Bărbaţi la dietă. Cum au slăbit Virgil Ianţu, Zoli Toth şi Adrian Despot?
N-aveau nevoie de o transformare fizică radicală. Cu toate acestea, atât Virgil, cât şi Zoli şi Adrian au căzut de acord că un cântăreţ trebuie să fie la fel de „fit“ ca un atlet de cursă lungă. Au apelat, aşadar, la acelaşi program de nutriţie
Ce au în comun aceşti domni bine în afară de aplecarea către o muzică de calitate? Predilecţia către un stil de viaţă sănătos. Noi am vorbit cu cei trei muzicieni despre schimbările pe care le-au adus în dieta lor şi-am aflat care sunt paşii către o formă fizică de invidiat.
N-aveau nevoie de o transformare fizică radicală. Cu toate acestea, atât Virgil, cât şi Zoli şi Adrian au căzut de acord că un cântăreţ trebuie să fie la fel de „fit“ ca un atlet de cursă lungă. Au apelat, aşadar, la acelaşi program de nutriţie şi antrenament, LIMITLESS, şi ne-au dezvăluit şi nouă câteva reguli ale acestuia. Partea de alimentaţie, bunăoară, presupune trei mese principale - mic dejun, prânz şi cină - şi două gustări. Atenţie, însă! Dietele diferită în funcţie de sex şi nu numai, ele nefiind universal valabile, ci personalizate pentru necesităţile fiecăruia: slăbire, tonifiere sau definire musculară.
Exemple de mic-dejun:
2 ouă ochiuri +70-80 gr mozzarella slabă + o porţie de legume trase la wok (zucchini, morcovi felii subţiri, ardei gras sau capia) +1-2 crackersi Wasa;
1 iaurt (max 3.5% grăsimi) + 2 linguri de fulgi de hrişcă+ ½ cană de fructe de pădure+
1 lingură rasă mix de seminţe (chia, in, dovleac, cânepă etc);
1 conservă mică de ton + pătrunjel+3-4 ouă de prepeliţă + castraveţi+ 6-8 măsline Kalamata pe două jumătăţi de ardei kapia + 1-2 crackeri Wasa;
Smoothie dintr-un pahar de lapte de cocos, o cană de fructe de pădure şi 1-2 linguri de mix de seminte (in, cânepă, chia, dovleac etc).
Exemple de mese de prânz:
150 piept de pui la grătar cu salată de orez basmati şi fasole verde.
150 gr de muşchi de vită tras la wok cu pilaf de quinoa şi salată de avocado cu o mâna de baby spanac, o roşie, câteva fire de ceapă verde, un ardei capia, pătrunjel, zeamă de lămâie şi o lingură de ulei de masline. Mărimea porţiei de pilaf trebuie să fie de dimensiunea a două mingi de tenis.
150-200 gr păstrăv cu garnitură de fasole verde trasă la wok şi salată de varză roşie.
1 mână de felii de dovlecel trase la wok sau pe grătar, amestecate cu o mână de frunze de rucola, 70 gr brânză de capră, 1 lingură ulei de măsline, 150 gr somon la grătar, zeamă de lămâie şi o mână de roşii cherry.
Exemple de cine:
Salată de pui cu năut: luaţi 150-200 gr de piept de pui fiert/făcut pe grătar, tăiaţi-l felii subţiri şi amestecaţi-l cu o cană de boabe de năut fierte, o legătură de pătrunjel, 3-4 tulpini de ţelină, 3 linguri de iaurt, zeama unei lămâi, o lingură ulei de măsline, câteva migdale mărunţite, sare de mare şi piper proaspăt măcinat.
Salată dintr- o cutie de sardine, din care scurgem uleiul, 60-80 gr mozzarella, o cană de fasole roşie pre-fiartă, o mână de frunze verzi de salată, un ardei gras verde şi o legătură de ridichi, o lingură ulei de măsline şi zeamă de lămâie.
Un bol ciorbă de văcuţă cu legume (fără cartofi, fidea, tăiţei sau orez). Un bol ar trebui să conţină aproximativ 80-100 gr carne. Se pot folosi borş şi leuştean proaspăt, precum şi 1-2 linguri de iaurt.
150-200 gr ficat de viţel sau de oaie la cuptor cu o porţie mare de legume la grill. Putem adăuga o lingură de parmezan ras peste legume sau un sos preparat din iaurt, mărar şi 1-2 căţei de usturoi tocaţi mărunt.
Gustările dintre mese:fructe (papaya, mango, mere, ananas, nucă de cocos, portocale, prune, grapefruit etc.), nuci, caju, nuci braziliene, macadamia, migdale, 1/2 ceaşcă de fructe de pădure, sticksuri de legume.
