să citească şi să aibă informaţii din cât mai multe domenii, dar n-a fost preferata profesorilor, care se uitau chiorâş la ea când sosea ciudat îmbrăcată, fiind veşnic ţinta ironiilor dascălilor şi a colegilor săi, deopotrivă.
Punk Lady
A experimentat tot ce se putea în modă, de la materiale noi, la tăieturi asimetrice, combinaţii inedite, piese vestimentare realizate din feţe de masă, bucăţi de hârtie prinse de haine afişînd mesaje eco şi prezentări de modă ţinute în hale de carne ori cu rromi defilând pe catwalk. La fel, şi în viaţă, n-a ţinut cont de rigori şi de canoane, dar se declara a fi o femeie fericită alături de cel de-al treilea ei soţ, Andreas Kronthaler, un fost student de-ai săi, care a impresionat-o cu schiţele sale. Când s-au căsătorit în secret, în 1992, mireasa trecuse binişor de mijlocul vieţii – avea 52 de ani, iar mirele era un june de numai 27 de ani. Dar după 20 de ani de căsnicie, Westwood a demonstrat lumii că se poate trăi şi în afara regulilor.
În ciuda spiritului ei rebel, „bunicuţa roşcată“, cum o alints presa britanică, a fost o adevărată femeie de afaceri. Cele patru linii pe care le-a creat (Gold şi Red Label, Anglomania şi linia pentru bărbați), precum şi o serie de accesorii şi parfumuri se vând peste tot în lume. Iar în lumea modei era cunoscută drept Punk Lady, o nesecată sursă de inspirație pentru mulţi designeri şi o „Chic Savage“, ca singura femeie din grupul celor mai buni şase designeri ai lumii nominalizaţi de John Fairchild, editor la „Women's Wear Daily“.
Ce nu ştiai despre Vivienne Westwood
Clienţi celebri: primii au fost rockerii de la The Sex Pistols, dar stilul Westwood a fost însuşit şi de Marylin Manson, Prinţesa Eugenie, Regina Consoartă Camilla şi cântăreaţa Gwen Stefani. Aceasta din urmă a menţionat numele creatoarei în albumul ei din 2004, „Love.Angel.Music.Baby“, în melodiile „Rich Girl“ şi „Harajuku Girls“. Stefani a declarat că Westwood este designerul ei favorit şi că îşi cumpără toate hainele create de ea, până când rămâne fără bani.
A stârnit rumoare. Celebra creatoare de modă a refuzat în avans o eventuală cerere a casei regale britanice de a crea rochia de mireasă pentru soţiaa Prinţului William, considerând că stilul vestimentar abordat de Kate Middleton este bătrânicios.
Eco. Renumită pentru pasiunea cu care sprijinea de mulţi ani diverse iniţiative ecologiste, Vivienne i-a acuzat pe politicienii britanici că nu acţionează suficient de repede pentru a combate fenomenul de încălzire globală şi a donat milioane de dolari unei fundaţii ecologiste pentru oprirea defrişărilor din pădurile tropicale sud-americane.
Prietenie neaşteptată. Vivienne Westwood a cunoscut-o pe Pamela Anderson în toamna anului 2008, la prezentarea colecţiei Red Label, la care Pamela a purtat o rochie, scurtă aurie, creată de Westwood. Creatoarea de modă a fost uimită cât de bine îi vine rochia şi i-a propus Pamelei să devină imaginea colecţiei sale din 2009. Întâlnirea lor a prefigurat şi o amiciţie incredibilă: "Ne trimitem una alteia cărţi, de pildă «The Gods Will Have Blood», de Anatole France, «Drumul» de Cormac McCarthy, dar şi o carte despre senatorul Edward Kennedy. Pamela este inteligentă, este o persoană cu care pot discuta. Nu e nevoie sa îi desenez o hartă. Înţelege“, a precizat Westwood.
Modă pentru căţei. 1,5 milioane de lire sterline a investit Westwood numai în diamante şi safire, nestematele care au împodobit colecţia de toamnă-iarnă pentru patrupede. Cât costă o astfel de creaţie? Ei bine, ţinută canină bătută în pietre scumpe de dimensiuni mici costă 2.500 de lire.