”Am devenit cenușii și triști!” Semnalul de alarmă alimentar pe care îl trage nutriționistul Mihaela Bilic

27 noiembrie 2025   News

Nutriționista vedetelor atenționează adeseori în legătură cu greșelile alimentare ale românilor.

Mulți îi critică viziunile tranșante, dar dr. Mihaela Bilic este totuși un medic expert, care studiază de zeci de ani felul în care anumite alimente au impact asupra sănătății noastre. Ea nu încurajează hrana ”la modă”, ci mai degrabă cea tradițională. De data asta, semnalează cum porumbul a devenit principala sursă de glucide, înlocuind chiar si zahărul din mâncare.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică de ce porumbul cultivat astăzi nu mai are legătură cu planta sacră a mayașilor. Ea subliniază faptul că, după lipide si glucide, a venit rândul proteinelor să aibă un substitut ieftin si rentabil- soia este planta „miracol” care produce o tonă de proteine la hectar si nu are nevoie de îngrășăminte.

Renumita nutriționistă Mihaela Bilic a publicat pe pagina sa de Facebook un material amplu dedicat acestui subiect:

Dr. Bilic: „Vai de mămăliga noastră”

„Așa cum uleiul de palmier este sursa de grăsimi din alimente, porumbul a devenit principala sursă de glucide, înlocuind pană si zahărul din mâncare. Porumbul de astăzi nu mai are legătură cu planta sacră a mayașilor, este un hibrid care poate crește fără mult soare, care epuizează si fragilizează terenul pe care este plantat. Porumbul iubește ierbicidele și pesticidele, în urma lui mai crește nimic pe câmpul respectiv.

Din boabele galbene ale marelui verde se fac nu doar mălai si fulgi de mic dejun, ci si agenți de îndulcire si de textură, alcool, bere, băuturi răcoritoare, biscuiți, sirop, amelioratori de gust.

Puține sunt alimentele care nu conțin amidon modificat de porumb, dextroză sau sirop de glucoză/fructoză din porumb. De la micul dejun la cină, de la pâine la desert, ingerăm constant câte o doză de porumb. Si dacă nu apare direct în farfuriile noastre, tot porumb înseamnă și puii sau purcelușii crescuți intensiv”, explică medicul.

Potrivit medicului, soia este planta „miracol”, care produce o tonă de proteine la hectar si nu are nevoie de îngrășăminte. Însă cheia sănătății este diversitatea, puțin din toate e secretul unui organism în echilibru cu mediul în care trăiește.

„După lipide si glucide, a venit rândul proteinelor să aibă un substitut ieftin si rentabil- soia este planta „miracol” care produce o tonă de proteine la hectar si nu are nevoie de îngrășăminte. Ce s-a neglijat intenționat din comunicarea către populație este conținutul mare de grăsime din soia: 20% lipide și 30-40% proteine. Soia nu poate fi similară cărnii si laptelui dpdv nutrițional, iar jumătate din culturile de soia sunt modificate genetic!

Cheia sănătății este diversitatea, puțin din toate e secretul unui organism în echilibru cu mediul in care trăiește. Un echilibru care astăzi e pus în pericol, de vreme ce nutrienții pe care îi consumăm au ajuns să provină din câteva plante.

Într-un mesaj pe Facebook, medicul spune că porumbul, soia, grâul și orezul furnizează singure peste jumătate din caloriile zilnice, în vreme ce câteva zeci de plante (sub 30) furnizează aproape toate substanțele nutritive din farfuriile noastre.

”Nu mai suferim de foame, însă monotonia și-a pus amprenta pe viața noastră. Am pierdut culoarea de pe câmpuri, dar și pe cea din obraji, am devenit cenușii și triști... Biodiversitatea înseamnă sănătate. Și pentru noi și pentru planetă!”, trage dr Bilic semnalul de alarmă.

Foto: Captură Youtube & Arhivă

Mai multe