Aspecte de care trebuie să ţii cont când alegi cabina de duş ideală

23 februarie 2022   News

Amenajarea unei băi nu este atât de simplă pe cât pare. Va trebui să iei numeroase decizii care vor influenţa felul în care te vei simţi ori de câte ori vei păşi în această cameră. Ţine cont că baia este încăperea ce te ajută să te înviorezi dimineaţă şi care îţi aduce relaxarea de seară. Probabil cea mai dificilă alegere va fi cea între cadă şi cabină de duş.

Dacă ai ales cabina de dus, atunci trebuie să ţii cont de numeroase aspecte înainte de a aduce acasă obiectul sanitar preferat. Forma cabinei, materialele din care este construită, culoarea sau dimensiunile sunt doar câteva dintre caracteristicile de luat în calcul. În continuare îţi prezentăm pe scurt principalele aspecte cărora să le acorzi importanţă când alegi cabina de duş ideală pentru baia ta. 

Tipul cabinei 

În funcţie de caracteristicile băii tale, poţi alege o cabină ce se montează direct pe pardoseală sau una care se montează pe o cădiţă de duş. Cele mai populare sunt cele care se montează pe o cădiţă de duş, deoarece nu necesită instalaţii speciale şi sunt foarte simplu de asamblat. 

Cu toate acestea, cabinele care se montează direct pe pardoseală sunt din ce în ce mai solicitate şi au avantajul de a putea fi folosite de către oricine, chiar şi de către persoanele claustrofobe. Nemaiavând cădiţă, acest tip de cabină dă impresia de mai mult spaţiu. Sunt ideale şi dacă se doreşte evitarea accidentelor, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, deoarece nu mai trebuie să păşească de pe o suprafaţă udă şi mai înaltă decât pardoseala. 

Forma cabinei 

Pe piaţă există diferite forme de cabine de duş, astfel că poţi alege forma ideală în funcţie de preferinţe sau de caracteristicile băii. Dacă dispui de o baie spaţioasă sau dacă ai construit baia într-o casă nouă, atunci sigur vei alege cabina strict în funcţie de preferinţe. În schimb, dacă înlocuieşti o cabină veche sau o cadă, trebuie să ţii cont de configuraţia băii. Pentru băile mici, dacă doreşti amplasarea cabinei într-un colţ, optează pentru o cabină pătrată sau semirotundă. Astfel, vei avea suficient spaţiu pentru un duş relaxant şi nici nu vei compromite modul de organizare a băii. 

Deschiderea uşilor 

Modul de deschidere a uşilor poate depinde doar de preferinţe sau poate fi condiţionat de caracteristicile băii. Există mai multe moduri de deschidere a uşilor: uşi batante, uşi glisante şi uşi pliante. Dacă ne referim la o baie spaţioasă, poţi alege orice tip de deschidere, în funcţie de dorinţele tale şi de modul în care ai vizualizat baia. 

În schimb, dacă ne referim la o baie mai mică sau dacă vei amplasa cabina lângă anumite obstacole, gândeşte dinainte deschiderea uşilor. Uşile batante se deschid în exterior, ceea ce înseamnă că se potrivesc mai bine băilor spaţioase. Uşile glisante sunt perfecte pentru băile mici sau pentru băile în care există obstacole în faţa cabinei de duş sau în lateral. Uşile pliante sunt perfecte pentru cei care îşi doresc o cabină cu un aspect deosebit, dar nu au mult spaţiu la dispoziţie. 

Dimensiunea cabinei 

Ultimul aspect pe care ţi-l prezentăm este cel al dimensiunii cabinei. Trebuie să ţii cont nu doar de lungime şi lăţime, dar şi de înălţime, mai ales dacă vorbim despre o baie amplasată la mansardă, unde tavanul nu este atât de înalt. Sunt anumite calcule ce pot fi luate în considerare, însă totul depinde de caracteristicile băii tale. Spre exemplu, pentru o baie mică, sub 3 mp, este recomandată o cabină pătrată, de maximum 80 x 80 cm. În cazul unei băi sub 5 mp, poţi alege o cabină cu lungimea de maximum 1 m, iar dacă ne referim la băi de peste 6 mp, poţi opta pentru orice dimensiune de cabină. În ceea ce priveşte înălţimea, ţine cont că majoritatea cabinelor au 200 cm înălţime. 

Sperăm ca aceste informaţii să îţi fie de folos în alegerea cabinei de duş perfecte pentru tine! 

Sursa foto: Unsplash 

Mai multe