Sport:
Sunt recomandate două antrenamente mai intense pe săptămână sau 3-4, mai lejere, sub supravegherea instructorilor. Programul de exerciţii fizice este gândit în aşa fel încât să lucreze toate grupele musculare, iar intensitatea acestora creşte pe măsură ce capeţi vechime.
Adrian Despot
Înainte:
„Eram proaspăt întors din turneu şi urma să plec din nou, de data asta frecvenţa concertelor fiind mult mai mare. Alimentaţia de turneu este, în proporţie de 60%, junk food, se mănâncă numai prostii şi total anapoda, iar din punct de vedere fizic eram epuizat.“
Ce trebuia îmbunătăţit?
„Aveam nevoie de mai multă energie, iar lucrul acesta nu îl puteam obţine decât printr-o condiţie fizică mai bună şi o nutriţie sănătoasă. Îmi lipseau nişte reguli şi o conduită care să mă ajute să fiu în cea mai bună formă a mea.“
Schimbări în bine (urmează programul de un an)
„În primul rând, am învăţat să mănânc inteligent şi sănătos. Am înţeles că mâncarea înseamnă energie pentru organism şi am început să mănânc în consecinţă. Am înţeles nevoia de odihnă a organismului şi am început să iau orele de somn în serios. Apoi, prin antrenamente, am dobândit o condiţie fizică net superioară, care îmi permite să fiu mult mai prezent, fizic si mental, şi să «duc» mai mult. Mult mai mult!“
Kilograme în minus:
„Nu mai ştiu exact, am dat jos în jur de 8 sau 10. Însă, în ceea ce mă priveşte, nu a fost neapărat o chestie estetică, despre kilograme, ci mai degrabă despre un stil de viaţă sănătos şi o condiţie fizică mai bună.“
Click pe următoarea!
Zoli Toth
Înainte
„Fac zece antrenamente individuale de tenis de masă pe lună, deci nu am început de la zero programul de nutriţie şi antrenament, drept dovadă faptul că, după trei luni, am ajuns în cea mai avansată grupă.“
„Alimentaţia variată şi numărul de mese pe zi. Mărturisesc că repetiţiile, concertele şi alte angajamente care îmi ocupau timpul m-au făcut să fiu puţin dezorganizat în privinţa alimentaţiei. Am descoperit prin acest program foarte multe produse noi, legume şi fructe, care sunt pe rafturi şi de care nu mă atingeam. De exemplu, mango, hrişcă, guacamole, psyllium, quinoa. Par limbi străine, dar nu sunt.“
Schimbări în bine (trei luni de program)
„Rezistenţă mult mai mare la efort, tonus muscular şi psihic, multă energie. Am un chef nebun de proiecte noi şi, culmea, îmi şi ies o mare parte dintre ele. Starea psihică cred că e cel mai important lucru.“
Kilograme în minus:
„Deşi nu pot să spun că eram supraponderal, am dat jos 7 kilograme, am tranformat o parte din grăsimea corporală în muşchi şi am ajuns la o vârstă metabolică de 25 de ani.“
Click pe următoarea!
Virgil Ianţu
Înainte!
„Chiar şi înainte de a începe acest program, eram atent la stilul de viaţă, ce şi cât mănânc, făceam şi mişcare, eram activ. Ce era diferit, în schimb, este că le cam făceam după ureche şi asta se simţea. Oboseala şi somnul nu tocmai liniştit erau destul de prezente.“
Ce trebuia îmbunătăţit?
„Organizarea fizică cu tot ce înseamnă ea: mişcare, alimentaţie studiată şi principii bine puse la punct, odihna.“
„După întâlnirea cu trainerul Valentin Vasile, lucrurile s-au schimbat radical, în sensul că a reuşit să îmi aducă echilibru în tot ceea ce fac. Am ajuns să le povestesc prietenilor cât de bine te simţi dacă îţi organizezi corect alimentaţia, una generoasă de altfel, cât de interesante şi de motivante sunt antrenamentele şi cât de bună este starea generală, dacă urmezi un program de acest gen. Uşurinta cu care mă mişc, condiţia fizică, tonusul, aspectul fizic şi disciplina alimentaţiei sunt cele mai mari câştiguri.“
„Nu e vorba doar de slăbit. Personal, aveam de rezolvat o altă problemă, de a transforma ţesutul adipos în masă musculară. Nu aveam de scăzut mult în greutate, dar ţinta mea era să fac acest schimb. Ce recunosc că m-a surprins este rezultatul. Dacă respecţi ad literam alimentaţia şi programul de antrenament este imposibil să nu reuşeşti să îţi atingi ţinta.“
Foto: Limitless