Actriţa Mary Tyler Moore a murit la 80 de ani

26 ianuarie 2017   News

Actriţa americană Mary Tyler Moore, al cărei serial cu acelaşi nume  a deschis uşa unei noi ere pentru femei în televiziune, a murit ieri la vârsta de 80 de ani.

Reprezentanta sa, Mara Buxbaum, a făcut public decesul "Astăzi, Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80, în compania prietenilor şi a soţului său iubitor cu care era de peste 33 de ani, Dr. S. Robert Levine", a spus ea. " O actriţă revoluţionară şi un susţinător pasionat al Fundaţiei de Cercetare a Diabetului la tineri, Mary va rămâne un vizionar neînfricat care a transformat lumea cu zambetul său."

Câştigătoare a 7 premii Emmy, Moore şi-a început cariera ca dansatoare  într-o serie de reclame "Happy Hotpoint". Actriţa a debutat în lumea filmului în 1970 cu "Mary Tyler Moore Show" şi a interpretat rolul actriţei Mary Richards, o femeie singură de 30 de ani care lucra la un post de televiziune din Minneapolis. Serialul a fost apreciat de feministe şi de fani deopotrivă şi a fost considerat primul sitcom care înfăţişează femeia modernă.

Mary a devenit faimoasă odată cu interpretarea Laurei Petrie în "The Dick Van Dyke Show", pentru care a câştigat două premii Emmy.

Moore a jucat în peste 10 filme şi a scris două memorii. Ea a fost căsătorită de 3 ori, iar unicul său fiu, Richard, din prima căsătorie cu Richard Meeker a murit ăn 1980, în urma unui foc de armă accidental. În 1983, actriţa s-a căsătorit cu Dr. Robert Levine. În timp ce el juca în drame, ea avea succes în comedii, iar criticii i-au apreciat interpretarea din filmul "Ordinary People", pentru care a primit chiar şi o nomizalizare la Oscar la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol principal.

La 30 de ani, Moore  a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1. De-a lungul anilor a avut numeroase probleme de sănătate, inclusiv complicaţii din cauza bolii şi  o operaţie pe creier pentru a înlătura o tumoare în 2011.

Foto: Getty Images

Mai multe