A murit Irina Petrescu

19 martie 2013   News

Actriţa s-a stins din viaţă la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, după cum a declarat directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

Actriţa s-a stins din viaţă la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă, după cum a declarat directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta.

Irina Petrescu declara într-un interviu că: „Sunt fericită. Mă consider un om norocos, iubit de Dumnezeu, de părinţi, de bunici, de prieteni… şi de iubiţi“.

Actriţa s-a nascut pe 19 iunie 1941, în Bucureşti, şi a dat examen la facultatea de Filologie, secţia Limba franceză, la insistenţele părinţilor ei, care nu voiau să o lase să facă arhitectură, profesie pe care voia să o urmeze iubitul ei. Din întâmplare, Irina Petrescu nu a luat examenul, iar ulterior a fost remarcată de regizorul Savel Stiopul, care i-a cerut să dea o probă pentru un film de-al lui, probă care a fost vizionată şi de Silviu Ciulei. Acesta din urmă a distribuit-o în producţia sa, „Valurile Dunării“, unde a interpretat rolul Anei. Avea doar 17 ani, iar majoratul şi l-a sărbătorit pe platoul de filmare.

De-a lungul carierei, a adunat 24 de roluri notabile în filme şi nenumărate apariţii în teatru, colaborând şi cu Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu-Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa ori Mircea Veroiu.

Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a activat mulţi ani în cadrul Teatrului Bulandra din Bucureşti, dar şi pe scena Teatrului Metropolis, fiind recompensată cu numeroase distincţii precum Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer (2000), premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2003), premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2007) şi trofeul “Aristizza Romanescu”, acordat de Academia Română (2011).

Foto: arhiva ADH

Mai multe