Andrei Gheorghe, într-un interviu memorabil oferit Cristinei Ţopescu: "Am fost scos de pe sticlă" VIDEO
Doi titani ai presei româneşti, ambii trecuţi dincolo, din păcate, într-un dialog spumos şi autentic.
Realizatoarea de televiziune Cristina Ţopescu şi omul de radio Andrei Gheorghe au avut ocazia să stea faţă în faţă în cadrul unui interviu realizat acum mulţi ani pentru Prim TV. Cei doi au vorbit despre realităţile politice şi
Cunoscut pentru convingerile sale puternice şi felul în care contesta nonvalorile, aroganţa şi lipsa de educaţie şi principii, Cristina Ţopescu l-a întrebat cum se raportează la ceilalţi oameni.
"Dacă am o maşină, inevitabil găsesc ceva care îmi place: comerge repede, se strecoară în drum, consumă puţin. Dacă am un câine, inevitabil găsesc ceva care îmi place: ce mişto sunt cockerii că au urechile aşa, coada aşa... Dacă am un om, inevitabil găsesc ceva ce nu-mi convine. Mă plictisesc oamenii. Prefer prietenii mei, decât oamenii", a spus Andrei Gheorghe, la începutul interviului filmat, în mod neconvenţional, printre ruinele şi gunoaiele din zona Rahova.
Care era părerea lui vizavi de atitudinea pasivă românilor faţă de politica românească? "Eu sunt nervos tot timpul. Cred că furia sau mânia mă conduc. Am nevoie de genul ăla de extaz, mă simt bine în confruntare, îmi place s-o provoc. E amuzant că mă gândesc, uneori, că-l înţeleg pe Băsescu, având tarele respective, le regăsesc în el. Să zicem că eu le fac managementul într-un mod oarecare, el poate în alt mod, dar îmi place conflictul. Resemnarea este obligaţia de-a tăcea din gură, este datoria de-a nu vedea nimic, lasă că merge şi aşa, hai mă, că ne descurcăm... Popor de slugi, oameni săraci în libertăţi. Am putea să ne depăşim condiţia. Dacă stai într-o cuşcă, nu poţi să-mi argumentezi faptul că e bine după gratii. Şi dacă nu evadezi şi nu rupi lanţurile, vina e a ta, nu a opresorului. Cel care îşi bate joc de tine, îşi bate joc în măsura în care îi permiţi şi ar fi bine să-i dai peste mână, datorită simplului motiv că tu dai peste mâna lui, ceilalţi îţi văd gestul şi vor spune: Ah, se poate!"
De ce credea că s-a ajuns aici? "Cred că în 1989 ne-am luat repede libertatea, după care într-un moment de neatenţie, inconştienţă sau economie a momentului, am cedat-o partidelor politice. Astăzi noi nu mai avem niciun mijloc de coerciţie la adresa lor. Noi chiar nu ne dăm seama că ei, într-adevăr, fac ce vor şi li se rupe de noi. (...) Societatea românească este formată din indivizi care îşi urăsc semenii, care detestă vârfurile, care se simt stresaţi şi stânjeniţi de către cei ieşiţi din normă şi care nu-şi aplaudă eroii cu o singură condiţie: să fie morţi, dacă se poate la Paris. E o societate care generează mediocritate şi stat în genunchi, care nu pune sub semnul întrebării, care nu vrea să-şi asume puteri."
Cum a privit televiziunea ca proiect, după radio? "Sunt disperat să fiu renascentist, să nu mă opresc nicăieri. Televiziunea este o satisfacţie teribilă. Am făcut game show-uri, am făcut quiz show-uri, am făcut promo, concerte, marketing, publicitare, programare, radio, politică... Mai rămâne să fac sport. Doresc să fac totul perfect. Până acuma mi-a ieşit."
Totuşi, şi-a reproşat ceva? "La Antena 1, emisiunea "Gheorghe" a fost un eşec, nu aia trebuia să fac atunci. A fost prea complicată. Nu mi-o reproşez, mi-o reproşez ca insucces momentan, dar ca produs sunt foarte OK cu el. Într-un moment specific, nu am transmis clar, corect şi coerent exact cum trebuia, m-am îngâmfat. Întotdeauna numai tu eşti vinovat, dar în final produsul bun învinge. Am renunţat din cauză că Voiculescu a bătut palma cu Năstase să fiu scos de pe sticlă. (...) La radio am fost mai deştept, am calculat mai bine timpul, iar mixul pe care voiam să-l fac la "Gherghe" între social, politic şi altele n-a fost bine atunci. Cel mai mişto e radioul, pentru mine."
Întrebat de ce a renunţat la colaborarea cu Adrian Sârbu, Andrei Gheorghe a răspuns la fel de franc: "Nu îmi mai plăcea. Ce emisiune aş mai putea să fac eu astăzi la Pro? N-aş mai putea să fac nicio emisiune, nu m-aş mai simţi găzduit în grilă. Nu mai eram confortabil, pentru că nu îmi mai găseam locul, nu mai eram OK acolo, nu mai era locul ăla în care eu voiam să fiu. Aşteptările, viitorul nu mai erau ceea ce voiam. Aşa se întâmplă: dezamăgiri, nemulţumiri, proiecte ratate..."
Iată ce a mai povestit regretatul Andrei Gheorghe în emisiunea regretatei Cristina Ţopescu, la Prima TV: