Aretha Franklin, "regina muzicii soul", a murit la vârsta de 76 de ani

16 august 2018   News

Legendara artistă de culoare s-a stins din viaţă după o lungă suferinţă.

Aretha Franklin, supranumită "Regina muzicii soul”, a murit joi, înconjurată de familie, în locuinţa sa din oraşul american Detroit. De câteva zile, artista era internată în spital, iar medicii încercau să-i aline suferinţa. Ea a ascuns publicului faptul că suferise de cancer pancreatic în 2011, recunoscând ulterior că i-a fost extirpată o tumoare.

Din păcate, fraţii şi surorile Arethei, dar şi managerul ei, Cecil Franklin, au murit de cancer anii trecuţi.

Încă din luna martie, cântăreaţa americană Aretha Franklin şi-a anulat două concerte majore, după ce medicii i-au recomandat să se odihnească timp de cel puţin două luni. Cel mai recent recital pe care l-a susţinut Franklin a avut loc în noiembrie 2017, la gala anuală a Fundaţiei anti-SIDA înfiinţată de Elton John.

Informaţiile despre starea de sănătate proastă a Arethei Franklin circulau de mai mulţi ani. De altfel, Franklin s-a luptat mulţi ani cu dependenţa de alcool şi a fumat şi foarte mult.

Aretha Franklin - care şi-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, şi-a câştigat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, cu care putea cânta note din patru octave. De-a lungul carierei, a abordat genuri diverse, de la soul la R&B, gospel şi pop.

Aretha Franklin, celebră pentru mai multe hituri, precum „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” (1967), „Chain of Fools” (1967), „Day Dreaming” (1972), „Jump to It” (1982), „Freeway of Love” (1985), „A Rose Is Still A Rose” (1998) şi „Respect” (lansat iniţial de Otis Redding în 1965, dar care a devenit o semnătură a sa, după ce l-a cântat prima dată în 1967), a continuat să concerteze, să înregistreze şi să plece în turnee, fără întrerupere, timp de peste cinci decenii.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti "premiul Aretha".

Mai multe