A murit Radu Câmpeanu
Fostul lider al Partidului Naţional Liberal a murit la 94 de ani.
Vestea trecerii lui în nefiinţă a fost comunicată de către pagina oficială a PNL-ului:
"Anunţăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viaţă. Rămâne în inimile noastre ca primul preşedinte al partidului după 1989, cel care a reînfiinţat PNL după cumplita perioadă comunistă şi anii petrecuţi în închisoare ca deţinut politic. Suntem cu toţii alături de familia îndoliată."
La scurt timp, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj via Facebok: "Reconstrucţia Partidului Naţional Liberal şi renaşterea unei vieţi democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă şi despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în ţară. Odată cu dispariţia sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii româneşti. Dumnezeu să-l odihnească în pace!"
Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, în Bucureşti. Provine dintr-o familie de vechi proprietari din judeţul Dâmboviţa. Tatăl, Dumitru Câmpeanu, a fost prefect liberal de Dâmboviţa.
A absolvit Facultatea de Drept (specializat în drept constituţional) şi Ştiinţe Economice din Bucureşti (1945). Radu Câmpeanu a fost preşedintele Tineretului Universitar Naţional Liberal şi conducătorul comitetului studenţesc de organizare a ultimei mari manifestări anticomuniste de la 8 noiembrie 1945 — iniţiată şi condusă de studenţi. În perioada 1947-1956 a fost deţinut politic.
După eliberarea din detenţie a lucrat în construcţii la Întreprinderea Drumuri şi Poduri — Bucureşti. Prin demersurile familiei sale din Franţa şi Elveţia, a obţinut la Paris azil politic, la 30 iulie 1973. Acolo a lucrat la două mari societăţi de construcţii.
A fost fondator şi preşedinte, la Paris, al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (1978), vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale "Solidaritatea europeană" — formată din reprezentanţi ai exilaţilor politici din ţările comuniste din Europa. Este unul dintre fondatorii Consiliului Naţional Român (1978, Paris). A editat la Paris (1983-1990) una dintre cele mai importante publicaţii ale exilului românesc "Buletinul Internaţional pentru Românii din Exil" — BIRE. Fondator şi animator al "Clubului de gândire liberală" — Paris (1986-1990).
Totodată, a fost editorialist, timp de doi ani, la Radio Univers, Paris, în cadrul emisiunilor despre România şi colaborator la posturile de radio "Europa Liberă" şi BBC.