Aventurile lui au adus-o pe marginea prăpastiei! John Kennedy a internat-o pe Jackie într-o clinică privată de psihiatrie. Cum s-a întâmplat

27 octombrie 2021   News

John şi Jacqueline Kennedy păreau a fi cuplul perfect, cel puţin atunci când apăreau în faţa camerei şi a altor persoane. Cu toate acestea, realitatea din spatele căsătoriei lor era mult diferită.

Jacqueline „Jackie” Kennedy a proiectat întotdeauna imaginea unei soţii demne şi a unei femei puternice, dar adevărul este că a fost învăţată de mama ei, Janet Auchincloss, cum să pună preţ pe bani. Auchincloss a avut o influenţă puternică asupra fiicei sale şi asta a afectat aproape fiecare decizie pe care Jackie a luat-o de-a lungul vieţii, în special în ceea ce priveşte căsătoria ei cu regretatul preşedinte al SUA.

Potrivit lui Randy Taraborrelli, autorul cărţii „Jackie, Janet şi Lee”, Auchincloss le-a spus fiicelor sale în 1951 că „banii şi puterea” sunt secretul unui mariaj fericit.

Mama a doi copii, femeia credea că banii sunt cruciali atunci când vine vorba de alegerea unui soţ, lecţie pe care a aplicat-o când s-a căsătorit cu moştenitorul Standard Oil, Hugh Auchincloss, după primul ei divorţ. Auchincloss s-a asigurat că Jackie îi calcă pe urme şi i-a cerut fiicei să-şi părăsească logodnicul de atunci, agentul de bursă John Husted Jr., la petrecerea lor de logodnă, după ce a aflat că obţinea doar 17.000 de dolari pe an. 

Taraborelli a scris că Auchincloss i-a spus lui Jackie că acesta câştiga mai puţini bani decât tatăl ei atunci când s-a căsătorit cu el, ceea ce a determinat-o pe viitoarea Primă Doamnă să-i returneze inelul lui Husted înainte de a-l părăsi.

Husted, care a rămas cu inima frântă, a spus despre  fosta sa dragoste că era „rece ca gheaţa” şi că a simţit că nu s-au cunoscut niciodată cu adevărat.

Următoarea alegere a lui Jackie a fost Kennedy, pe care l-a cunoscut la o cină în 1952. Cei doi au fost prezentaţi de un prieten comun. La acea vreme, el era doar un congresman. Câteva luni mai târziu, Kennedy a reuşit să câştige un loc în Senat şi a cerut-o în căsătorie cu un diamant magnific de 2,88 carate şi un inel cu smarald de 2,84 carate.

Cuplul s-a căsătorit anul următor la Biserica Romano-Catolică Sf. Maria din Newport, Rhode Island, într-o ceremonie la care au participat peste 800 de invitaţi. Deşi uniunea lor a început bine, nu a durat mult până când regretatul preşedinte a început să distracţia în afara căsniciei sale, având relaţii cu alte femei.

Jackie ştia foarte bine că soţul ei o înşela zilnic şi era aproape de a deveni Prima Doamnă din istorie care a divorţat de un preşedinte în exerciţiu, în special după ce a născut o fetiţă moartă, pe Arabella.  La acea vreme, politicianul se afla în croazieră în Marea Mediterană şi nu s-a obosit să zboare acasă pentru a fi cu soţia sa după naşterea traumatizantă. Când Jackie le-a spus mamei şi surorii ei că vrea să divorţeze, ele s-au opus.

Deşi Auchincloss nu a aprobat acţiunile lui Kennedy, ea a susţinut că este preţul pe care trebuie să îl plătească pentru căsătoria cu cineva cu atât de mulţi bani şi putere. Un compromis. Taraborelli şi-a amintit: „Puteţi spune că şi-ar fi dorit ca lucrurile să fie diferite cu JFK, dar trăia într-un mediu în care bărbaţii cu putere şi influenţă înşelau, şi cu siguranţă şi Kennedy o făcea”.

În cartea lui Danforth Prince şi Darwin Porter „Jacqueline Kennedy Onassis: A Life Beyond Her Best Dreams”, există un pasaj despre modul în care Kennedy i-a spus lui Jackie că ar trebui să ştie că o va înşela când se vor căsători.

Potrivit cărţii, el i-a spus soţiei sale că nu este capabil să fie credincios, deoarece nu se putea abţine, descriind numeroasele lui aventuri cu femei. Jackie a decis că, din moment ce nu putea divorţa de el, va juca acelaşi joc ca şi soţul ei, aşa că a început să se distreze cu alţi bărbaţi. Totuşi, acesta a fost începutul sfârşitului.

După ce a suferit avorturi spontane şi a fost profund afectată de depresie, Jackie a aşteptat, într-o noapte, ca soţul ei să sosească, asta după ce consumase mai multe pahare. Cei doi au început să se bată şi, la un moment dat, Kennedy a fost nevoit să fugă în stradă. După aceea, el a internat-o la Clinica Valleyhead din Carlisle, Massachusetts, unde a fost supusă unor tratamente barbare cu electroşocuri.

Terapia cu electroşoc, care trebuia să o ajute cu depresia, nu a făcut altceva decât să-i provoace durere fizică şi, la întoarcerea acasă, a considerat sinuciderea o cale de ieşire din căsnicie. Spre sfârşitul anului 1957, Jackie a născut o fiică, Caroline (care are în prezent 63 de ani), şi un fiu, John, trei ani după aceea, care a murit în 1999, într-un accident de avion . Avea doar de 38 de ani.

În 1963, Jackie a născut prematur un băiat, pe care l-a numit Patrick. Din nefericire, copilul nu era sănătos şi a sfârşit prin a muri la doar două zile de la naştere. Jackie şi Kennedy au rămas căsătoriţi până când acesta a fost asasinat de Lee Harvey Oswald  în Dallas, Texas, în 1963, unul dintre cele mai şocante evenimente din istoria Statelor Unite.

Mai multe